Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Škola Kocourkovem

Poslední dobou nestačím žasnout, jaká kuriózní opatření se u nás ve škole zavádějí. Začíná to tam vypadat trochu jako v pověstném Kocourkově.

Hned prvního září nás přivítalo zcela nové nařízení - studenti vyššího gymnázia nesmí mít během pololetí více než 40 hodin omluvených rodiči (příp. jimi samými, pokud jsou plnoletí). Veškerý zbytek musí být omluven lékařem (či institucí; povahu slova instituce již nařízení neupravuje, ale sportovní svazy a podobné organizace prý institucemi nejsou).

To bych ještě chápala (někteří studenti se ze školy opravdu ulejvají), byť je to velmi nepraktické například pro lidi jako já, kteří stráví doma nemocní někdy i sedmdesát hodin za pololetí. Málokdy jsem si je ovšem nechávala omlouvat lékařem, nebylo to tak vážné - trochu zvýšená teplota, rýma, bolest v krku. Ale budiž.

Komplikuje to ovšem život i studentům, kteří by rádi jeli na dovolenou s rodiči déle než na týden - 40 hodin totiž vystačí právě na týden, plus minus několik hodin. Námitka školy zní: K dovoleným mají sloužit prázdniny. Na lyže se má jet o vánočním nebo jarním volnu! No nevím. Minulé dvoje jarní prázdniny jsem strávila v Beskydách. Den jsem se opalovala, další dny jsem z okna sledovala déšť. Ani o Vánocích v posledních letech moc sněhu nepamatuji. Dovolená v Česku na lyžích se dnes nedá plánovat dlouho dopředu. Někdo by zkrátka jel rád, když je na čem jezdit. Nemluvě o tom, že někteří rodiče si nemohou moc vybírat, kdy si vezmou dovolenou, ač zákony o pracovním poměru praví opak.

Jiní studenti jezdí pravidelně na sportovní zápasy neorganizované školou, za což se také započítávají zameškané hodiny. A jestliže sportovní svaz není vedením považován za instituci, lze očekávat, že se mají na co těšit.

Ale s tím vším bych se ještě smířila. Co se lajdáků týče, není to až tak nesmyslné nařízení.

Naprosto nesmyslná a bezpředmětná mi ovšem připadá vyhláška, podle níž budou studenti, kteří přijdou do školy později než v 7.55, zapsáni za pozdní příchod (a pokud si to ze školních let nepamatujete, za tři pozdní příchody je třídní důtka atd.). Zajímavé - vždy jsem si myslela, že vyučování začíná v 8.00! Vedení školy má zřejmě jiný názor. Zjevně si také neuvědomuje, že ze šatny do třídy se to dá stihnout za minutu až dvě, případně více, pokud student neumí dobře běhat. Ale do zvonění na hodinu je pět minut času dost. Bez ohledu na tuto skutečnost bude spousta studentů muset začít chodit dříve (mezi 7.50 a 7.55 se nás dovnitř trousí nejvíc). Sama jsem v pátek dorazila jen chvilku před prvním zvoněním v 7.55.

Někteří studenti už ale přišli na to, jak pravidlo obejít. Do listu na vrátnici jednoduše zapíšou falešné jméno. A tak, ač z naší třídy přišel „pozdě" pouze jediný člověk, se na papíře objevila třída hned několikrát - a vedle ní jména neexistujících studentů. O fantomech opery už jsem slyšela, ale toto je poprvé, co se setkávám s fantomy školy.

A co když přijdeme pozdě kvůli dopravním komplikacím? Máme si prý nechat dát do průkazu razítko od dopravce. Jedna kamarádka tuto situaci vtipně shrnula návrhem takové omluvenky: „Omlouvám se, že jsem přišla pozdě o dvě hodiny namísto patnácti minut, když jsem si jela do kanceláře Dopravního podniku pro razítko."

Co dodat? Člověk si zvykne i na tohle, naše škola stále patří mezi nejlepší - a v Kocourkově je pořád legrace!

