Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sladké mámení

Řeč bude o tolik oblíbeném Ponziho schématu, u nás známějším pod pojmem letadlo. O tom, v čem je tento sytém tak geniální že se na něj chytají stále noví a noví lidé, proč vznikají nová letadla, když je při tom jejich princip tak průhledný.

Geniální je v tom, jak ve své jednoduchosti zneužívá lidské chamtivosti. Kdybych se Vás zeptal jak byste chtěli mít uloženy peníze, pravděpodobně odpovíte, že bezpečně a s velkým výnosem. Když Vám nabídnu dluhopisy, tak to bude sice celkem bezpečně, ale s výnosem malým. Když Vám nabídnu Akcie, tak to bude sice s výhledově vysokým výnosem, ale s velkým, tomu odpovídajícím, rizikem. Když Vám nabídnu kombinaci nemovitostních, akciových, komoditních, zajištěných a dluhopisových fondů, tak sice snížím riziko a zachovám pravděpodobnost dost vyššího výnosu, ale vy si budete myslet, že jsem se zbláznil, když to takto kombinuji :-). Zatím co, když Vám nabídnu fond na principu Ponzicho systému, tak se Vám zatmí před očima a sáhnete po něm všema deseti. Proč?

 

Stačí si připomenout tři principy na kterých se prodávají letadla.

 

Nejklasičtější letadlo funguje tak, že sháníte lidi, kteří dají peníze pro Vás a ty nad Váma a ti pak shánějí další lidi, ale o tom nebudu mluvit, to byste se nudili. To byste se nudili hned od začátku.

 

Tím prvním o kterém mluvit budu, ale jen krátce, je výnos na principu nějaké práce. Kdysi se rozjelo letadlo, kde jste si mohl koupit tuším za deset tisíc kyblík kanadských žížal, ty jste rozmnožil v hnoji a dostal jste za to, teď nevím jestli trojnásobek a hned Vám nabídli, jestli to místo toho trojnásobku nechcete zkusit se třemi hromádkami, že to pak bude tisíců devadesát…. Takto se žížalky distribuovali ke spoustě lidí, kteří za ně zaplatili spoustu peněz a krom prvních šťastlivců zůstali všem ostatním jen žížaly pro pláč.

 

Tím druhým je metoda modernější, systém vkladu s vysokým garantovaným výnosem. Takto funguje například takzvaný „autoprogram“ prodávaný jednou nejmenovanou Brněnskou firmou: woman & man excusive s.r.o. (Dokázat to pochopitelně nemohu, do jejich účetnictví nevidím, ale vše tomu nasvědčuje. Také nevím, jestli to nabízejí ještě dnes, už je to delší doba. Uvedené údaje jsou převzaty z reklamních materiálů) Příklad jednoho jejich nabízeného zhodnocení: Garantovaný výnos 25 %  ročně po dobu pěti let… případně jiný jejich program optimal: vklad 100.000,- výnos za rok 300.000,-, za 5 let 1.600.000,- slovy: JedenMilionŠestSetTisíc za pět let!!! Dokonce někteří jejich prodejci už i říkli na rovinu, (alespoň svým známým), že se jedná o letadlo, a že by z toho měli stihnout vystoupit dřív, než se to položí. A to jsem ještě nezmínil, že tito prodejci měli odměnu kolem deseti procent z vkladu a k tomu auto do vlastního užívání (jak jinak než na náklady z vkladů klientů)… což jim nezávidím, protože se to začas šeredně obrátí proti nim…

 

 

Nebo něco podobného od jedné brněnské realitky, tam jde ovšem o pyramidu s užší základnou, zato s několikanásobně většími vklady (bohužel už si nejsem jistý názvem, tak než špatně, raděj vůbec…), ale tato nabízí zhodnocení vkladu 50 % ročně. V obou případech se ohánějí zhodnocením peněz především v oblasti realit. Laikovi lze lehce nakukat: „Vždyť se podívejte, tady ty pozemky stály pře rokem metr 1000 Kč, dnes metr 4000,- Kč... takové zhodnocení může dosáhnout realitka jednoduše…“ nebo něco jiného v tomto smyslu.

 

Když to člověk porovná s výnosem z klasických dluhopisů, kde se tento pohybuje ve velikosti pár procent ročně, nebo s akciemi, kde většina vidí vysoké riziko propadu a tím ztráty, zvlášť po poslední krizi. Rozhodování je pak jednoduché…

 

Výše uvedené způsoby letadel jsou ovšem dost průhledné. Podstatně promakanější je systém třetí, jaký měl Madoff, tedy fond se stále dobrým zhodnocením oproti konkurenci. Tedy žádné garantované výnosy, ale pomalé budování dobrého jména na základě rozumného stabilního výnosu, získávání známých osobností na své známé jméno. Psychologicky to funguje na výbornou, uznávaný člověk dosahuje ve svém fondu znamenitého zhodnocení, po dobu mnoha let. Díky tomu, že Madoff nepřemršťoval výnosy, mohl svůj projekt financovat po dlouhou řadu let bez toho, aby na to někdo přišel. Kdo by pochyboval? Vždyť jsou i některé legální fondy či akcie, které dosahují dlouhodobě stabilního zhodnocení. (Tedy až do jejich prvního propadu.) Na základě tohoto poskytovala i u nás jedna makléřská společnosti zajištění na stáří. „Podívej kliente, jak ten výnos tady u té společnosti stabilně krásně roste šesti, sedmi procenty skoro podle přímky, už pěkných pár let. To se nikdy nepropadá a tak to bude napořád, tady si budeš spořit na stáří…“) No a jak to pěkně fungovalo!?! Až do toho prvního propadu. Nebo jsem se nechal navštívit zástupcem jedné pojišťovací společnosti, který se k nám pozval. (nebudu jmenovat, ale vizitku snad ještě někde mám.) Nabízel pojistku, kde mluvil o zhodnocení 12 % ve vyváženém a 24 % v agresivním profilu, jako by to zhodnocení bylo jisté. K tomu ukázal krásný, rok starý graf, aby tam nebyl vidět žádný propad. To nemluvím o tom, že do výpočtu výnosů na dané pojistce jaksi zapomněl započítat zhruba 23.000,- Kč které se na daném typu pojistky pro 1000 Kč/M vkladu odečtou jako poplatek v prvních třech letech běhu smlouvy.

