Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

experience

3. 9. 2009 14:49
Dobře napsáno,

ale diskuse na toto téma je nemožná. Monoteismus je doktrina dokonale imunizovaná proti jakémukoliv zpochybnění či herezi. Už jen to, že jste přiznal, že nerespektujete první přikázání, Vás v očích věřících okamžitě degraduje na méněcenného. Stejně jako Brežněv řekl Dubčekovi: "Nemluvte mi o socialismu - co máme, to držíme."

Současný papež by se s vámi vůbec nebavil, pokud byste předem neprohlásil, že bezvýhradně uznáváte neposkvrněné početí a nanebevzetí.

Ten minulý byl rafinovanější - velký třesk označil za stvoření světa a uznával i biologickou evoluci s jednou výhradou - člověk prý vznikl v tzv. "ontologické diskontinuitě", kdy do evoluce zasáhl On.

Zkrátka a dobře - vždy na vás bude vytaženo nové eso a z jiného rukávu. Když budete mluvit o morálce, přijdou na vás se stvořením. Když o stvoření, vytáhnou důkaz boží existence. Když začnete o něm, začnou s morálkou. Škoda času.

0 0
možnosti

Forrrest

2. 8. 2009 21:50
Opravdu nejsi špatný člověk?:)

"Tím, že nevěřím v základní dogma o jednom Bohu, přece nemůžu být a priori horším člověkem, než třeba smilnící zloděj, vrah a vůbec obecně zlý člověk, který nade mnou nemůže mít vrch jen svou vírou."

Podle choré křesťanské ideologie opravdu JSI zlý člověk a skončíš v pekle! Celé je to samozřejmě o tom, vystrašit věřící (a potencionální věřící) - aby strach ovlivnil (nejlépe "vypnul") jejich rozum a stali se lépe ovladatelnými (většími fanatiky). Tito potom berou všechny, kteří nevěří, jako lidi s "velmi nebezpečným vlivem." Odtud tedy plyne tato netolerance nevěřících - jsou to ti nejhorší, protože se nechtějí podřídit té nejvyšší a nejdůležitější vůli - boží vůli!

0 0
možnosti

admiral666

3. 9. 2009 14:54
Re: Opravdu nejsi špatný člověk?:)

Ohledne toho pekla jsi mi furt neodpovedel na druhe diskusi! Me (a verim, ze zadneho normalniho cloveka) peklem nikdo nevystrasi (me jedine tak potesi, ze pokud je, tak se tam treba jako dozorce podivam ;-D), protoze strasit peklem je podobna blbost, jako strasit snizenim karmy (buddhisticke, ne clanku). Zastrasit se da hrozbou urezani hlavy, nosu (taliban), pumovym atentatem na hospodu (hammas), ale bizarnimi pohadkami o pekle? Kdo by se bal pohadek?

0 0
možnosti

Ygrain

2. 8. 2009 7:31
Děkuji

Také se snažím dodržovat devatero bez boží existence ;-)

0 0
možnosti

maribel

2. 8. 2009 0:19
podekovani

Pane Novotny, dekuji za velmi vystizny clanek. Napsal jste to tak, jak to je. Nemam co dodat. Jsem verici, presto me moje vira nedela lepsi. Nikdy bych si nedovolila rict, ze moje vira je ta jedina a prava. Respektuji vsechny ostatni verici a respektuji neverici. To pro me nehraje roli a neposuzuji prislusnost k vire. Divam se na lidi takove, jaci jsou ve sve podstate. Nesnasim ortodoxni a bigotni verici. Davam velkou karmu. R^

PS Jedina vyhrada, slovo laik bych v tomto kontextu nepouzivala. Prinejmnesim v katolicke terminologii se jedna o radoveho vericiho. I tzv. laik (at uz verici ci neverici) muze v oblasti nabozenstvi vedet vic, nez kdektery klerik. :-) 

0 0
možnosti

L.O.N.

2. 8. 2009 9:21
Re: podekovani

Já děkuji. Zcela upřímně: jsem dojat.

0 0
možnosti

Nero

1. 8. 2009 19:21
Proč čtete sraba?

Jen se bojí,že mu zahne žena.

