Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na Putina je třeba přitvrdit, čas se krátí…

                Bohuslav Sobotka, premiér České republiky, sice musí obhajovat zájmy naší země, nicméně přístupem ke tvrdším sankcím vůči Kremlu u mne osobně, ač byly doby, kdy jsem jej měl docela rád, ztratil svůj morální kredit. Poprvé se jeho „hodnota“ v mých očích otřásla, když srovnal možnou přítomnost vojsk NATO v ČR s ruskou okupací v 1968. Jak pan Sobotka bere vážně armádu ČR, možná ukazuje neochotou plnit závazky k alianci na 100%. Nyní si ponechal právo nesouhlasit s možnými sankcemi Evropské unie vůči Rusku, přitom Kreml vesele dál ničí východní Ukrajinu.

                Myslím si, že jsme se dostali k bodu, kdy bychom měli zvážit naše ekonomické a morální zájmy. Asi nastal čas, kdy bychom měli prioritně zastávat demokratické právo nad naším ziskem. Mluvím o Rusku. Jak vidíte, sankce jsou už poměrně tvrdé, ale přesto nezabírají. Nikdo s Ruskem válčit nechce, nicméně do ekonomického souboje s ním jsme se již dostali a stále Evropa není jednotná, což v Kremlu dobře vědí – o to jsme jako Evropa vůči Rusku v nevýhodě.

Nepřítel mého nepřítele je můj přítel!

                Pořád nejsem velkým zastáncem toho, že by Evropa měla výhradně obchodovat s USA namísto s Ruskem – viz možný dovoz břidlicového plynu z USA a tak omezit ruské dodávky. Asi je tedy zřejmé, že jistý kolaps mezi Evropou a Ruskem by se Američanům hodil, ale jak se praví: „Nepřítel mého nepřítele je můj přítel.“

Za separatisty bojují i Ukrajinci

                Asi týden zpátky řekl nějaký ruský politik – možná přímo ministr (nechci lhát), že ukrajinská armáda si neví rady s několika horníky… Celkem trestuhodné prohlášení. Co je ještě více zarážející, je tvrzení, že ruští vojáci odjeli do Donbasu na východní Ukrajinu jen na dovolenou. Jak je možné, že si ruští vojáci vzali vojenskou techniku a odjeli válčit do jiné země? Ruský voják na dovolené je pořád ruským vojákem! V jiných zemích je trestný čin, aby občané (nebo přímo vojáci) bojovali za jinou „vlast.“ Východ Ukrajiny byl ve špatném stavu už před boji – vysoká nezaměstnanost, nedostatečná vzdělanost a dostupnost různých služeb. Docela mne nepřekvapuje, že tam chtějí změnu. Otázka však je, co jim za to bylo slíbeno. Tak jako tak, tyto rysy naplňují vše, co je spojeno s okupací, protože bez Ruska by si „nespokojení“ občané, jak je Vladimír Putin přezdívá, nikdy nemohli tak tvrdě prosazovat svou. Kdo teď ví, jaký poměr Rusové x Ukrajinci je v řadách separatistů…

Ruské cíle jsou jasné

                Když separatisté prohráli několik bojů o Slavjansk a Luhansk, o moc z pohledů separatistů nešlo. Nyní je zajímavé, že tyto ozbrojené skupiny dokáží vzdorovat profesionálním vojákům v bojích o strategická místa, která jsou převážně blízko na hranici s Ruskem. Ruské cíle jsou momentálně jasné asi všem, bojuje se o spojení Rusko – Krym. Rovněž si myslím, že se sankcemi Rusko dávno počítalo, protože v Kremlu nesedí hloupí lidé. Představa, že by Vladimír Putin získal Krym i část východní Ukrajiny, která tvoří spojnici s Krymem, jen tak, je mylná. Nemyslím si, že v Kremlu si mysleli, že se obejde bez sankcí, neboť všechno něco stojí. Otázka je, zda ty sankce už dávno neměly být takové, aby to otřáslo i Moskvou. Podle mne okamžik, kdy by o tom měl mít každý jasno, dávno nastal. Sankce už by měly být bolestivé a Evropa by měla být jednotná, jelikož na nejednotu Evropy Rusko zjevně hodně sází…

Boží mlýny melou pomalu, ale…

                Přesto melou… V Rusku už se ptají rodinní příslušníci vojáků, kde že to zemřeli jejich příbuzní. Ani Vladimír Putin – kouzelník výmluv nemůže obhájit smrt ruských bojových sil na vojenském cvičení. Ať už je v Rusku jakkoliv tvrdá cenzura – viz muž demonstrující tento týden před Kremlem, kterého zatkli po sedmi nebo osmi minutách, úplně odříznutá média od dalšího světa nejsou. Někteří představitelé Kremlu dokonce přiznali účast Rusů na Ukrajině, ačkoliv prezident Ruska tvrdí něco jiného.

Ukrajina má ve více směrech svázané ruce

                Opakovaně se objevují zprávy, že bombardování na pozice ukrajinské armády přichází z území Ruska. Bohužel to je fakt, se kterým asi Ukrajina nemůže nic dělat. Při opětování palby hrozí vyvolání válečného konfliktu. Pan Putin vyklouzne z problémů jako slizký had, když řekne, že Ukrajina napadla Rusko a on se zkrátka musí bránit.

Sankce by měly být ty nejtvrdší - mnohem

                Myslím si, že sankce by měly být toho nejtvrdšího rázu. Jiné země, které jsou na obchod s Ruskem závislé mnohem více než ČR, s tím nemají takový problém. Tyto penalizace v podobě sankcí by měly trvat až do úplného zastavení podpory Kremlu separatistům. Vladimír Putin řekl, že Ukrajina musí vyjednávat i se separatisty, ale já si spíš myslím, že Ukrajina a celá Evropa by hlavně neměla vyjednávat s Ruskem o Ukrajině. Rusko nesmí bránit Ukrajině ve svobodné volbě, jakou cestou se vydá v budoucnu. Konec konců, spojenectví s Ruskem Ukrajině nikdy nic dobrého nepřineslo!

Jak vypadá ruské „osvobozování,“ již víme sami z roku 1968. Situace je v mnohém podobná.

Autor: Matěj Novobilský | neděle 31.8.2014 15:11 | karma článku: 19,68 | přečteno: 599x
  • Další články autora

Matěj Novobilský

Zeman mi nemá co nabídnout

Alespoň si to říkám, když v Brně vidím billboardy v rámci nekampaně Zeman znovu. Ano, ten nápis, před který se pan Zeman postavil v proslovu po prvním kole prezidentské volby.

25.1.2018 v 22:44 | Karma: 19,81 | Přečteno: 540x | Politika

Matěj Novobilský

Otázky politickým stranám od nerozhodnutého voliče...

Volby sice již probíhají, ale pořád asi většina z nás ještě neodvolila. Rozhodujete se na poslední chvíli? Zeptal jsem se politických uskupení na témata, která mne zajímají...

20.10.2017 v 15:50 | Karma: 6,91 | Přečteno: 386x | Politika

Matěj Novobilský

Babiš si to jede jako Barcelona – aneb kdo z nás může říci, že jeho pravda je ta jediná?

Kdo by to řekl, že druhý nejbohatší Čech si upevní pozici jako národního moralisty se schopností kritizovat druhé? Tuhle pozici si získal i přes kontroverzní případy Čapího hnízda nebo korunových dluhopisů.

18.7.2017 v 18:32 | Karma: 13,07 | Přečteno: 443x | Politika

Matěj Novobilský

Parník Evropa se potápí, hudba hraje dál

Alespoň si to myslím. Inu, internet je skvělá studnice, v níž se zmítají různé – někdy naprosto odlišné – názory. A díky pánu Bohu za to. Nedávno jsem na svých stránkách psal (odkaz v profilu) o touze zůstat členem EU.

13.7.2017 v 6:28 | Karma: 12,20 | Přečteno: 723x | Politika

Matěj Novobilský

Kremlu by za to chování slušela izolace

Pokud už musíme být země „kam vítr, tam plášť,“ a měl bych si vybrat, komu se budeme, jak to slušně říci, „dvořit,“ jestli Američanům nebo Rusům, zvolím Američany. Nezávislost není našim cílem.

4.6.2015 v 16:42 | Karma: 16,58 | Přečteno: 386x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 957x
Jsem člověk, který by si rád vyzkoušel, jakou váhu mají jeho názory. Více o mě se můžete dozvědět na mých stránkách