Mnoho povyku pro žárovky

Mě osobně se taky nelíbí, že si EK dělá normy na všechno, ale zrovna žárovky mě nijak netrápí. Jako technicky založený člověk prostě musím souhlasit s názorem, že žárovka není ani tak světelný zdroj, jako zdroj tepelný. Vždyť už v názvu „žárovka“ není obsaženo slovo „světlo“ ale slovo „žár“ tedy teplo.

Když se více než 90 % energie využije jako zdroj tepla, pak má jednoznačně pravdu ten německý podnikatel, který prodává žárovky jako tepelné zdroje, protože na vydané světlo se využije již jen zbytková energie.

To je jako bychom plynový sporák prodávali mezi lampama, jelikož taky trochu svítí. Určitě jste si všimli, že často svítí také spirály klasických elektrických topných těles a mezi světelnými zdroji je na pultech nenajdete.

Tedy, potřebujeme-li vytopit při mínus deseti stupních běžnou místnost o objemu takových 60 krychlových metrů, nakoupíme dvanáct až čtrnáct stowatových kulových topidel v ceně do 20 Kč, tj. za celkovou cenu maximálně 280,- Kč (Běžné topidlo za tuto cenu neseženete, ale zase je pravda, že jsem neuvažoval sadu objímek). Tím dosáhneme topného výkonu až 1.4 KW. ( Počítám celých 1.4 KW, protože musíme uvažovat, že vyrobené odpadní světlo se po dopadu na okolí po několika odrazech také kompletně přemění na teplo), je tedy dobré mít zatemněná okna, abychom nesvítili-netopili, jak se říká: „pánu bohu do oken“.

Vyšroubováním a zašroubováním jednotlivých žárovek můžeme dokonce regulovat topný výkon po sto wattech na stupnici od nuly do čtrnácti. Když si uvědomíme, že běžná topidla mají regulovatelný výkon většinou maximálně od nuly do tří či do čtyř, tak se jedná o bezkonkurenční výhodu. Určitou nevýhodou naopak může být zbytková světelná energie. Při plném výkonu všech čtrnácti tepelných zdrojů v místnosti o 60 metrech čtverečních může tato zbytková energie působit určité oslnění, zvlášť máme-li tento tepelný zdroj umístěný v ložnici a chceme-li spát.

Vhodným vylepšením je potom krabicový kryt, ovšem doporučuji použít nehořlavé krabice. Tento krabicový kryt si vyrobíme z běžné nehořlavé krabice tak, že ji obrátíme dnem vzhůru a přiklopíme jím všech čtrnáct tepelných zdrojů. Tím sice současně zabráníme unikání tepla do místnosti, ale vyřešíme problém se zbytkovým světlem.

Dalším nutným krokem k nápravě situace tedy je vyřezání podélných otvorů do vrchní (původně spodní) části krabice. Šikovnější mohou vyřezat hvězdičky a měsíček nebo jiné obrázky.

Tímto elegantním řešením tedy vpustíme teplo zpět do místnosti. Sice nám s tím uniká také trochu světla, ale díky tomu, že jsme si vyřezali hvězdičky a měsíček, tvoří nám toto světlo na stropě noční vzory a v unikajícím teple se nám spí jako pod letní noční oblohou.

Tedy ano, zakažme klasické žárovky. Udělejme z nich klasická topidla!

Autor: Petr Novotňák | středa 20.10.2010 13:40 | karma článku: 17,67 | přečteno: 1716x
  • Další články autora

Petr Novotňák

Proč NE nulové DPH na energie?

24.10.2021 v 23:03 | Karma: 9,20

Petr Novotňák

Teorie všeho? Proč ne!

20.10.2021 v 1:14 | Karma: 12,38

Petr Novotňák

Panamské papíry někoho nas.r.ó

7.10.2021 v 21:49 | Karma: 11,25