O Arabech v dobrém

Jsem si vědom, že tohle se nebude líbit. Dlouhá debata se vede na blogu pana Petra Paulczynskiho, který odsuzuje multikulturní společnost. I když s tímto váženým pánem většinou souhlasím, v tomto případě mám názor opačný.

studující muslimkaflicker

Co je vyčítáno Arabům? 

Chtějí, aby mohli i ve státech, kde se přistěhovali, zachovávat svoje zvyky

Co je na tom proboha špatného, když ty zvyky uplatňují na sobě? Nutí snad arabové ostatní dívky ve školách, aby taky nosily šátky nebo se chovali podle práva šaría? Zde se často oponuje tím, že mi jim necháme postavit mešitu u nás a oni nám nenechají postavit kostel u nich. To není pravda, zkoušel to někdo? Ptal se jich někdo jestli, když my je necháme postavit mešitu u nás, jestli oni nám nechají postavit kostel u nich? Neptal, dopředu se předpokládá, že to nepovolí. A k čemu by nám taky byl kostel, tam, kde nejsou křesťané. Tam kde jsou, třeba i v menšině, například v Egyptě, kostely mají. Ano někdy je na ně podniknut teroristický útok, ale my máme svědomí čisté? My jsme na jejich území nikdy neútočili?

Je jim vyčítáno, že my, když přijedeme k nim, tak nás v šortkách nepustí do svých svatých chrámů

No proč by nás také měli v šortkách pouštět do jejich svatých chrámů, je to posvátné místo. U nás se také nechodí na nedělní mši v montérkách. 

Je jim vyčítáno, že se s námi u nich nikdo nebude bavit

To také není pravda, dokazuje to nejeden blog a nejeden cestovatel. I lidé v Íránu jsou daleko vstřícnější než lidé u nás. Pozvali byste Íránce k sobě na večeři, abyste mohli pobesedovat? Oni Vás ano! Samozřejmě u nás i u nich existují výjimky. 

Nigerijcům je vyčítáno, že se stěhují do Evropy

Nám je vyčítáno, že se stěhuje do Ameriky… Jenže my jsme měli to štěstí, že se nám dostalo potřebného vzdělání, abychom si mohli vydělávat poctivě, zatím co Nigerijcům se takového vzdělání nedostalo, oni za to nemohu, oni utíkají z chudobi za prací. Pomožme jim vybudovat školy, rozjet průmysl a zemědělství. Oni nebudou mít důvod stěhovat se k nám, když se budou mít u nich dobře. Jinak tady můžeme nadávat, posílat je v lodích zpátky, ale oni stejně přijedou znovu, ale už přijedou jako vyhnanci a budou o to víc šířit zlo.

Tvrdí se zde, že homogenní státy jsou bohatší než státy multikulturní

To je úplný nesmysl. A nezakládám to jen na tom, že multikulturní státy jsou bohatší minimálně v oblasti kultury. Jednak neexistují státy či národy, do kterých nikdy nezasáhla jiná kultura. Hebrejské číslice, Arabské základy astronomie, Řecké základy filosofie… a zadruhé vyloženě multikulturní státy jako je Amerika nebo Nizozemí na tom nejsou zas tak špatně. Někdo v diskusi argumentoval multikulturní Indií. Copak Indie není jedním z nejrychleji se rozvíjejících států?


Arabům je vyčítána nepřizpůsobivost

Ale prosím Vás, to je jako byste vyčítali nepřizpůsobivost černochům. Vše chce svůj čas. Arabové na severu Afriky, kde je čilý turistický ruch z Evropy se rychle přizpůsobují našemu způsobu života a to nejsou ani u nás. Stejně tak je u nás vidět, že muslimky postupně méně a méně zakrývají svoji tvář a nechodí vždy jen v doprovodu manžela, nebo šest metrů za ním.

 



Tolerance k nim je chápána jako něco špatného

Doslova jeden diskutující napsal: „A tolerance znamena pouze tolik, ze vam sice neco vadi, ale vy to z nejakeho duvodu snasite, premahate se... Takze taky vlastne nic moc pozitivniho, co?“ Odpovím podobně jako v diskusi. Tolerance znamená, že Vám sice něco vadí, ale vy se nad to povznesete, protože chápete, že taky nejste dokonalý a že můžete ve stejné věci vadit druhému. Jedině za tohoto předpokladu, který ovšem musí být splněn oboustranně, je možná diskuse. Pak jedině se můžeme dozvědět věci, které budou přínosem. Právě ona netolerance vyvolává napětí, právě tato netolerance živí extrémistické skupiny, kvůli kterým házíme arabský svět do jednoho pytle. Ano nenechme se poarabštit od extrémistů, ale nedělejme ze všech arabů extrémisty, jsou mezi nimi moudří a schopní lidé. 


Važme si jich a toho dobrého na jejich kultuře a oni si budou vážit nás a toho dobrého na kultuře naší.


Autor: Petr Novotňák | pátek 26.6.2009 15:50 | karma článku: 14,14 | přečteno: 3211x
  • Další články autora

Petr Novotňák

Proč NE nulové DPH na energie?

24.10.2021 v 23:03 | Karma: 9,20

Petr Novotňák

Teorie všeho? Proč ne!

20.10.2021 v 1:14 | Karma: 12,38

Petr Novotňák

Panamské papíry někoho nas.r.ó

7.10.2021 v 21:49 | Karma: 11,25