Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Černá díra

Mrzí mě to, ale po delší úvaze musím konstatovat, že černá díra, ze které by nic neuniklo skutečně nemůže vzniknout. Brání tomu fyzikální zákony.

Hvězda, ať jakkoliv hmotná, má ve svém středu nulovou gravitaci, tedy nulovou dilataci času a se zvětšující se vzdáleností se obojí nejprve zvětšuje a od určité vzdálenosti zmenšuje.

Z toho když vyjdeme dostaneme následující vysvětlení vzniku a „konstrukce" černých děr.

Hroutící se hvězda zvyšuje tlak ve svém středu, čímž její střed houstne a pro každou nenulovou vzdálenost od středu této hvězdy se zvětšuje velikost dilatace času a to až po určitou hranici, „maximum" od kterého se dilatace času opět zmenšuje.

Jak nám hustota uvnitř hvězdy roste, roste také hodnota maxima dilatace na této hranici.

Atomy ve hvězdě se vlivem obrovských tlaků a teplot slučují na těžší prvky a ve středu hvězdy naopak bortí na své elementární součásti, které podle své povahy energie buď vylétávají ven, nebo se hromadí ve středu a vytvářejí jádro o hustotě vysoce přesahující možnosti plasmy jak ji známe. Takto hmotné jádro má pak dostatečně malý poloměr vzhledem ke své hmotnosti na to, aby mohlo kolem sebe vytvořit tak silné zakřivení časoprostoru, aby později umožnilo vznik „černé díry".

 

Proto je pro vznik černé díry příhodná právě existence extra-obřích hvězd, které při svém zhroucení a následném výbuchu vytvoří uvnitř sama sebe dostatečné tlaky k vytvoření supra-těžké hmoty potřebné ke vzniku „horizontu událostí".

Skutečná černá díra, se skutečným horizontem událostí, ovšem nikdy nevznikne. Zabrání tomu dilatace času na onom maximu zakřivení časoprostoru. Toto je místo, kde se čas zpomalí natolik, že nedovolí dalšímu pronikání částic do středu. Tedy tento zakřivený časoprostor nedovolí vznik jádra o hmotnosti a hustotě dosahující takových hodnot, které by nedovolily světlu uniknout. Nic méně je toto zakřivení dostatečné na to, aby světlo unikalo tak pomalu, že se jeho vlnová délka protáhne do hodnot, které budou pro nás neměřitelné.

 

Černá díra ovšem nezůstane stabilním neměnným objektem. Potom, co se její mateřská hvězda změnila v supernovu, tedy materiál mateřské hvězdy byl z větší části rozprášen do vesmíru při obrovském výbuchu, nastane situace, kdy střed bývalého slunce ztratí hmotu, která jej do té doby stlačovala a po překonání časové bariéry vzniklé dilatací času až téměř k samotné hranici horizontu událostí a zároveň po překonání tlaku vzniklého částicemi letícími při výbuchu směrem do středu, tato černá díra exploduje.

 

Černá díra by tedy měla neustále vyzařovat energii a to o narůstající síle, nejspíš s exponenciálním průběhem. Ale vzhledem k tomu, že výbuchu brání časoprostorová dilatace, bude v exponenciální rovnici od času v exponentu nutné odečíst konstantu úměrnou dilataci času a dostředné síle z výbuchu supernovy.

Vzhledem k diskovému tvaru a rotaci černých děr je tedy zřejmé, že záporná konstanta bude podstatně menší na ose rotace černé díry a tedy i únik hmoty z černé díry bude zde silnější.

Stejně tak bude záporná konstanta tím menší, čím bude menší černá díra a tím větší, čím bude tato díra hmotnější. Plyne z toho tolik, že ty nejmenší černé díry se zhroutí okamžitě po svém vzniku ty velké třeba až za stonásobky stáří současného vesmíru a ty největší ve středu galaxií, až za dobu pro nás absolutně nepředstavitelnou. Protože u největších černých děr bude oblast vysoké dilatace velice široká a maxima na samých hranicích fyzikálních možností.

 

Předpokládám, že by nebylo zas tak těžké tuto teorii ověřit na počítačových simulacích, ovšem za předpokladu správného modelu a přesné znalosti astrofyzikálních zákonů. Bohužel disponuji znalostmi pouze teoretickými. Ale pokud se do toho někdo chcete pustit, rád pomohu po teoretické stránce jak budu moci. ;-)

 

Tato simulace by mohla při správném nastavení objasnit, jak vznik černé díry, tak poloměr maxima zakřivení a možná i odpovědět na spoustu dalších záhad kolem černých děr.

 

K napsání totho blogu mě inspiroval blog pana Pavla Krejčíře a články slečny Kateřiny Moudré o černých dírách.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Novotňák | čtvrtek 17.12.2009 9:00 | karma článku: 11,31 | přečteno: 2075x
  • Další články autora

Petr Novotňák

Proč NE nulové DPH na energie?

Pomineme že to je předvolební dělostřelecká příprava na příští prezidentské volby, které se mohou konat dříve než v termínu, ale přesto později, než už bylo na čase.

24.10.2021 v 23:03 | Karma: 9,20 | Přečteno: 415x | Diskuse| Ekonomika

Petr Novotňák

Teorie všeho? Proč ne!

Proč největší mozky světa nedokázaly vymyslet „teorii všeho“ nabízím vám v této úvaze své vysvětlení, naložte s tím jak je libo. Zamyslete se nad tím, nebo to rozcupujete na kvarky :-) Přeji příjemné čtení

20.10.2021 v 1:14 | Karma: 12,38 | Přečteno: 277x | Diskuse| Věda

Petr Novotňák

Panamské papíry někoho nas.r.ó

Bombardují mě střípky kauzy, která hýbe politickou scénou posledních dní, rád bych si poskládal kompletní obrázek, ale sám to nezvládnu. Chci poprosit laskavého čtenáře, jestli by mi nepomohl.

7.10.2021 v 21:49 | Karma: 11,25 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politika

Petr Novotňák

Jak se změní svět s příchodem umělé inteligence

s příchodem vyššího stupně automatizace, robotizace, tisku budov, autonomního řízení. Jak bude svět vypadat, za 20, 30, let, až chytří roboti převezmou další velkou část naší práce?

5.4.2021 v 0:21 | Karma: 5,98 | Přečteno: 187x | Diskuse| Věda

Petr Novotňák

Státník koná, takto vláda jenom blbě žvaní

po půl roce je situace diametrálně odlišná od té podzimní. Došel personál, došly lůžka. Pokud vláda není schopná personálně zajistit velkou polní nemocnici...

25.2.2021 v 0:03 | Karma: 14,18 | Přečteno: 442x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1374x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik