Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blankenburský deník I: Humanitární pomoc Československé republice

Kdybych měla vybrat jedenáct za sebou jdoucích nejlepších dní ve svém životě, pravděpodobně se mi nejdříve vybaví pobyt v Blankenburgu. Kde jinde jsem si užila tolik zábavy, strávila tolik příjemného času a poznala tolik věcí? Já vím, asi na mnoha dalších místech. Blankenburg mám ale v čerstvé paměti a mohu o něm říci jen jedinou věc: byl úžasný a plný překvapení! Podívejte se tam také…

Městská radnice Blankenburgu neboli Rathaus.J. Nováková  

Co říci o Blankenburgu? Malé město, snad padesáti až stotisícové, bylo z velké části zničeno bombardováním za druhé světové války a od té doby znovu vybudováno. Leží v pohoří Harz, v bývalém NDR. Nezaměstnanost zde kolísá okolo osmadvaceti procent a i z toho důvodu se tam vyskytuje hodně „nácků", před kterými jsme byli ihned po příjezdu důrazně varováni. V tamních lesích se prý pohybují i jiná individua, proto jsme se od Jugendwaldheimu, totiž lesní ubytovny pro mládež, mohli vzdalovat jen po trojicích a více. Žádné individuum jsem v Blankenburgu ovšem ani nezahlédla. Městečko na mě zapůsobilo docela přátelským dojmem.

Den 1. - Cesta tam a nikoliv ještě zpátky. Hlavní nádraží v šest hodin ráno. Chladno. Kolem mne čilé i rozespalé tváře. Naložená krosna na zádech. Čekání na nástupišti. Těšila jsem se na cestu (ještě jsem nevěděla, že budeme celkem čtyřikrát přestupovat - v Bad Schandau, Drážďanech, Lipsku a Halle), ale ještě bych spala. Kupé v EuroCity Zug jsme s kamarádkami obsadily pro sebe a neustále fotografovaly. Ostatně „fotománie" provázela celý pobyt od začátku do konce.

V Bad Schandau neuvěřitelně lilo. Utíkali jsme se schovat pod plechovou střechu nad částí nástupiště, kam jsme se málem nevešli. Příjemně mne překvapilo (a to i při cestě zpět), že ve všech německých vlacích, jimiž jsme jeli, byl záchod vybavený funkčním splachováním, tekoucí vodou a dostatkem toaletního papíru. O mnoha českých linkách se totéž říct nedá.

Odpoledne, po téměř osmihodinovém cestování a v narůstajícím vedru, jsme vyrazili na prohlídku okolí ubytovny. Tehdy jsme poprvé narazili na kolonii nutrií v blízkém rybníku. Nebylo to naše poslední setkání s nimi...

Den 2. - Čím se živí srp? 6:00. Probudili jsme se do světlého a teplého rána. V půl sedmé jsme se rychle nasnídali a v sedm už jsme vyráželi ven - pracovat do lesa. Neměla jsem představu, co budeme dělat, asi nosit nějaké větve. Mne se čtyřmi kamarádkami si ale vyžádal místní kápo, zvaný Závodník (brzy pochopíte proč), na trhání trávy kolem malých stromků na louce u ubytovny. To, co zpočátku vypadalo jednoduše, se ukázalo jako dost nevděčná práce. Okamžitě jsme měly ruce plné škrábanců od ostrých listů a trnů (ono totiž nešlo pouze o trávu, nýbrž o zákeřnou směs lučního plevele). Požádaly jsme našeho profesora o srp, načež nám po krátké debatě se Závodníkem odpověděl, že „srp žere stromy".

Dodal také, že „koza žere stromy". Pravděpodobně měl na mysli kosu, ale pravdu měl asi u obojího. Nicméně jsme se dočkaly alespoň rukavicí, které nás ochránily před nejhoršími zbraněmi místního plevele.

Po dokončení práce na asi metr krát patnáct metrů širokém úseku jsme se nasvačily a Závodník nás odvezl zelenou dodávkou na jinou louku, kde bylo potřeba shrabat seno. To už jsem jednou dělala u koní a bavilo mě to - tentokrát tomu bylo nejinak. Po shrabání druhé louky nám Závodník udělal radost tím, že jsme se směly posadit na korbu dodávky. Vozil nás takhle po lukách přes čtvrt hodiny, nečekaně zatáčel, zrychloval a zastavoval, my jsme měly vítr ve vlasech a nadšeně jsme výskaly.

Pochopily jsme také, jak náš řidič získal přezdívku Závodník.

Po dobré práci dobrá odměna: Závodník s námi zastavil přímo pod stromem obsypaným třešněmi, takže jsme si jen stouply na korbě, sbíraly šťavnaté plody a rovnou je jedly. Myslím, že tohle dopoledne bylo úplně nejlepší z celého Blankenburgu.

Odpoledne jsme šli na výlet do samotného Blankeburgu. S tím, že v městečku bydlíme a nepůjdeme dlouho, jsem si vzala sandály a nechala zdravotní boty v ubytovně. Chyba! Ve strašném vedru jsme se trmáceli přes čtyři hodiny. Navštívili jsme krásné (a v té době téměř celé uzavřené a rekonstruované) zahrady u zámečku Grosses Schloss. Byly utvářeny od sedmnáctého století a vypadaly nádherně, ale zřejmě už byla nějaká obnova zapotřebí.