Tito lidé vědomě lhali, ale věřím tomu, že u spousty lidí, kteří nemají páru o tom, jak fungují podílové fondy a různé druhy pojistek, mohli uspět. Pracovali na podobném principu jako Madoff. Prodávali na základě ukázaného ukázkového zhodnocení, které sice bylo možné v některých letech dosáhnut, ale nikoho nezajímalo, že dlouhodobě to v podstatě není možné. Proto bylo toto zhodnocení pro mnoho lidí lákavé a uvěřitelné. Samozřejmě, na rozdíl od pana Madoffa, se nejednalo o Ponziho systém, ale společné to mělo onen psychologický efekt, založený na spoustě lží, dobrém jménu a minulém výnosu.

 

Jaké si z toho vzít ponaučení?

 

Nevěřte nikomu, kdo Vám slibuje výnosy z vkladů 10 a víc procent ročně.

 

Nevěřte nikomu, kdo Vám slibuje jakékoliv výnosy, třeba jedno procento, a tvrdí, že jsou úplně bez rizika.

 

Pamatujte si, že každá jistota a každá garance je garancí nebo jistotou především pro prodávajícího! Jeho jistota, ať je to banka, podnik, nebo člověk, bude vždy vyšší než ta Vaše! A z pravidla, čím větší garance budete mít, tím větší kus si na Vás pro tyto garance uhryznou, ať se jedná o garantovaný fond banky se zhodnocením 3 % nebo o garantované zhodnocení 300% nějakého podvodníka.

 

Jestli jste se dostali až sem, tak Vám garantuji… pardon, gratuluji. Není jednoduché prokličkovat polem mých dlouhých souvětí, plným nášlapných min, v podobě dramatických gramatických chyb a dostat se až sem. ;-)

Těm co si teď s hrůzou uvědomili, že jsou jejich peníze možná umístěny v nějakém Ponziho schématu se omlouvám, že jsem jim těmito informacemi zkazil den. Můžete si na mě na oplátku zanadávat v diskuzi pod článkem.

Autor: Petr Novotňák | úterý 30.6.2009 21:54 | karma článku: 16,18 | přečteno: 927x
  • Další články autora

Petr Novotňák

Proč NE nulové DPH na energie?

Pomineme že to je předvolební dělostřelecká příprava na příští prezidentské volby, které se mohou konat dříve než v termínu, ale přesto později, než už bylo na čase.

24.10.2021 v 23:03 | Karma: 9,20 | Přečteno: 415x | Diskuse| Ekonomika

Petr Novotňák

Teorie všeho? Proč ne!

Proč největší mozky světa nedokázaly vymyslet „teorii všeho“ nabízím vám v této úvaze své vysvětlení, naložte s tím jak je libo. Zamyslete se nad tím, nebo to rozcupujete na kvarky :-) Přeji příjemné čtení

20.10.2021 v 1:14 | Karma: 12,38 | Přečteno: 277x | Diskuse| Věda

Petr Novotňák

Panamské papíry někoho nas.r.ó

Bombardují mě střípky kauzy, která hýbe politickou scénou posledních dní, rád bych si poskládal kompletní obrázek, ale sám to nezvládnu. Chci poprosit laskavého čtenáře, jestli by mi nepomohl.

7.10.2021 v 21:49 | Karma: 11,25 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politika

Petr Novotňák

Jak se změní svět s příchodem umělé inteligence

s příchodem vyššího stupně automatizace, robotizace, tisku budov, autonomního řízení. Jak bude svět vypadat, za 20, 30, let, až chytří roboti převezmou další velkou část naší práce?

5.4.2021 v 0:21 | Karma: 5,98 | Přečteno: 187x | Diskuse| Věda

Petr Novotňák

Státník koná, takto vláda jenom blbě žvaní

po půl roce je situace diametrálně odlišná od té podzimní. Došel personál, došly lůžka. Pokud vláda není schopná personálně zajistit velkou polní nemocnici...

25.2.2021 v 0:03 | Karma: 14,18 | Přečteno: 442x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Šátek nosí většina. Islamizace pokročila tam, kde už téměř žádný Švéd nežije

1. června 2024  18:06

Migrace a problém se začleňováním migrantů do společnosti je ve Švédsku důležitým tématem voleb do...

Nikdo mi neřekl, jak o jizvy pečovat, říká zakladatelka organizace Císařovnám

1. června 2024  17:32

Seriál Před pěti lety čekala Eva Zubec svého prvního syna. Během porodu lékaři vyhodnotili, že bude muset...

V Indii po šesti týdnech skončily parlamentní volby. Očekává se vítězství Módího

1. června 2024  17:30

V sobotu završila Indie po šesti týdnech proces parlamentních voleb, ve kterých současný premiér...

Izraelští osadníci blokují humanitární pomoc pro Gazu. Mají tipy i od vojáků

1. června 2024  17:01

Židovští osadníci na okupovaném Západním břehu Jordánu blokují nákladní vozy s humanitární pomocí,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1374x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik