Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neztrácet naději

            Nevím, jestli je to dobou, ale čím dál tím více lidí si stěžuje na život, jaký žijí. Ve velké míře se může jednat o lidi nešťastné a možná postižené špatným osudem, kdy si věci okolo sebe představovali poněkud jinak. V čem tkví neštěstí? Co udělat, abychom se takzvaně zvedli a šli dál? Vždy je to v hlavě. Právě tam tiká spouštěč všeho.

            Každý z nás je svým způsobem silný jedinec, jehož emociální pochody ovlivňují lidé kolem něj. Schválně, pokud Vás potkám na ulici, jako cizí člověk se na Vás usměji a řeknu něco lichotivého, třeba že máte pěkný účes a sálá z Vás něco příjemného, určitě se budete cítit polichoceni. Když ale kolem Vás půjdu a řeknu, že jste ošklivý člověk - dodám k tomu, že jste tlustý nebo hubený, možná mi jednu vrazíte, ale taky Vás tímto zasáhnu, zvláště, pokud už Vám někdo něco podobného řekl. Co Vám řeknu na ulici, ale ve skutečnosti ani nemusí být pravda. Vy se budete cítit hrozně, protože někdo Vám už něco podobného řekl a já zasáhl už zraněnou část Vaší sebedůvěry.

            Sebedůvěra je něco, co je jako volant v autě, určuje, kterým směrem se vydáme. Někteří lidé mají sebedůvěru velmi nízkou, pak jsou zranitelní pouhým slovem. Další lidé svou sebedůvěrou doslova překypují, a každá pozitivní věc jim jejich ego zvyšuje a pro mě osobně jsou jakou pochodující Hrnečku vař. Nějaký čas jsem měl problém s tím, abych si věřil. Poté zemřel můj nejlepší kamarád, člen rodiny, což byl poslední zásah. Viděl jsem kolem sebe jen špatné věci, cítil jsem křivdu. Někdo mi řekl něco tam, někdo mi ublížil tady. Trvalo hodně dlouho, než se všechno změnilo. Uvědomil jsem si ale, že se ve mě vytvořil jakýsi filtr, jež ke mne propouštěl špatné věci, a dobré zadržel. Takový filtr v životě nemusí být špatný, pomáhá nám vnímat dobro a zlo. Zároveň však není správné jej používat jen na jeden druh emocí. Život je velká horská dráha, do které jsme nastoupili, když jsme se poprvé podívali na svět vlastníma očima. Naší rodiče si nás poprvé pochovali a od té doby nás touto podivnou atrakcí - životem provází, dokud nebudeme schopni v jízdě sami pokračovat. Dar, který jsme dostali - právo na život, nám připraví hodně krušných chvilek, které nám nepřinesou chuť v něm pokračovat. Když se nedaří a je Vám mizerně, každý Vám řekne Bojuj! Ale jak?

            Ve skutečnosti Vy ani já nejsme výjimeční tím, co se kolem nás děje. Jsme výjímeční tím, jak se zachováme. Co řekneme, co uděláme nebo neuděláme, z nás dělá originální jedince. Lidé, kteří jsou pro Vás blízcí a Vy pro ně, jsou na Vás bezpochyby velice vlivní. Problémem je, že do této skupiny lidí řadíme i Ty, kteří nám chtějí z nějakého důvodu ublížit. Oni nám potom něco špatného řeknou, my si to vezmeme osobně a problém je na světě. Jak bude přidávat negativních slov na Vaší osobu, stává se problém teprve malérem a my jsme už hodně zraněni. To je velice špatně. Kolem nás existuje spousta závisti a lidí, kteří sledují jen své zájmy. Dobře pak vědí, že dobře mířené slovo je zbraň, kterou mohou využít proti Vám. Nemám úplně v lásce splachovací lidi, pro které neznamená Vaše kritika nic, neboť někdy je kritika oprávněná a myšlená tak, aby dotyčnému pomohla. I dítě kritizujete za jeho výsledky ve škole, to proto, abyste mu vymezili dobré předpoklady a vytáhli z něj to nejlepší. Být splachovací ale musíte být i Vy, v něčem. Lidé kolem Vás nemusí mít rádi - důvody Vám však nejsou známé, ale Vás to stejně raní. Stáváte se buď rázným člověkem, který se hádá s každým a kvůli všemu, nebo se uzavíráte do sebe, protože si říkáte, co když ten člověk má v něčem pravdu? Stop! Tímhle směrem nesmíte pokračovat.

            Jak jsem na začátku přirovnal sebedůvěru k volantu v autě, tak teď se do toho auta vraťme v našich představách a dupněme na brzdu dřív, než se nabouráme a ublížíme si. Položte si ruku na srdce a zeptejte se sami sebe - můj soused, šéf, kolega mě nemá rád, ale co s tím? Skutečně mě jeho názor musí ovlivnit? Ve skutečnosti názor většiny lidí kolem Vás není tím, který by měl určovat, jak budete žít. Člověk, který Vás nezná, nemá ve skutečnosti právo na to, aby Vás soudil. Je spíš troufalé, pokud si takové právo přivlastňuje. Izolujte tyto názory a zadržte je v daném filtru.

            Zeptejte se, upřímně kamaráda, kamarádky nebo rodiny, co je na vás špatně a co naopak dobře. Pokud s nimi mluvíte upřímně, bude i jejich názor upřímný a hlavně Vám jej řeknou, aby Vám pomohli, ne zranili nebo s Vámi manipulovali.

            Vždy je pro co žít, vždy je důvod pokračovat. A lidé, jež Vás milují, Vám v tom pomůžou. Pokud je tato harmonie oboustranná, pak Vás čeká ještě mnoho radosti.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Novobilský | úterý 20.5.2014 23:20 | karma článku: 7,44 | přečteno: 292x
  • Další články autora

Matěj Novobilský

Zeman mi nemá co nabídnout

Alespoň si to říkám, když v Brně vidím billboardy v rámci nekampaně Zeman znovu. Ano, ten nápis, před který se pan Zeman postavil v proslovu po prvním kole prezidentské volby.

25.1.2018 v 22:44 | Karma: 19,81 | Přečteno: 540x | Politika

Matěj Novobilský

Otázky politickým stranám od nerozhodnutého voliče...

Volby sice již probíhají, ale pořád asi většina z nás ještě neodvolila. Rozhodujete se na poslední chvíli? Zeptal jsem se politických uskupení na témata, která mne zajímají...

20.10.2017 v 15:50 | Karma: 6,91 | Přečteno: 386x | Politika

Matěj Novobilský

Babiš si to jede jako Barcelona – aneb kdo z nás může říci, že jeho pravda je ta jediná?

Kdo by to řekl, že druhý nejbohatší Čech si upevní pozici jako národního moralisty se schopností kritizovat druhé? Tuhle pozici si získal i přes kontroverzní případy Čapího hnízda nebo korunových dluhopisů.

18.7.2017 v 18:32 | Karma: 13,07 | Přečteno: 443x | Politika

Matěj Novobilský

Parník Evropa se potápí, hudba hraje dál

Alespoň si to myslím. Inu, internet je skvělá studnice, v níž se zmítají různé – někdy naprosto odlišné – názory. A díky pánu Bohu za to. Nedávno jsem na svých stránkách psal (odkaz v profilu) o touze zůstat členem EU.

13.7.2017 v 6:28 | Karma: 12,20 | Přečteno: 723x | Politika

Matěj Novobilský

Kremlu by za to chování slušela izolace

Pokud už musíme být země „kam vítr, tam plášť,“ a měl bych si vybrat, komu se budeme, jak to slušně říci, „dvořit,“ jestli Američanům nebo Rusům, zvolím Američany. Nezávislost není našim cílem.

4.6.2015 v 16:42 | Karma: 16,58 | Přečteno: 386x | Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nebyly to trávicí potíže, ale zhoubný nádor. Jolaně pomohla jehlová biopsie

7. května 2024  20:24

Ještě loni touhle dobou se cítila zdravá. Zrovna prošla menopauzou, a tak když se jí začátkem léta...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno 

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Studenty protestující za Gazu měsíce trénovaly skupiny napojené na Hamás

7. května 2024

Premium Masivní demonstrace za konec bojů v palestinském Pásmu Gazy, jež se v posledních týdnech rozlily po...

Nového děkana po Ševčíkovi na VŠE nezvolili, jediný zájemce to očekával

7. května 2024  16:05,  aktualizováno  19:56

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) nového děkana v...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 957x
Jsem člověk, který by si rád vyzkoušel, jakou váhu mají jeho názory. Více o mě se můžete dozvědět na mých stránkách