Před radnicí jsme uvítali kašnu s tekoucí vodou. Sice nebyla pitná, ale aspoň jsme se řádně pocákali.

Svou pouť jsme zakončili v obchodním středisku, za které by se nemusela stydět žádná pražská čtvrť. Jediné, co uvnitř výrazně chybělo, byly záchody. Ale zde pomohl McDonald´s, stejně jako kdysi v Berlíně a několikrát i v naší domovině. Rada pro cestovatele: Prakticky kdekoli na světě najdete tuto síť nabízející tučné pokrmy a čisté toalety. Vyberte si, co z toho máte raději.

Jednoho spolužáka se jacísi Němci u pokladny supermarketu otázali, odkud pochází. „Aus Prag," odpověděl.

„Ach, Tschechoslowakei!" Načež mu s dobrosrdečným úsměvem a dotazem, zda něco takového zná od nás, strčili krabici tyčinek Corny.

Patrně si mysleli, že potřebujeme jejich humanitární pomoc. Nač jim to vyvracet?

Nebylo to naposledy, kdy nás němečtí občané překvapili svým smýšlením o naší republice. Podruhé nás ovšem vážně urazili! Ale o tom až šestý den...

Autor: Julie Nováková | neděle 1.7.2007 11:42 | karma článku: 10,08 | přečteno: 1026x
  • Další články autora

Julie Nováková

Rozhovor na rádiu APPlaus

V úterý 16. září od 20:00 se můžete těšit na rozhovor a mé autorské čtení v pořadu KREV (Kreativní autorský večer) rádia APPlaus. Čekají vás zajímavé novinky, literární ukázka i příjemná zábava! A je možné si pořad přijít poslechnout i skutečně "naživo" do kavárny rádia, odkud se vysílá. Rozhovor a čtení si budete moci poslechnout tam nebo na stanici živě od 20:00, v následných reprízách nebo později v archivu pořadu: http://www.radioapplaus.com/Porady/KREV/ARCHIV-PORADU

14.9.2014 v 12:18 | Karma: 0 | Přečteno: 65x | Ostatní

Julie Nováková

V otroctví memů. Nebo ne?

Už krátce po svém zavedení Richardem Dawkinsem v polovině 70. let se pojem „mem“ stal nezbytnou součástí slovníčku těch, kdo se chtěli vyjadřovat o lidské kulturní evoluci, vývoji jazyků i šíření myšlenek a trendů. Nějakou dobu se zdálo, že je nepostradatelný. Je ale memetika důležitý vědní obor, nebo jen krátkodobý módní trend mezi částí psychologů, biologů a lingvistů?

30.10.2013 v 10:40 | Karma: 11,05 | Přečteno: 511x | Diskuse| Věda

Julie Nováková

Kulturní střípky počínajícího jara

Macbeth, Souborné dílo W. S. ve 120 minutách, Pan Polštář, nové knihy a pár dalších postřehů z nedávné i dávnější doby.

31.3.2013 v 22:33 | Karma: 5,27 | Přečteno: 87x | Ostatní

Julie Nováková

(Retro)recenze: Výstřední vesmír

Před nějakými šesti, sedmi lety jsem za poukázky na knihy z některé z předmětových olympiád na gymnáziu zakoupila knihu Roberta Kirschnera Výstřední vesmír – ale od té doby jsem četla jednu jinou knihu za druhou, zvlášť po přechodu na čtečku, a stále jsem si na něj nenašla dost času a chuti. Pár dní strávených loni doma s nemocí bylo dobrých minimálně k tomu, abych po Výstředním vesmíru konečně sáhla a přečetla ho. Výsledek? Kniha se mi velmi líbila a zároveň jsem ráda, že jsem se k ní dostala až nyní. Proč? Hned se dozvíte...

20.1.2013 v 21:51 | Karma: 16,19 | Přečteno: 594x | Věda

Julie Nováková

Po dlouhé přestávce...

Na blogu toho od roku 2010 mnoho nového nepřibylo. Důvod je prostý; práce bylo čím dál tím více a času na psaní něčeho, za co nedostanu zaplaceno, výrazně ubylo, začala jsem studovat na VŠ a postřehy jsem pak postovala tak maximálně na Twitter. Blog snad ale zase ožije, ačkoli chodím do práce, měsíčně potřebuji vyprodukovat několik článků a mnoho stránek v knize či povídkách a čekají mě státnice, obhajoba BP a zahájení pokusů na DP. Objeví se tu recenze Výstředního vesmíru, zamyšlení nad některými "stoletými" výzkumy i odkazy na zajímavé články z nedávné doby. Tedy doufám...

20.1.2013 v 21:44 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2039x
Původně: Studentka víceletého pražského gymnázia se zajmem o psaní, fotografování, film, vědu... Čajomilec-začátečník, hrozně zvědavý člověk a příležitostná korektorka.
Moje životní motto zní: Někteří lidé berou sami sebe tak vážně, až je to směšné. Berme život takový, jaký je - a nikdy není tak špatný, aby bylo nejhůř!
Dnes: PřF UK, aktuální medailonek na mých osobních stránkách julienovakova.ic.cz (na blog nemám více než rok téměř žádný čas).