Budete potrestání za šetření státních peněz

                Tak mě dojímá, jak náš stát hospodaří. Kdybychom chtěli rozebrat všechna nepravá místa, odkud stát lepí díry v rozpočtu, které zavinila mnohdy nezodpovědnost bohužel už ani ne jedinců, strávili bychom při takovém tématu celou věčnost. Naše armáda je toho příkladem. Ale v poslední době mě zaujal vývoz odpadů.

                V televizi jsme byli jistou dobu svědky kampaně za třídění odpadu. Jistě, bezesporu pomáháme životnímu prostředí vypořádat se alespoň trochu s naší konzumní společností, ale nemyslím si, že by šlo úřadům o faunu a flóru. Rozdělování odpadků do barevných popelnic má nesporný vliv na životní prostředí, ale tento druh likvidace je především levnější pro stát.

                Je to stát, který občany chválí, že počet svědomitých třídičů stoupá a města tak zaplatí méně za vývoz odpadů. Pokud tato strana úměry roste, je tedy logické, že poplatek městu za vývoz popelnic musí klesnout. Myslíte, že to tak je? Není, naopak si opět připlatíme. Zřejmě chybí peníze pro dotaci kantýny v Poslanecké sněmovně…

                Naši zákonodárci totiž přišli s tím, že za vývoz odpadu bychom v budoucích letech mohli zaplatit i dvakrát tolik. Částky se dnes liší podle města, které si tuto sumu nastaví samo. Lidé třídící odpad v naději, že přispějí tomu, aby byl vývoz popelnic levnější, jsou opět podraženi.

                Rozhodně je na místě, aby lidé třídili odpad, alespoň plasty, ale naděje na levnější vývoz? Na to prostě zapomeňme. Tento článek nepotřebuje širší rozbor ani zamyšlení. Je mi zkrátka líto, jak občané vždy doplatí za chyby a nezodpovědnost těch, kteří zaviňují (beztrestně krytí imunitou) stav ekonomiky naší země. V širším měřítku se stále zadlužujeme a jednou to budeme muset zaplatit…

                Mým čtenářům přeji pěkný a ničím nerušený víkend :-)

Autor: Matěj Novobilský | čtvrtek 29.5.2014 20:42 | karma článku: 23,51 | přečteno: 960x