Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč nevěřím Rusku

    Okolo Ukrajiny se rodí v posledních měsících velké množství různých teorií, které ženou lidi jako stáda ovcí do jedné či druhé ohrady. Mezi pomyslnými ploty se ocitnete, pokud podporujete jednu či druhou stranu. V tomto případě podporujete východ - tedy tím říkáte, že Rusko je za dění na Ukrajině bez viny a západ situaci vyhrocuje a nebo podporujete západ, čímž dáváte najevo podporu Kyjevu a jeho vládě a podporujete snažení západu srážet ruské ambice na minimum. Samozřejmě můžete být i neutrální, popřípadě je možné být na obou stranách podle toho, jak se to zrovna hodí - třeba jako Miloš Zeman, náš prezident, který své projevy k dění na Ukrajině mění jako ponožky

    Nebudu zastírat svou přízeň k Ukrajině, nedůvěřivost Rusku a vysvětlím proč. Moje přítelkyně se narodila v Luhansku, tedy v oblasti, která je nyní ovládaná pro-ruskými povstalci. Ukrajinu navštěvuji často. Několikrát jsem navštívil i Majdan, tedy náměstí v Kyjevě, kde odstartovalo aktuální dění v této zemi. Jelikož jsem na Ukrajině poznal spoustu lidí, o které mám kvůli děsivým zprávám strach, sleduji dění v zemi každým dnem, narozdíl od těch, co si přečtou jen ty zprávy, které zapadají do jejch názorů. Tímto bych chtěl zároveň vzkázat všem konspirátorům, kteří neustále píši, že Kyjev zabíjí záměrně nevinné lidi, že například Luhansk se píše s "h" a ne s "g." Lugansk se píše v Rusku, stejně jako o násilné vládě Kyjeva.
Vláda Ukrajiny
    Osobně nechápu, proč nebyl parlament rozpuštěn. Během demonstrací se průběžně měnilo obsazení křesel ve vládě, až se nakonec vláda vyměnila s opozicí. Parlament však zůstal stejný, a to i přes nelibost Ruska, které tvrdí opak. Stojím si však za názorem, že v zemi měly být předčasné volby do parlamentu. Nejsem si jistý, ale tuším, že prezident Porošenko vyžadoval hlasování o důvěře, které se však nekonalo.
Majdan
    Už jsem hodně slyšel zesměšňování Majdanu, tedy demonstrace na náměstí Nezávislosti, ale upřímně nevím, co je na tom směšného. Fakt je ten, že lidé vyrazili demonstrovat svou nespokojenost vůči prezidentu Janukovyčovi, který podezřele minutu před dvanáctou odmítl podepsat smlouvu s EU. Nespokojení občané nejen že vyšli do ulic podobně jako tomu bylo v Praze 1989, ale oni tam vytrvali více než rok. Na vlastní kůži jsem si prošel Majdanem a viděl jsem, že lidé tam stanují a pocházejí ze všech částí Ukrajiny, včetně té východní. Majdan si u mne získal hluboký respekt.
Prezident Janukovyč
    Ukrajina se propadá do vysoké zadluženosti. Pokud to tak bude pokračovat, hrozí státní bankrot. Rusko přispěchalo Ukrajině na pomoc s vysokou půjčkou, to ještě před nutným podpisem Viktora Janukovyče asociační dohody s EU. Když lidé demonstrovali svou nespokojenost s režimem prezidenta a touhu vstupu země do EU, Ukrajina dostala jasnou volbu - buď budete usilovat o vstup do Evropské unie, nebo zůstanete ruským spojencem, který zároveň dá Ukrajině potřebný úvěr. Ono to mělo jeden háček, lidé trvali na vstupu do Evropské unie, což donutilo Janukovyče utéct do Ruska a to zase stáhlo slíbenou pomoc. První bod, kde Rusko jasně deklarovalo, že si nepřeje ukrajinský vstup do EU. Překvapí někoho, že prezident Viktor Janukovyč ani nemluví téměř vůbec ukrajinským jazykem? Překvapí, že kvůli Majdanu utekl právě do Ruska? Překvapilo by, kdyby byl jen loutkou Kremlu?
Oranžová revoluce
    Velká Oranžová revoluce, která se uskutečnila v listopadu 2004, byla ukázkou ruského vlivu v ukrajinské politice. Tehdy velkou osobností byl právě Viktor Janukovyč podporovaný Vladimírem Putinem. Už tehdy mezinárodní pozorovatelé upozorňovali na manipulaci s hlasy ve volbách o post prezidenta proti Viktoru Juščenkovi - pro-západnímu kandidátovi, jež měl za cíl větší nezávislost na Rusku. Volební komise oznámila výsledky voleb prvního kola až v poslední den v desetidenní zákonné lhůtě. Podezřelým způsobem měl Juščenko málo času na přípravu pro kolo druhé. Janukovyč, říkáte si, měl času stejně? Kdepak, ten byl v televizních spotech neustále. Juščenko však vyhrál první kolo se 39,87 % hlasů, Janukovyč měl 39,32 % hlasů. Na druhé kolo již dohlíželo velké množství mezinárodních pozorovatelů, ale volby provázely těžké incidenty - od vraždy policisty až po krádež urny. Podle dotázaných voličů měl Juščenko vyhrát volbu minimálně o čtyři procenta. Z oficiálních výsledků však vyplynulo, že prezidentem bude Viktor Janukovyč. Volby neuznala nejen EU, ale i USA a Kanada. Putin ale gratuloval Janukovyčovi k úspěchu. Ukrajina nechala i přes stížnost Viktora Janukovyče k soudu druhé kolo volby opakovat. Světe div se. Juščenko získal 56 % hlasů, což prakticky odpovídá výsledkům volebních průzkůmů nejen západních agentur. Na Ukrajině se zkrátka v roce 2004 podvádělo, aby vyhrál Janukovyč...
Protiruské sankce
    Jak jsem psal už na začátku, pokud se zajímáme o dění na Ukrajině a nejsme příliš neutrální, pak spadáme do jedné či druhé skupiny lidí. Můžeme to zjednodušit na východ a západ, protože tyto dvě strany se teď o Ukrajinu přetahují. V poslední době si ale hodně všímám názorů, že západ tuhle situaci vyvolal, ale ani jednou jsem neslyšel, jak to mohl udělat. Tak nějak si myslím, že spousta lidí se zastává Ruska jen proto, aby se nestálo na straně západu. Takovým příkladem je pro mne osobně Václav Klaus, který kritizuje EU a vše západní od pradávna, takže Ukrajinu teď využívá ke své kritice. Takový postup mi ale připadá celkem ubohý.
Ruské lži
    Rusko lhalo o obsazení Krymu. Vladimír Putin zdůrazňoval, že na Krymu nejsou žádní ruští vojáci. O několik týdnu později tyto lidi osobně vyznamenal. Nezapomínejme, co teď tvrdí o východní Ukrajině. To samé...
Demokracie v Rusku?
    Vladimír Putin také řekl, že ukrajinský prezident Porošenko by měl debatovat o stavu své země i se separatisty. Já se tedy ptám, proč Rusko nikdy nedebatovalo s Jižní Osetií například? Proč situaci řešili v Rusku vojensky stejně tak, jak to nyní udělala Ukrajina? Pokud se část země chce stát nezávislá, pak se to dá udělat i lidským způsobem - viz referendum ve Skotsku. Pokud však vstanu se zbraní v ruce a řeknu, že jako Moravák se chci s Moravou oddělit od zbytku ČR, pak jistě musím počítat s tím, že zbraně budou použity i proti mne samotnému. V Rusku proběhla jen jedna demonstrace na podporu Ukrajiny - v Moskvě, v ostatních městech byla vesměs zakázána. Spousta Rusů, možná většina sympatizuje se separatisty - proč? Ruská média jsou vládní a kdo píše proti Kremlu, ten končí. S nástupem Vladimíra Putina k moci přišla velká reforma masmédií, která se neobešla ani bez mrtvých novinářů. Aby to nebylo vše, Vladimír Putin se vyslovil pro omezení internetu. V nepohodu jde zejména Facebook. Server VKontaktě (ruský facebook můžeme říct) už však má kupovat oligarcha blízký Kremlu.
Východ Ukrajiny
    A každý si říká, co teď bude s východní Ukrajinou. No, lidé chtějí zejména klid. Velká čast měst je absolutně zničená. Zdá se, že na východě bude tzv nárazníkové pásmo, které si Kreml přeje. Proč si ho přeje? Pokud Ukrajina vstoupí do EU, a teď to vypadá, že už tam skutečně míří, i když konečné slovo budou mít občané v referendu (možná na to v Rusku zapomněli), je pravděpodobné i sbližování se s NATO. Rusko však bere NATO jako nepřítele. I proto Putin spustil asi desetileté mohutné zbrojení ruské armády.
Separatisté, občanská válka, ruská invaze
    Separatisté jsou lidé, kteří se distancují od kroků Kyjeva a chtějí se od něj oddělit. Pokud by válčili jen nespokojení obyvatelé východní Ukrajiny, jak tvrdí Rusko, nebo snad horníci (jak tvrdí rovněž Kreml), pak by se jednalo o občanskou válku, jak tvrdí i náš neomylný pan prezident. Pokud však na straně separatistů bojují i ruští vojáci, což příznávají povstalci, a mimo jiné to celou dobu tvrdí EU, Kanada a USA, teď se k nim přidala i Litva, pak nevím, jak to definovat. Běžně je v kterékoliv zemi zakázáno bojovat ve službách jiné bojové jednotky než vlastního státu. Slova o dovolené ruských vojáků na východě jsou směšná, neboť ruský voják je stále ruský voják. Mne v zaměstnání půjčí domů nářadí, třeba vrtačku, když budu chtít, ruskému vojákovi zřejmě pujčí i tank - dobrý toť zaměstnavatel... Ruský prezident Vladimír Putin navíc od začátku tvrdí, že nemá na povstalce žádný vliv, nicméně jej separatisté poslouchají o propuštění rukojmích, klidu zbraní, atd... Je ještě zajímavé, že ukrajinská armáda dobývala velká města na východě Ukrajiny až dorazila k těm, která jsou blízko ruské hranici... Paradox? Separatisté ruskou hranici střeží, zjevně k tomu mají důvod.
Ukrajina si prostě musí zvolit svou cestu. Je nepřijatelné, aby Rusko tuto cestu předurčovalo tak, jak to dělalo už v historii Ukrajiny mnohokrát. Jakou cenu má lidský život v Rusku asi netřeba zdůrazňovat, takže žádné krveprolití nemusí být pro Kreml překážkou... Navíc, dovedete si představit, co by se mohlo na Ukrajině dít nebýt proti-ruských sankcí? Nechci domýšlet, jak tvrdou rukou by tam Vladimír Putin sjednával "pořádek." Moje přítelkyně se nepodívá do místa svého narození, dokud bude vrtat sousední velký bratr do Ukrajiny a podporovat ozbrojené povstalce, kteří udělají z východu Ukrajiny evropské somálsko.

