Je třeba zavést degresivní zdanění. ;-)

Ministr Janota se vyjádřil jasně. Potřebujeme progresivní daň. Já s ním zásadně nesouhlasím!!!S klukama v hospodě jsme dospěli k názoru, že učinná bude jen degresivní daň.  

Progresivní daň je jako cesta do kopce, který je pořád prudší. Čím jste výš, tím lepší máte rozhled, ale je těžší pokračovat dál. Takže spousta lidí si řekne, ale co, tady je taky hezky a dál nejde. Zavedením degresivního zdanění bude těžký jen začátek, jakmile ho překonáte, cesta bude snažší a snažší. Prostě, čím víc bude někdo vydělávat, tím menší daně bude platit. 

 

Tohle bude skvěle motivovat lidi k tomu, aby vydělávali víc. Firmám se nevyplatí platit nízké platy, protože to bude nevýhodné kvůli vysokým daním a radši budou vytvářet lépe placená místa (ale asi budou chtít i trochu lepší práci nebo víc práce). Státní rozpočet sice nebude mít tolik příjmů, ale to bude jedno, protože všichni budou mít dobře placený fleky a státní podpora je nebude zajímat. Problém budou mít asi odbory, protože je nikdo už nebude potřebovat ... sakra k čemu vlastně odbory jsou?

 

Progresivní daň je prý solidární, ti co mají víc dávají těm, co mají méně. Takže bohatí chudnou na úkor chudých. Rovná daň netrestá úspěch, ale vzbuzuje závist u těch nízkopříjmových skupin. Degresivní daň trestá nízkopříjmové skupiny na úkor těch vysokopříjmových. A tak je to správně, protože to nutí a motivuje zároveň chudé vrstvy, aby se stali bohatými. To je ta správná solidarita, nedávat chudým podporu, ale udělat z nich vrstvu s vyšším příjmem.

 

V příštím příspěvku sem napíšu o výhodách finančního odběru oproti finančním injkecím v době hospodářské krize, tak se těšte a nežerte tu politiku tolik. :-)

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Novák | neděle 6.12.2009 23:56 | karma článku: 23,45 | přečteno: 2027x