Už to Rusko zastavme!

                V roce 1968 na území Československa vjely ruské tanky a více jak dvě desetiletí už neodjely. Československu vládl režim, nad kterým držely ochranou „ruku“ Ruské samopaly, tanky a Sověti v ulicích. Když už nám nad Pražským hradem visí „prapor“ Pravda vítězí, proč bychom se teď měli z ruské politiky posadit na zem? Protože Putin, Lavrov a další kumpáni ruské vlády podporující pro-Ruské separatisty na Ukrajině sahají po žlutém kohoutku s nápisem GAS (plyn)? Nebyli jsme to zejména my, Český národ, kdo musel trpět Ruskou invazi na našem území? Proč bychom to měli přehlížet nyní na Ukrajině? Neboť je to daleko a my si musíme hledět svých zájmů? Není to tak jednoduché, kolapsem vztahů s Ruskem může ČR přijít o pracovní místa mnoha lidí, ale každý spor něco stojí a každé konání má mít své hranice, jejíž překročení musí být zákonitě potrestáno.

                Krize na Ukrajině probíhá už téměř rok a z demonstrací se vyrojila občanská válka. Dnes už asi málokdo věří tomu, že Rusko hraje roli „usměrňovače“ a ne agresora. Důvody jsou prosté a logické. Jelikož je Vladimír Putin bývalý agent KGB, čekal bych, že jeho vysvětlování bude poněkud věrohodnější. Bohužel jeho divadlo je podpořeno ruskými médii a právě u ruské veřejnosti roste popularita toho, kdo se netají obdivem fungování Sovětského svazu a toho, kdo považuje ex-prezidenta Gorbačova za zrádce své vlasti, když pilotoval rozdělení Sovětského státu.

                Sankce Rusko nezastaví, vždyť samotný Kreml před časem sám avizoval, že by se chtěl soustředit na obchodování s Čínou a být tak méně závislý na západu. Tresty Evropy a USA jen tento krok Rusů jen urychlí. Nakonec se ukazuje, že stejné páky má i Kreml.

                Teď už s prominutím, ruský diktátor chtěl, aby povstalci byli součástí „mírového“ jednání Ruska a Ukrajiny. Chce, aby ti, kteří sestřelili civilní letadlo a se zbraní v ruce povstali proti svému národu, si mohli klást podmínky. Rusko denně masíruje mediálně obyvatelé své a východní Ukrajiny o tom, že Ukrajině vládnou fašisté, přitom žádný zákon znevýhodňující ruskou menšinu na Ukrajině není. Naopak božský Kreml zachází s původními obyvateli Krymu – Tatary a  zbylými Ukrajinci jako s nepodstatnou menšinou. Tak kdo má blíže k nacionalismu a diskriminaci menšin? Ostatně stačí si otevřít ruské zpravodajské servery, jak pružně a rychle jdou ruská média na ruku panu Putinovi.

                Proč? Vítr NATO fouká na Rusy z Lotyšska, Litvy, Estonska a Polska, je tak nepřípustné (pro Rusko), aby tento vánek foukal i z Ukrajiny. Rebelové se dopouštějí zločinů, o jejichž potrestání jsem od bývalého agenta KGB a dnes ruského prezidenta neslyšel nic. Rusko by chtělo být součástí vyšetřování sestřeleného civilního letadla, ale dle mezinárodních dohod by Rusko nemělo být součástí tohoto vyšetřování – tím by měla být země, kde se to stalo, země, jejíž je letoun a maximálně někdo neutrální, což pochopitelně nemůže být Rusko. Ovšem druhým ukradením Krymu již Rusko ukázalo, jak ctí mezinárodní dohody a společenství. Nechtějí ale Rusové přece jen zametat svou špínu pod koberec? Povstalci sestřelují s plnou slávou Ukrajinské letouny jako na běžícím pásu. Ukrajinská armáda je ve velice špatném stavu a nezkušení vojáci jsou často mladší než já (je mi 24 let). Tito vojáci každým dnem umírají, aby bránili svou vlast proti ruským zájmům.

                Rusko zazlívá Ukrajině, že se snaží povstalce – nebo vlastně nespokojené občany, kteří už měsíce svádí vyrovnané boje s armádou – pokud je to podle pana Putina tak, pak se naše odbory mají ještě co učit, pokud chtějí projevit nespokojenost našim vládám. Jelikož už Ukrajinu znám z vlastních zkušeností a několik lidí z mých ukrajinských blízkých byli odvedeni na frontu, nepochybuji o tom, že Putin i přes to bude pokračovat v podpoře této války zbraněmi a čerstvou sílou v podobě ruských bojovníků.

                Je na místě, abychom se my a celá Evropa dělali slepými? Kde jsou naše hodnoty demokracie, kterou se oháníme každý den? Dovolíme Rusku snad i vyvraždit celou Ukrajinu, jen aby zabránili tomu, že se její obyvatelé rozhodli jít jiným směrem a my měli plyn a ruské investice? O takovém vstupu do Evropské unie nakonec stejně musí rozhodovat referendum. Jakým právem se Putin a jeho figurky v Kremlu zapojují do dění v nezávislém státě?

                Budeme nadále stát a hrozit sankcemi, nebo už konečně to Rusko někdo zastaví?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Novobilský | středa 27.8.2014 12:13 | karma článku: 22,93 | přečteno: 1032x