Nová desetiletka EU

Cíle nové desetiletky EU se právě dolaďují. Věděli jste, že v roce 2020 bude zaměstnanost v populaci mezi 24 a 69 lety 75 procent? Dnes je to 69. Ještě, že ty hlavičky v Bruselu máme. A škoda, že jim ta minulá desetiletka (Lisabonská strategie) krapet nevyšla. Evropa chtěla předběhnout USA. :-)

Já si příliš nepamatuji minulý režim, ale mnohokrát jsem slyšel, jak si i po revoluci dělali lidé srandu z pětiletek. 110, 120, 135 procent. Zatím tedy EU přiznala, že první desetiletka dopadla blbě. Ale ta příští by mohla být splněna na 120 procent. Proč jen mám pocit, že EU se nechává tou bývalým východním blokem tolik inspirovat.

Třeba hesla: V nedaleké továrně bylo napsáno: "Buduj vlast, posílíš mír." Když jsem psal článek o modrých cedulích, přečetli jsem si na nich heslo: "Směr budoucnost - cíl prosperita". Popravdě se mi víc líbí to socialistické, neboť aspoň burcovalo lidi k práci. :-)

Centrální řízení. Regulace, dotace, ... snaha řídit, kde se bude v Evropě pěstovat jaké obilí, kde se bude vyrábět tolik cukru, kolik krav se smí pást na které louce. Snahou je, aby se úroveň států přiblížila. Proč by se měli mít Němci stejně jako Řekové? Ať se pánové z EU starají o věci, které svou velikostí a rozsahem přesahují hranice států.

Nechutný jsou ovšem všechny ty vlaječky a reklamy. Co to stojí peněz. V televizi jsem reklamu na Evropský fond regionálního rozvoje . Nechápu, že nikoho ne ... štve, že se jeho peníze takhle vyhazují za pitomou reklamu. Stačí, že Evropský parlament si přejíždí mezi Bruselem a Štrasburkem.

Nakonec se je otázkou k čemu vlastně tohle všechno je. Podívejte se, jak Vrcholní představitelé EU řeší problém Řecka. Nejdřív, že mu pomůžou, pak že mu nepomůžou, pak zase že jo. Setkávají se snad každý tři dny a nejsou schoný udělat nějaký rozumný závěr.

Autor: Petr Novák | pondělí 29.3.2010 9:00 | karma článku: 11,67 | přečteno: 501x