Proč mít silnou vládu? Aby mohla víc věcí zmrvit!

Čas od času se objeví názor, že by se měl změnit volební systém. V tom našem prý vznikají slabé vlády a ty nemohou udělat potřebné kroky. Nemyslím si, že problém je v tom, že by byly vlády slabé.

Když se pokusím odhadnout budoucnost, tak vidím je dvě strany, které by mohli (díky "lepšímu" volebnímu systému) sestavit silnou vládu. ČSSD s její rozhazovačnou politikou nás přivede tam, kde jsou dnes evropská prasátka (Portugalsko, Itálie, Řecko a Španělsko). A ODS v Praze přesvědčila, že nedokáže ukojit svoje soukromé choutky a silnou vládu nezneužít pro sebe. Celá tahle změna má jen jediný smysl. Získat větší moc a pokud možno odstranit slabší strany.

Volební systém se měnil již dvakrát a pokaždé nám slibovali silnou vládu a pokaždé z toho byla patová situace. Naštěstí. Problém je v tom, že politici nenesou za svoje chyby zodpovědnost. Proč bychom jim tedy měli dát větší moc a znemožňovat jiným stranám dostat se příště do parlamentu? Těžko je budete přesvědčovat, aby konaly v zájmu všech lidí. Jejich přirozeným cílem je, vydělat co nejvíc peněz a vyhrát další volby. Podle toho budou slibovat, rozdělovat si státní zakázky a podle toho se snaží upravit volební systém.

Stačí hranice pro vstup do sněmovny, která deformuje volební výsledek. Protože máme 200 poslanců, je přirozená hranice pro vstup do sněmovny kolem 0,5 procenta. Pokud existuje v Čechách menšina, která je schopna vytvořit stranu (třeba stranu chatařů a zahrádkářů) a získat jednoho poslance, proč by ho nemohla mít. Pravdou je, že dnes volí po jednotlivých krajích a získat poslance je složité (jedna z většinových složek, která již byla zavedena - v kombinaci s pětiprocentní hranicí je likvidační pro menší politické subjekty). Poslanci by hlasovali podle vědomí a svědomí a podpora pro zákon by se získávala napříč politickým spektrem. Lépe by odrážela potřeby společnosti.

Když už jsem se dotknul volebního systému. Přijde mi neštastné, že sami poslanci si mohou měnit volební systém tak, jak se jim zlíbí. Měla by existovat jen jediná možnost, jak změnit volební systém. Referendum.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Novák | čtvrtek 25.3.2010 10:25 | karma článku: 11,15 | přečteno: 598x