Jeho problém,stejně mu islám nepomůže.

0 0
možnosti

Kmet na Razgrad

1. 8. 2009 19:06
Nerozčilujte se

Nechápu, proč vás tak rozčílil nějaký salonní musulmanin. Mně jsou všichni stoupenci "pouštního tria" (křesťanství, islám, judaism) srdečně ukradení a jejich kázaní čehokoliv končí přesně u mých dveří. Abych se pozastavoval nad nějakými připomínkami, názory a kritikou těchto lidí, nebo mě snad jejich expozé přiměla k nějakému hlubšímu vysvětlování a zdůvodňování svých vlastních postojů, to opravdu ne, prosím. :-)[>-]

0 0
možnosti

jirkaknop

1. 8. 2009 18:33
Myslím,že většina lidí

se cítí na tomto světě ztracena. Mnoho věcí nechápe nebo nemá možnost ovlivnit jejich směr. Jsou tady nehody , vraždy , zlodějny , politika , nespravedlnosti.. proto lidé zaujímají stanviska a snaží se najít nějaký morální profil,ve kterém by si byli jistí sami sebou. Někdo sáhne k bibli , někdo vstoupí do strany někdo je prostý existencionalista atd. Proto je rozdělování na věřící a nevěřící hloupé. Lidé by měli být hodnoceni podle svých činů. Viděl jsem věřící,kteří byli sprostí a hloupí. Stejně tak jako nevěřící. Snaha mnoha lidí je rozškatulkovat si lidi a neposuzovat jejich morální úroveň,ale mít nějakou berličku,která jim je zařadí a nebudou muset přemýšlet a zdůvodňovat.. 

 

0 0
možnosti

Kmet na Razgrad

1. 8. 2009 19:09
Re: Myslím,že většina lidí

Friedrich Nietzsche tvrdí, že morálka neexistuje. Je pouze osobní disciplína. Toto tvrzení nijak neglorifikuji ani nezatracuji, jen konstatuji jeho existenci.;-)

0 0
možnosti

Pavel Skeptik

1. 8. 2009 17:06
Zbytečná diskuze

Tato diskuze je naprosto zbytečná, protože Lhoťan je muslim, a muslimové mají lidi jiného, nebo žádného vyznání povinně považovat za opice/židy/ a prasata/křesťany/, učí se to v medresách! Takže Lhoťan nám úmyslně lže, aby dostál svému přesvědčení, proto je s ním zbytečné diskutovat!!!!!!!!

0 0
možnosti

Terrurek

1. 8. 2009 17:22
Re: Zbytečná diskuze

to sem slyšel vo židech...

0 0
možnosti

Terrurek

1. 8. 2009 15:33
achjo

teroristickej čin je zabití civilistů že. Myslim že nad arabama krutě vedem... a vy ačkoliv jste ateista mi přijdete velice věřící... co když ty arabský teroristy cvičí mosad aby  ziskali podporu... Uvařujete někde v souvislostech nebo prostě jenom věříte všemu co vám kážou

0 0
možnosti

Terrurek

1. 8. 2009 15:35
Re: achjo

zařínalo to jako inteligentní článek... než jste to začal komentovat... :)

0 0
možnosti

lesicatko

1. 8. 2009 14:47
Celkom dobré

Len pár upresnení

"Tato ateistická společnost" - ak je tým mienená ČR je mýtus - skutočných ateistov v nej je cca 20 % a ich podiel nestúpa, stúpa podiel ľudí, čo veria inak ako cez registrované cirkvi ale veria v nejakú formu transcendetálnej možnosti, ten mýtus už prelomil sociológ Vido.V podstate neexistuje ateistická spoločnosť, ktorá by v dejinách vydržala.

.

Viera pomáha veriacim ľudom, aj keď to explicitne nevyjadrujú, ja zase poznám morálne vyspelých ľudí, ktorí by neboli rovnakí bez viery, nie je to v človeku zakódované bez ohĺadu na vieru,, práve častokrát až po nejakých životných otrasoch, keď sa človek upne na vieru dokáže byť oveľa morálnejší.Ale fakt je, že je to individuálne.

0 0
možnosti
  • Počet článků 359
  • Celková karma 13,52
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.