Legalizujte drogy, víc životů tím zachráníte, než ztratíte

Jestliže ve střední části Ameriky zemře každý 50. mladý muž především ve válkách drogových gangů, není lepší možnosti jak toto zastavit, než drogy legalizovat. Žádná kontrola zbraňového obchodu, ani přísnější tresty za prodej situaci nevyřeší.

 

Vyřešit ji nemohou. Přísnější kontrola prodeje zbraní povede ke zvýšení jejich cen na černém trhu, zvýšení cen na černém trhu jen zvýší marže překupníků, vyšší marže překupníků povedou k dalším mrtvým.

 

Stejně tak vyšší tresty za prodej a drog povedou maximálně k plnějším stavům věznic a nechat každého, kdo se dotkne drog viset? Tento nápad by Vás rychle přešel, kdybyste jen tušili kolik procent mladých lidí mělo s některou z drog zkušenost.

 

Nepřipadáte si jako Don Quijoti? Sto let bojujete proti drogám, děláte nálety na koková a maková pole, válčte proti gangům a co z toho? Vůbec nic, jen další a další mrtví, další a další peníze vyhozené vniveč a počet narkomanů neklesá. Počet, vyzbrojenost a organizovanost překupníků a drogových kartelů roste. Tak snad když něco sto let nefunguje, tak se na to s prominutím vyseru a zkusím to jinak. Už by bylo na čase.

 

Myslíte si, že s legalizací drog počet jejich uživatelů stoupne? Ani omylem, jen se k tomu přiznají ti, kteří to třeba zatím tají. Úplně by na začátek stačilo zavést jejich prodej přes lékárny na občanku. S přiměřenou spotřební daní nastavenou tak, aby celková cena byla udržovaná stále nižší než cena na černém trhu, by černý trh během několika málo let totálně zlikvidovala. Zaručená kvalita, čistota pochopitelně s popisem všech spojených rizik, by byla samozřejmostí.

 

I když zisk státu při legalizaci drog by nebyl primárním důvodem jejich legalizace, rozhodně by nebyl zanedbatelný. Přinejmenším by pokryl náklady na léčbu drogově závislých, které za současné situace musíme léčit na náklady drogově nezávislých.

 

Primárním důvodem legalizace drog je vymýcení kriminality. Kdyby vyschlo odhadem 90 % příjmů afgánských teroristů, mexických, brazilských, barmských a dalších kartelů, hned by bylo ve světě o polovinu bezpečněji a stačilo by k tomu tak málo.

 

Abychom přestali být puritánští a připustili si, že se drogy ze světa nikdy nepodaří vymýtit. Nikdy, dokud bude po světě chodit člověk a ještě dlouho po tom. Legalizujte drogy po celém světě a zničíte 90% drogové kriminality. Ušetříte miliardy dolarů jenom za prázdnější věznice. Myslíte si, že vyhrajete válku v Afghánistánu? Dokud budou mít nekonečný přísun „makových peněz“, tak nic nevyhrajete, stejně tak, dokud budou Mexické, Brazilské, Kolumbijské, Venezuelské a z východu Barmské, Laoské a další gangy zásobeny miliardami dolarů „kokových peněz“, je tento boj bojem s větrnými mlýny.

 

Přitom stačí tak málo a přitom tak mnoho. Stačí si připustit, že tento boj vyhrajeme jenom a jedině tak, že nebudeme bojovat.

 

A nebojte se, že by se nějak zvýšil počet uživatelů drog. Spíš naopak, když je něco legální, tak to zdaleka tolik neláká, zvlášť, když o tom víte, že Vám to může zničit zdraví. Možná by naopak větší informovanost, spojená s legalizací, počet uživatelů tvrdých drog v průběhu času podstatně snížila.

 

Zatím si ovšem i já připadám, že bojuji s větrnými mlýny, jenže tyto mlýny se určitě porazit dají. :-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Novotňák | sobota 8.10.2011 18:42 | karma článku: 37,79 | přečteno: 4138x
  • Další články autora

Petr Novotňák

Proč NE nulové DPH na energie?

24.10.2021 v 23:03 | Karma: 9,20

Petr Novotňák

Teorie všeho? Proč ne!

20.10.2021 v 1:14 | Karma: 12,38

Petr Novotňák

Panamské papíry někoho nas.r.ó

7.10.2021 v 21:49 | Karma: 11,25