Hazardování po česku, aneb hazardu je u nás přáno

Mnoholetým obcházením zákona o loteriích se hazard dostal mimo kontrolu. Peníze do veřejných rozpočtů nerostou úměrně vsazeným penězům a do českého loterijního průmyslu vstupuje kapitál z Ruska a Ukrajiny, kde je hazardní hraní od letošního roku zakázáno.

Loni Eeši prosázeli 130 miliard korunwww.lidovky.cz

Hazardní lobby ovládá sněmovnu, a proto se ho v souvislosti s ekonomickou krizí nedotkla žádná úsporná opatření. Poslanci věnovali hazardu za poslední rok dokonce další 3 úlevy. Retroaktivním „přílepkem“ k zákonu proti legalizaci výnosů z trestné činnosti dostaly společnosti, provozující kurzové sázky, 1,5 miliardy nezdaněných příjmů. Je umožněno hrát za cizí měny (obejdou se tím korunové limity pro výherní hrací přístroje) a od letošního roku povolilo MF hazardní hraní přes internet s vylhaným odůvodněním, že jde o požadavek EU (rozhodnutí ESD z letošního roku přitom říká opak). K hazardu se tak přímo z domova dostanou i ženy a děti.

Hazardní společnosti nedaní jako ostatní firmy, mají povoleno místo daní přispívat na veřejně prospěšné účely, například sportovním svazům, nadacím, třeba i svým. V České republice nejsou zdaňovány výhry, malé firmy odvádějí pouze 6 % výtěžku na veřejně prospěšné účely, velké zase mají limitovány správní poplatky a nezdaňují se ani tispy v kasinech.

Češi prosázeli v loňském roce 130 miliard korun a z této částky dostanou veřejné rozpočty náhražkovými formami zdanění pouze necelých 8. Hazard prohlubuje současnou ekonomickou a společenskou krizi a ročně způsobuje škodu ekonomice státu ve výši cca 36 miliard korun (4,5 x více než jsou jeho daňové náhrady).

Poslanci, kteří mají tento stav na svědomí, sedí stále v Poslanecké sněmovně a dohadují se, čím naplnit prázdnou státní kasu. Je naprosto neuvěřitelné, že se hazardu úsporná opatření v tzv. „balíčku“ vůbec nedotkly! Pokud některé strany myslí omezení hazardu vážně, mohou okamžitě využít schválený senátní návrh novely zákona o loteriích, který marně čeká na projednání v Poslanecké sněmovně a velkou většinu problémů s hazardem řeší!  Vytváření jiných návrhů je zastíracím manévrem, aby se „jako“ věc řešila, a nic se nezměnilo. Nevěřím ani vládě, že hazard potlačí, protože minulé 3 vlády tvrdily totéž a jejich 4 pokusy vždy padly pod stůl.

Svůj díl odpovědnosti za tento neudržitelný stav nesou sportovní svazy, které lobují za hazard, ale i sami občané, protože se o věci veřejné málo zajímají a jsou nedůslední ve svých požadavcích na zákonodárce. Snadnější je uvěřit nereálným slibům.    

Autor: Josef NovotnýJosef | sobota 10.10.2009 15:23 | karma článku: 16,26 | přečteno: 1117x