Volební systém by měli určovat voliči

"Kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zrušili." Politici opravdu volby rušit nemusí. Radši si volební systém přizpůsobí tak, aby dosáhli nejlepšího volebního výsledku. Naposledy se to stalo letos při komunálních volbách.

V roce 2000 se měnil volební systém do poslanecké sněmovny. Nový volební systém znevýhoďnoval malé strany posílením většinových prvků a zároveň znemožnil vstup do sněmovny krajským uskupením zachováním pětiprocentní hranice.

V letošních komunálních volbách získala nezávislá sdružení 30 597 kandidátů. Pro srovnání ODS získala 5112, ČSSD 4584, ... Voliče už asi velké politické strany příliš nebaví, ale pětiprocentní hranice zatím brání tomu, aby se kandidáti úspěšných regionálních politických uskupení dostali do parlamentu. Zvláštní situace může nastat, pokud v jednom kraji budou voliči výrazně preferovat kandidátku strany, která ale nakonec nezíská 5 procent hlasů v celé republice. Hlasy těchto voličů propadnou a to jen díky volbě voličů v jiných krajích. Mělo by se volit jen v krajích bez nutnosti získat 5% hlasů v celé republice a nebo jen na celém uzemí ČR.

Ale není důležité, který volební systém považuji za lepší. Jde o to, že každá změna volebního zákona by měla být potvrzena voliči (referendem). Politici by si nemohli volby přizpůsobovat  aktuálním preferencím a navíc by volební systém musel být pro voliče přijatelný.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Novák | středa 1.12.2010 8:56 | karma článku: 10,19 | přečteno: 636x