 

Prezident Miloš Zeman však vyslovil svou důvěru Kremlu. On nevěří v účast ruských vojáků na Ukrajině, protože to ruský ministr zahraničí řekl... Proti jeho slovům se můžete distancovat v petici na stránkách:

http://distancujemese.cz

 

Autor: Matěj Novobilský | pondělí 29.9.2014 0:47 | karma článku: 24,52 | přečteno: 935x
  • Další články autora

Matěj Novobilský

Zeman mi nemá co nabídnout

Alespoň si to říkám, když v Brně vidím billboardy v rámci nekampaně Zeman znovu. Ano, ten nápis, před který se pan Zeman postavil v proslovu po prvním kole prezidentské volby.

25.1.2018 v 22:44 | Karma: 19,81 | Přečteno: 540x | Politika

Matěj Novobilský

Otázky politickým stranám od nerozhodnutého voliče...

Volby sice již probíhají, ale pořád asi většina z nás ještě neodvolila. Rozhodujete se na poslední chvíli? Zeptal jsem se politických uskupení na témata, která mne zajímají...

20.10.2017 v 15:50 | Karma: 6,91 | Přečteno: 386x | Politika

Matěj Novobilský

Babiš si to jede jako Barcelona – aneb kdo z nás může říci, že jeho pravda je ta jediná?

Kdo by to řekl, že druhý nejbohatší Čech si upevní pozici jako národního moralisty se schopností kritizovat druhé? Tuhle pozici si získal i přes kontroverzní případy Čapího hnízda nebo korunových dluhopisů.

18.7.2017 v 18:32 | Karma: 13,07 | Přečteno: 443x | Politika

Matěj Novobilský

Parník Evropa se potápí, hudba hraje dál

Alespoň si to myslím. Inu, internet je skvělá studnice, v níž se zmítají různé – někdy naprosto odlišné – názory. A díky pánu Bohu za to. Nedávno jsem na svých stránkách psal (odkaz v profilu) o touze zůstat členem EU.

13.7.2017 v 6:28 | Karma: 12,20 | Přečteno: 723x | Politika

Matěj Novobilský

Kremlu by za to chování slušela izolace

Pokud už musíme být země „kam vítr, tam plášť,“ a měl bych si vybrat, komu se budeme, jak to slušně říci, „dvořit,“ jestli Američanům nebo Rusům, zvolím Američany. Nezávislost není našim cílem.

4.6.2015 v 16:42 | Karma: 16,58 | Přečteno: 386x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 957x
Jsem člověk, který by si rád vyzkoušel, jakou váhu mají jeho názory. Více o mě se můžete dozvědět na mých stránkách