Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vůně českého chleba

Už jste někdy měli neodolatelnou chuť dát si chleba s máslem? Já tímto syndromem trpím po ročním pobytu v Anglii, kde mojí hlavní potravinovou složkou byly toasty (bíle, tmavé, celozrnné) jedlé pouze po vhození do toastovače... Nedá se to pořádně ničím namazat, po několika hodinách to zgumovatí, musíte je uchovávat v ledničce, rychle plesniví. Nyní chápu, proč jsou Angličané takoví bledí, jakoby nedodělaní. Po takové snídani, bez oběda a k večeři povětšinou hotové jídlo ze supermarketu. :-(

Když jsem navštívila některé jižní země jako je Itálie, Chorvatsko, Řecko, byl pro mě bílý chléb příjemným zpestřením, ale představa, že se na této bílé nadýchané vece musíte živit rok - brrrr... Pro mě je to již hororová představa, zvláště pokud toto bílé pečivo nakoupíte a až doma  zjistíte, že chutná jako vánočka. Chvilku se to dá vydržet, ale jezte neustále salám s vánočkou... A o kvalitě tohoto pečiva druhý den nemluvě.

Dokonce i návštěva Paříže, kde mají vyhlášené křupavoučké bagety, které voní po ulicích a najdete je na všech plakátech a ilustracích, kde si krásná Francouzka veze v košíčku na bicyklu tuto dobrotu domů, mě nepřesvědčila. Uznávám, teplá a čerstvá je dobrá, ale druhý den se dá použít pouze jako zbraň a ne jídlo!

 

Od té doby, kdy byly  toasty složkou mého každodenního jídelníčku a po pár dovolených strávených v zahraničí, jsem si uvědomila, že typický český chleba s tmavou kůrkou a pšeničnou moukou má jenom pár našich sousedů a pokud cestujete dál od hranic, nemáte šanci chléb podobný tomu našemu koupit.

 

Takto jsem si začala vážit našeho národního zlata a až nyní chápu, co znamená pro důchodce každodenní boj u nás ve městě o chleba Šumava :-) Stojí tu trpělivě dlouhé fronty před pekárnou, až přivezou jejich vytoužený voňavý chléb a pak už jen vidíte,  jak si s rozzářenou tváří nesou svůj poklad domů nebo míří do dalšího obchodu pro zlevněnou mouku, cukr a jiné nezbytnosti. Pokud chcete tento chléb koupit odpoledne, nemáte šanci, je vyprodán.

 

Proto si i teď vybírám, jaký chléb koupím, neboť na českém trhu je nepřeberné množství druhů a značek v závislosti na tom, kde bydlíte a kam až proniknou marketingové strategie různých pekáren. Můžete si koupit pšeničný, žitný, celozrnný, vícezrnný, slunečnicový, sojový atd. Ale každý chléb má svá specifika a aby vám vydržel čerstvý několik dnů, je nutné opravdu vybírat, protože se spousta chlebů drolí, nedají se krájet (ať už jsou čerstvé nebo staré), jsou moc moučné nebo ztvrdnou do druhého dne.

 

Taky jste teď dostali chuť na ten chleba s máslem? Já děsnou, tak promiňte, už musím jít a zakrojit...

 

Autor: Markéta Novotná | pátek 21.9.2007 0:00 | karma článku: 13,22 | přečteno: 931x
  • Další články autora

Markéta Novotná

Přesně před pěti lety na Londýn udeřili 4 teroristé a zabili 52lidí

Ráno jsme se vzbudili v našem pronajatém londýnském domě na předměstí jménem Walthamstow, bylo nás šest kamarádů, kteří měli chuť a odvahu zkusit najít své štěstí a vydělat trochu peněz v této kosmopolitní metropoli. Ale toto ráno se vše změnilo a pocit bezpečí, který jsme měli, najednou zmizel.

7.7.2010 v 13:36 | Karma: 14,65 | Přečteno: 966x | Diskuse| Osobní

Markéta Novotná

Maxim blázinec aneb síla teleshopingu

Tak Maxim Turbulenc mají zlatou desku a to jsem si myslela, že po šílenství Eva a Vaška nemůže přijít už nic horšího. Ne že bych byla dříve přesvědčena o kvalitě této skupiny, ale prezentace lidových písniček v pseudo-techno-rytmu, které zpívají hoši v bavorských oblečcích a neználkovských čepicích, mě opravdu dostává do pěkné turbulence.

8.3.2010 v 9:32 | Karma: 16,36 | Přečteno: 1527x | Diskuse| Společnost

Markéta Novotná

Ani Pljuščenko nespasí varskou KV Arenu

V minulém roce byla se slávou otevřena „multifunkční hala – KV aréna“ a všichni Varáci byli zvědaví, čím novým přispěje ke sportovně-kulturnímu vyžití v Karlových Varech, které je velmi tristní. Mnoho lidí protestovalo nad plýtváním penězi a neúčelné investici a byli skeptičtí, jestli splní očekávání a nebudou to jen další a další investice do provozu haly. Aréna svou Play off už prohrála a to nejen za pomocí hokejistů, ale to je jiná kapitola.

5.3.2010 v 14:58 | Karma: 6,58 | Přečteno: 792x | Diskuse| Kultura

Markéta Novotná

Jak jsme v Londýně hledali koupaliště

Jelikož mě už zima nebaví a jsem založením vodní živel, vždy když mám depresi z padajícího sněhu, vyvolávám si vzpomínky na léto a s ním spojené vodní radovánky, slunění a válení atd. Bydlím v kraji, kde ještě nedorazil boom aquaparků, takže po většinu léta využíváme přírodní koupání. To nemá konkurenci, plavete si v průzračné vodě obklopení lesem, loukou nebo hromadou písku (v případě lomu) a užíváte si toho pocitu, že vás netíží žádné starosti a jen se zvolna necháváte unášet...

21.2.2009 v 18:37 | Karma: 12,54 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Cestování

Markéta Novotná

Zpátky do front!!!

Při zhlednutí spotu v televizi, kde lidé stojí fronty v lékárnách, se mi vrátily vzpomínky na mé dětství. Je odpoledne, sousedka zazvoní u nás doma a křičí „Přivezli banány a mandarinky“. Toto sdělení nastartovalo celou naši ženskou část rodiny (babičku, mamku a mě) a šlo se stát frontu do zeleniny! Samozřejmě dělaly jsme jako že se neznáme a když na nás přišla řada, každá odrecitovala kilo banánů a kilo mandarinek. Pro mladší a neznalé, víc než na kilo čehokoliv nebyl nárok. V případě že se na nás dostalo, jsme si hrdě úlovek odnesly domů a žily z něho 14 dnů. Paradoxem bylo, že v naší zelenině nás znali, ve frontách jsme mohli zahlédnou známé tváře, které byli stejně potupně rozdělené a dělající že se neznají...

3.2.2009 v 18:59 | Karma: 36,46 | Přečteno: 2543x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1890x
Optimistická duše věřící v dobro a spravedlnost.