Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

kaktusak

20. 5. 2010 0:35
Problém je úplně jiný

Horní vrstva netvoří největší hodnoty, jak říká současná propaganda, jen si přivlastňuje hodnoty vytvořené jinými. Tenhle rozpor je příčinou všech dnešních problémů. Proč by někdo pracoval, když vidí, že z práce se nebohatne?

V případě skutečné "meritní demokracie" by o moc přišlo především horních deset tisíc. V případě "meritní demokracie" falešné, jak ji známe třeba z Francie 1815-1848, by se nejspíš opakoval stejný scénář, tedy neustálé krvavé revoluce. 

0 0
možnosti

L.O.N.

20. 5. 2010 8:54
Re: Problém je úplně jiný

Podle mého nejde o tvorbu hodnot jako takovou. Jde o to, že současný systém podporuje populismus, který následně ruinuje stát. Jestliže má zůstat role státu stejně významná i do budoucna (otázka je, zda je tomu skutečně tak), pak jej nemůže řídit ten, kdo více slíbí i za cenu zničení a zbankrotování země. Jestliže někdo od státu více dostává, než mu přispívá, je uplacený a nemůže už z principu být objektivní při volbě svého zastupitele (zjednodušeně řečeno a bráno z masového pohledu, výjimky samozřejmě existují). Naopak pokud někdo stát dotuje, má větší zájem na rozumném hospodaření (a opět nemluvím o výjimkách, kdy někdo obchoduje se státem a má proto také korupční chování - tady bych spoléhal na samočistící schopnosti systému, které nyní nefungují, protože nefunguje ani systém samotný).

0 0
možnosti

silný kuřák

19. 5. 2010 17:35
Nejsem

ani historik ani politolog, ale domnívám se, že meritní demokracie již byla v císařském Římě. Jak to dopadlo, je obecně známo. Tento systém může fungovat v případě, že jednotlivé složky jsou v rovnováze. Jakmile ale je systém buď úspěšný anebo se vychýlí na druhou stranu, nastoupí diktatura v prvním případě anebo revoluce v druhém.

0 0
možnosti

L.O.N.

19. 5. 2010 17:44
Re: Nejsem

Svým způsobem asi máte pravdu. V tom Římě to ovšem komplikoval ještě kastovní systém - otroci, plebejci - svobodní občané, šlechtici - patriciové, armáda. Tedy podmínky k fungování jakéhokoliv druhu demokracie poměrně komplikované. Přesto trvalo mnoho staletí, než došlo ke krizi systému jako takového - navíc vybuzené vnějšími vlivy. Tedy jako negativní příklad bych to nebral.

Něco jiného je to s tou rovnováhou systému. Tam nějak slepě věřím, že hromadná sociální gramotnost a inteligence by tomu dokázaly zabránit. Možní ovšem je zde jen přání otcem myšlenky.

Děkuji za příspěvek.

0 0
možnosti

Qaramay Shehri

19. 5. 2010 15:33
ja bych se nebal ;-)

procpa se bojite prechodu na meritni demokracii? jsem na VS a tady se o tom mluvi docela vseobecne jako o dobrym napadu. Naopak, jak ste poznamenal - nikdo o socialnim smiru nepochybuje. Vlada uspesnych a schopnych de facto nemuze zklamat. Jedinou otazkou je, aby ti vladnouci udrzeli kontakt s realitou a aby "neulitli" ve svejch predstavach do nebes - protoze obycejny lidi nemuzou plnit jejich sny tahem pera. V zasade je to ale vynikajici reseni a myslim, ze budoucnost ukaze, ze i nutne ;-)

0 0
možnosti

L.O.N.

19. 5. 2010 15:57
Re: ja bych se nebal ;-)

Pokud se nějaká relativně nová myšlenka objeví současně na několika místech, může to znamenat, že nazrává čas...

0 0
možnosti

peena1

19. 5. 2010 15:19
No asi nezbude nic jiného

než počkat až tato populistická demokracie kompletně zbankrotuje ... :-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 359
  • Celková karma 13,52
  • Průměrná čtenost 3233x
Cestovatel. Zapisovatel zážitků. Gurmán.

www.libornovotny.cz

www.libornovotny.cz/Vikend

Na blogu iDnes od roku 2007.

Koncem roku 2011 jsem zjistil, že jsem v pořadí podle výše karmy na druhém místě mezi p. Paroubkem a p. Okamurou, což mne vedlo k rozhodnutí věnovat se nadále jen rubrice Cestování.

Můj kanál

Around the world with Libor Novotný 

na YouTube má cca 15.000 odběratelů.