Je po volbách, a přesto že jsem vhodil do urny 4 hlasovací lístky

neprosadil jsem do EP SNK Evropské demokraty. Vyhrála to ODS…

které to přeji, i když s výhradami, kterými jsou: 

Za celou dobu svého účinkování v EP naprosto nedostatečně informovali o tom, co tam vůbec dělají a co prosazují. 

V reklamní kampani, ač teď po volbách Topolánek tvrdí, že se rozhodli dělat slušnou kampaň (přičemž oproti ČSSD opravdu slušná byla, ale nemyslím si, že by se mněl srovnávat zrovna s nimi, to rovnítko ho pak dostává na stejnou rovinu…) a že dělal kampaň proevropskou a že nemátl voliče. S čímž nesouhlasím. Jako důkaz bych zobrazil nejčastěji otištěnou reklamu v posledních dnech před volbami v MF DNES. Zadobře přičítám, že si alespoň uvědomuje, že by tu agresivní a populistickou kampaň dělat neměl a že by se měla ODS zaměřovat na skutečné problémy v Evropě a ty řešit.

Dále se nezbavil nabubřelosti, přičemž považovat výsledek 31 % za výborný, za výsledek hodný uznání, že přesvědčil tolik lidí… No měl by si uvědomit, že 31,4 % z 28 % volební účasti není ani 9 % oprávněných voličů!!!

Přesvědčil jste 9 % lidí, aby volili kandidáty ODS do EP a děláte tady machra? Vaše nejpevnější voličské jádro, lidi, které jste nepřesvědčil, protože už jsou dávno přesvědčení, jsou jediní, co Vás přišli volit!!! Nepíši to proto, abych ODS poškodil, ale aby si uvědomila, že tohle rozhodně není výhra ve smyslu „přesvědčili jsme voliče“ a ani nic pozitivního, a hlavně ani nic předem vyhraného, to neukazuje k předčasným volbám do PS. 

Jediné co to ukazuje je, že volební kampaň lidi vůbec nezaujala a jediný, kdo tady bohužel skutečně vyhrál je Paroubek, kterému se podařilo dostat k urnám daleko víc svých voličů než v předchozích volbách, i když je to stále také jen mizivé procento. A to i přes to (voliči čssd prominou), že jsou Paroubkovi příznivci dost nespolehliví a navíc je evropská politika pro ně ve většině nedůležitá nebo o ní vůbec nic nevědí a z reklamní kampaně (otřesné) se ani nic nedozvědí. Proto může Paroubek považovat za zisk 7 křesel, oproti minulým snad dvěma křeslům, za výhru.

 

To by tak bylo zatím vše k té drobné výtce, a doufám, že se z toho ODS poučí, pokud si to tedy někdo z nich přečte :-)

Teď jen tak obecně k té nízké účasti a proč jsou volby do EP důležité. 

Když pominu lenost a omluvím lidi, kteří se třeba kvůli pracovnímu vytížení nemohli k urnám dostat a vnechám lidi, kteří nešli, protože byli znechucení předvolební kampaní, 

stále zůstane ještě dost lidí, kteří nešli volit, proto, že si myslí, že tyto volby jsou bezvýznamné, protože volíme 22 ze sedmi-set evropských poslanců a tedy že nic neovlivníme, když tam budeme mít pouze 3 % zastoupení.

To je hlavně problém české malosti a neschopnosti představit si volby jako celek. EVROPA VOLÍ DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU! Každý jeden volič v Evropě rozhoduje o tom, kdo ho bude zastupovat na evropské půdě. Rozhoduje o tom, kdo bude určovat většinu nařízení a směrnic v konečném důsledku i v České republice, u něj doma. Ale vždyť Brusel je tak daleko, hmm?

Bohužel, strana, kterou jsem vybral tentokrát, se do EP nedostala, přestože minule získala přes 8 procent (přes to, že jsem ji tehdy nevolil :-), tentokrát skončila někde u 1,5 %. Nic s tím nenadělám ani já, ani ti tři, za které jsem volil. Ty tři já neznám, ale oni, pokud si toto přečtou, poznají mě a možná mě budou chtít dát přes hubu, že jsem jejich volební právo takto promrhal na stranu, která se tam nedostala a oni by zvolili jinak, líp. 

Proto je vyzívám, aby mě nedávali přes hubu a příště přišli volit sami za sebe, abych příště díky čtvrtinové účasti nerozhodoval já, za další tři lidi, takto "hloupě".

Děkuji


Autor: Petr Novotňák | pondělí 8.6.2009 11:38 | karma článku: 11,85 | přečteno: 1390x
  • Další články autora

Petr Novotňák

Proč NE nulové DPH na energie?

24.10.2021 v 23:03 | Karma: 9,20

Petr Novotňák

Teorie všeho? Proč ne!

20.10.2021 v 1:14 | Karma: 12,38

Petr Novotňák

Panamské papíry někoho nas.r.ó

7.10.2021 v 21:49 | Karma: 11,25