Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři cesty (Quo vadis, zdravotnictví?)

Jsou tři základní cesty financování zdravotnictví: 1 - platba na dřevo, 2 - individuální zdravotní spoření, 3 - solidární zdravotní pojištění (bohatí platí více, těžce nemocným přispívají ti šťastní zdravější). Kterou cestu vlastně chceme?


  1. Platit vše vhotovosti a na dřevo nám přijde absurdní. Přesto jsou země, kde takové systémy fungují. Bohužel normální (rozuměj: chudý) člověk má tak na léčbu chřipky, těžká nemoc znamená zadlužení rodiny a prodloužení života o pár měsíců, než dojdou peníze vlastní i půjčené.

  2. Poslední dobou často slyšíme volání: „Celý život platím zdravotní pojištění, tak proč mám platit ještě něco navíc?" To je totiž volání po financování formou zdravotního spoření, ne pojištění. Od platby v hotovosti se to liší jen tím, že si sice průběžně spořím, ale když mne léčba stojí více, než jsem si naspořil, nechá mne doktor klidně umřít (dohnáno ad absurdum). Pokud si někdo myslí, že odvodem zdravotního pojištění ze mzdy se ufinancuje veškeré jeho léčení, pak se obvykle ukrutně mýlí. Schválně si spočítejte, kolik jste za svůj život naspořili těmito odvody (máte to na výplatní pásce). A pak si zjistěte, kolik stojí léčba kardiovaskulárních nebo onkologických nemocí. Na nějakou nemoc z této dvojice totiž jednou pravděpodobně zemřete, když vás předtím budou třeba několik let léčit. Když pokládáte otázku z počátku tohoto bodu („Celý život platím zdravotní pojištění..."), předpokládáte tím, že po vyčerpání naspořených peněz léčba končí. A co děti, studenti, ženy na mateřské, už nemocní a nezaměstnaní? Ti neplatí, umírají tedy první! No fuj! Tudy cesta nevede.

  3. Solidární pojištění - bingo, to je ono! Platíme odvody, lidé bez příjmu neplatí, chudí platí méně, než bohatí, ti platí samozřejmě tím více, čím více vydělávají (13% z 80.000 je mnohem více, než z 20.000, to ví každý). Kdo je nemocný více, je léčen bez ohledu na svůj skutečný příspěvek do společného měšce zdravotnictví, kdo je zdravější (prozatím), ten svůj odvod sice nevyčerpá, ale když (lépe řečeno ) onemocní, má jistotu, že nezůstane bez pomoci. Já myslím, že to je to, co všichni chceme.

Co z toho ale plyne na pozadí? Máme sumu X vybraného pojištění a sumu Y nákladů na zdravotnictví. Je jasné, že X by mělo být rovno Y. Ač tomu tak v minulých letech nebylo. Y muselo být dotováno z jiných zdrojů, třeba daní, což však bylo jen umělým a neviditelným zvýšením % odvodů. Když chceme zlepšit zdravotní péči zejména u těžkých (a drahých) nemocí, musíme buď co nevíce zvýšit odvody, nebo snížit náklady tam, kde je možné ušetřit. Zvyšovat zdravotní pojištění, beztak dost vysoké (to si říkáme asi všichni při pohledu na výplatní pásky), to už asi nejde. Zkusme tedy omezit náklady tam, kde to jde. Podívejme se k sousedům, a co vidíme? Jsme na špici v návštěvách u praktického lékaře a ve spotřebě léků. Jako laikovi mně to přijde celkem jasné - chodíme k doktorovi, i když to není nutné, necháváme si předepisovat léky, které nepotřebujeme. A jsme u toho - když omezíme zbytečné společenské návštěvy lékaře a nebudeme plýtvat léky, zbude více peněz na léčbu rakoviny. Ono to totiž nikdo nahlas neřekne, ale když je v systému na léčbu onkologických pacientů určitá suma peněz, která nestačí pro všechny, pak buď všechny budeme léčit méně, než umíme, nebo budeme dobře léčit méně pacientů. V roce 2008 byla poprvé v historii našim onkologickým pacientům věnovaná stejná péče, jakou by dostali v té Evropě, které pořád ještě říkáme Západní.

Asi nemusím psát, co tím myslím. Ano, správně. Myslím tím, že slovo regulační znamená, že se něco reguluje. Zvyšuje X, snižuje Y. Tak, aby nakonec platilo skutečně, že X = Y. Ale aby úroveň toho X a Y byla co nejvyšší. Aby i důchodce měl nárok na endoprotézu. A aby ani on, ani nikdo jiný, nemusel strkat panu primáři do kapsy obálku proto, aby to bylo aspoň do roka a do dne.

PS:

Prosím, než napíšete do diskuze, že lékaři a lékárníci jsou beztak už dost bohatí, tak si položte otázku: „Chtěl bych být v případě těžké choroby léčen v Německu či Anglii (kde jsou lékaři a lékárníci ještě bohatší), nebo v Bělorusku a Kazachstánu (kde jsou naopak chudší)?"

Než napíšete, že lékárna je na každém rohu, odpovězte: „Chci skutečně, aby množství lékáren bylo řízeno administrativně (tedy aby je povoloval kamarádům třeba pan senátor Dryml), případně aby jim byly sníženy příjmy tak, aby přežily jen některé (tedy ty, co dostanou dotace, jako je dostával bordelpapá Mrština)? Chci mít skutečně dražší léky (když ubude konkurence, budou se přeživším lékárníkům lépe využívat povolené maximální ceny, nebudou mít důvod ceny snižovat ze své marže, jako to dělají teď), chci mít skutečně delší fronty?

Autor: Libor O. Novotný | sobota 14.2.2009 14:22 | karma článku: 24,82 | přečteno: 1447x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 238x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

Antverpy – skvostné město umění, diamantů a kulturního bohatství. Perla Vlámska, která se pyšní nejen bohatou historií, ale také uměleckým dědictvím a jedinečným průmyslem.

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 239x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

Gent, město historie, života a umění. Pokud hledáte autentický zážitek plný historie, kultury a života, Gent je tím pravým místem. Vítejte v jednom z nejkrásnějších měst Belgie – v úchvatném Gentu.

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 277x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

Belgické Bruggy jsou skvostným příkladem evropského historického města, kde se setkává romantika minulosti s kouzlem současnosti.

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 358x | Diskuse| Cestování

Libor O. Novotný

Víkend v Bruselu: Kouzlo Evropského města

Každý, kdo rád cestuje a nepohrdne klasickými eurovíkendy, by měl navštívit Brusel, fascinující a půvabné hlavní město Belgie. Brusel nás osloví svou jedinečnou kombinací historie, kultury, a moderní elegance.

8.1.2024 v 15:00 | Karma: 15,46 | Přečteno: 341x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Vláda jednala o zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  19:35

Přímý přenos Zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím projednávala vláda. Zatímco u České televize má...

Izraelský vpád do Libanonu? OSN varuje před humanitární apokalypsou

26. června 2024  19:26

Rozšíření izraelské války proti palestinskému hnutí Hamás z Pásmu Gazy do Libanonu by mělo...

Zvěte Romy do kostelů, ať tam jsou jako doma, vyzvali zástupci církví

26. června 2024  19:23

Zástupci křesťanských církví v Česku usilují o to, aby se sbory, farnosti, společenství či kostely...

Lepší životní podmínky psů a koček? ČR měla v Bruselu výhrady

26. června 2024  19:04

Zástupci členských států EU se ve středu shodli na společné pozici k vylepšení životních podmínek...

  • Počet článků 359
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3239x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.