Autor: Julie Nováková | středa 24.9.2008 12:26 | karma článku: 16,46 | přečteno: 2371x
  • Další články autora

Julie Nováková

Rozhovor na rádiu APPlaus

V úterý 16. září od 20:00 se můžete těšit na rozhovor a mé autorské čtení v pořadu KREV (Kreativní autorský večer) rádia APPlaus. Čekají vás zajímavé novinky, literární ukázka i příjemná zábava! A je možné si pořad přijít poslechnout i skutečně "naživo" do kavárny rádia, odkud se vysílá. Rozhovor a čtení si budete moci poslechnout tam nebo na stanici živě od 20:00, v následných reprízách nebo později v archivu pořadu: http://www.radioapplaus.com/Porady/KREV/ARCHIV-PORADU

14.9.2014 v 12:18 | Karma: 0 | Přečteno: 65x | Ostatní

Julie Nováková

V otroctví memů. Nebo ne?

Už krátce po svém zavedení Richardem Dawkinsem v polovině 70. let se pojem „mem“ stal nezbytnou součástí slovníčku těch, kdo se chtěli vyjadřovat o lidské kulturní evoluci, vývoji jazyků i šíření myšlenek a trendů. Nějakou dobu se zdálo, že je nepostradatelný. Je ale memetika důležitý vědní obor, nebo jen krátkodobý módní trend mezi částí psychologů, biologů a lingvistů?

30.10.2013 v 10:40 | Karma: 11,05 | Přečteno: 511x | Diskuse| Věda

Julie Nováková

Kulturní střípky počínajícího jara

Macbeth, Souborné dílo W. S. ve 120 minutách, Pan Polštář, nové knihy a pár dalších postřehů z nedávné i dávnější doby.

31.3.2013 v 22:33 | Karma: 5,27 | Přečteno: 87x | Ostatní

Julie Nováková

(Retro)recenze: Výstřední vesmír

Před nějakými šesti, sedmi lety jsem za poukázky na knihy z některé z předmětových olympiád na gymnáziu zakoupila knihu Roberta Kirschnera Výstřední vesmír – ale od té doby jsem četla jednu jinou knihu za druhou, zvlášť po přechodu na čtečku, a stále jsem si na něj nenašla dost času a chuti. Pár dní strávených loni doma s nemocí bylo dobrých minimálně k tomu, abych po Výstředním vesmíru konečně sáhla a přečetla ho. Výsledek? Kniha se mi velmi líbila a zároveň jsem ráda, že jsem se k ní dostala až nyní. Proč? Hned se dozvíte...

20.1.2013 v 21:51 | Karma: 16,19 | Přečteno: 594x | Věda

Julie Nováková

Po dlouhé přestávce...

Na blogu toho od roku 2010 mnoho nového nepřibylo. Důvod je prostý; práce bylo čím dál tím více a času na psaní něčeho, za co nedostanu zaplaceno, výrazně ubylo, začala jsem studovat na VŠ a postřehy jsem pak postovala tak maximálně na Twitter. Blog snad ale zase ožije, ačkoli chodím do práce, měsíčně potřebuji vyprodukovat několik článků a mnoho stránek v knize či povídkách a čekají mě státnice, obhajoba BP a zahájení pokusů na DP. Objeví se tu recenze Výstředního vesmíru, zamyšlení nad některými "stoletými" výzkumy i odkazy na zajímavé články z nedávné doby. Tedy doufám...

20.1.2013 v 21:44 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Sudetští Němci na sjezdu pochválili dialog s Čechy. Zahráli i českou hymnu

18. května 2024  12:35

V sobotu, na druhém dni sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), které zastupuje zájmy...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Rakouské Zelené do eurovoleb povede mladá aktivistka. Je nezkušená a lže, zní

18. května 2024  11:55

Lídryně kandidátky rakouské vládní strany Zelení do Evropského parlamentu Lena Schillingová se od...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2039x
Původně: Studentka víceletého pražského gymnázia se zajmem o psaní, fotografování, film, vědu... Čajomilec-začátečník, hrozně zvědavý člověk a příležitostná korektorka.
Moje životní motto zní: Někteří lidé berou sami sebe tak vážně, až je to směšné. Berme život takový, jaký je - a nikdy není tak špatný, aby bylo nejhůř!
Dnes: PřF UK, aktuální medailonek na mých osobních stránkách julienovakova.ic.cz (na blog nemám více než rok téměř žádný čas).