Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hazardování po česku, aneb hazardu je u nás přáno

Mnoholetým obcházením zákona o loteriích se hazard dostal mimo kontrolu. Peníze do veřejných rozpočtů nerostou úměrně vsazeným penězům a do českého loterijního průmyslu vstupuje kapitál z Ruska a Ukrajiny, kde je hazardní hraní od letošního roku zakázáno.

Loni Eeši prosázeli 130 miliard korunwww.lidovky.cz

Hazardní lobby ovládá sněmovnu, a proto se ho v souvislosti s ekonomickou krizí nedotkla žádná úsporná opatření. Poslanci věnovali hazardu za poslední rok dokonce další 3 úlevy. Retroaktivním „přílepkem“ k zákonu proti legalizaci výnosů z trestné činnosti dostaly společnosti, provozující kurzové sázky, 1,5 miliardy nezdaněných příjmů. Je umožněno hrát za cizí měny (obejdou se tím korunové limity pro výherní hrací přístroje) a od letošního roku povolilo MF hazardní hraní přes internet s vylhaným odůvodněním, že jde o požadavek EU (rozhodnutí ESD z letošního roku přitom říká opak). K hazardu se tak přímo z domova dostanou i ženy a děti.

Hazardní společnosti nedaní jako ostatní firmy, mají povoleno místo daní přispívat na veřejně prospěšné účely, například sportovním svazům, nadacím, třeba i svým. V České republice nejsou zdaňovány výhry, malé firmy odvádějí pouze 6 % výtěžku na veřejně prospěšné účely, velké zase mají limitovány správní poplatky a nezdaňují se ani tispy v kasinech.

Češi prosázeli v loňském roce 130 miliard korun a z této částky dostanou veřejné rozpočty náhražkovými formami zdanění pouze necelých 8. Hazard prohlubuje současnou ekonomickou a společenskou krizi a ročně způsobuje škodu ekonomice státu ve výši cca 36 miliard korun (4,5 x více než jsou jeho daňové náhrady).

Poslanci, kteří mají tento stav na svědomí, sedí stále v Poslanecké sněmovně a dohadují se, čím naplnit prázdnou státní kasu. Je naprosto neuvěřitelné, že se hazardu úsporná opatření v tzv. „balíčku“ vůbec nedotkly! Pokud některé strany myslí omezení hazardu vážně, mohou okamžitě využít schválený senátní návrh novely zákona o loteriích, který marně čeká na projednání v Poslanecké sněmovně a velkou většinu problémů s hazardem řeší!  Vytváření jiných návrhů je zastíracím manévrem, aby se „jako“ věc řešila, a nic se nezměnilo. Nevěřím ani vládě, že hazard potlačí, protože minulé 3 vlády tvrdily totéž a jejich 4 pokusy vždy padly pod stůl.

Svůj díl odpovědnosti za tento neudržitelný stav nesou sportovní svazy, které lobují za hazard, ale i sami občané, protože se o věci veřejné málo zajímají a jsou nedůslední ve svých požadavcích na zákonodárce. Snadnější je uvěřit nereálným slibům.    

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef NovotnýJosef | sobota 10.10.2009 15:23 | karma článku: 16,26 | přečteno: 1117x
  • Další články autora

Josef NovotnýJosef

Volte odpovědně, nebudete se pak rozčilovat kvůli složenkám!

Všichni se podivujeme nad vysokým zadlužením České republiky a nad špatným stavem věcí veřejných. Uvědomme si ale, že na rozdíl od všech profesí nemusí být na vykonávání politické funkce žádné vzdělání ani praxe. U velkých stran mnohdy stačí k prosazení ostré lokty, zákulisní pletichy nebo naopak loajalita s vedením. A tak třeba v Senátu schvaluje zákony člověk, který nemá řádně ukončenu ani základní školu! Pravda, vzdělání není všechno a jak všichni víme, dá se i koupit. Tvrdím ale, že by se měl zájemce o vrcholovou politiku prokázat například zkušenostmi z komunální politiky nebo úspěšného podnikání.

16.5.2010 v 10:55 | Karma: 15,65 | Přečteno: 878x | Diskuse| Ostatní

Josef NovotnýJosef

Falešná předvolební hra

Novela zákona o loteriích, kterou minulý týden schválili poslanci, umožňuje obcím účastnit se povolovacích řízení, vydávat regulační vyhlášky a požaduje zveřejňování odvodů na veřejně prospěšné účely na internetu. Neřeší ale potřebné zvýšení zdanění hazardu a odstranění velkého množství daňových výjimek. Jsem přesvědčen, že byla přijata všemi přítomnými poslanci jen jako předvolební gesto. Ve skutečnosti počítají s tím, že jim Senát novelu vrátí a změny se už neprojednají, ač by všichni hrozně chtěli...

16.4.2010 v 12:45 | Karma: 9,67 | Přečteno: 891x | Diskuse| Ostatní

Josef NovotnýJosef

V regulaci fotovoltaiky politici výrazně selhali

Neschopnost parlamentu snížit v loňském roce výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky pro letošní rok výrazně přispěla k zatížení každé vyrobené kilowatthodiny 50 haléři ekologické daně. Současná vláda dostala od politiků za úkol tento problém zmírnit a plní ho tím nejméně šťastným způsobem.

6.4.2010 v 8:25 | Karma: 14,36 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Josef NovotnýJosef

Sportovní svazy, neviňte Hušáka, ale sebe

Funkcionáři sportovních svazů rozhodli společně s politiky již v devadesátých letech, že financování sportu zajistí přes hazard. Nyní svádí toto špatné rozhodnutí související s nedostatkem peněz ve sportu na krizi, dokonce viní Sazku, že jim málo platí, přestože si hospodaření své společnosti Sazky takto sami nastavili. Sportovní svazy - ČSTV, Sokol, Orel a další stojí za rozhodnutím, že rozvojem hazardu budou financovat sport. Předražená Sazka Aréna spolu s furiantstvím ředitele Hušáka k tomu později jen dodala korunu.

15.1.2010 v 10:10 | Karma: 19,23 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ostatní

Josef NovotnýJosef

Jen lůza se nedívá do budoucna

Celé volební období se poslanci chovají velmi nezodpovědně. Dosud nevyřešili žádný z nutných reformních kroků a veřejné finance používají především ke krátkodobým politickým či předvolebním cílům. Chybí jakákoliv vize, horizont jejich uvažování už nejsou obvyklé dva roky, ale pouze měsíce.

7.1.2010 v 8:39 | Karma: 26,53 | Přečteno: 1723x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

Na sestru vzal nohy od stolu, líčil muž řádění pacienta. Za jeho smrt soudí policisty

21. května 2024  17:36

Trojice sanitářů z Psychiatrické nemocnice v Bohnicích se v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 8...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci schválili odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomůže těm, kteří se ve...

Děda chtěl vnučku do péče kvůli týrání. Zmanipuloval ji k výmyslům, soudí ho

21. května 2024  17:25

Bouchla mě sušákem na prádlo, kopla do břicha, je zlá, křičí, tahá mě za vlasy, sráží na zem. Takto...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2514x
Energetik, bývalý senátor a dlouholetý starosta města Bystřice nad Pernštejnem. Je členem SNK ED a lídrem Věcí veřejných za Vysočinu ve volbách do PS.

Seznam rubrik