Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stát není firma

Velmi často se setkávám s tezí, že stát je firma a měl by tedy být stejně řízen. Když se přeci firmě nedaří a prodělává, musí podnikat určité kroky. Například sníží počet zaměstnanců, sebere odměny nebo sníží mzdy. Má nebo snad dokonce může takto postupovat i stát ? Podle mého názoru nemůže.

Když firma propustí své zaměstnance (třeba pana Svobodu) a dosáhne dohody o ukončení pracovní ho poměru, má klid a nemusí trable svého bývalého zaměstnance řešit. Firmu nezajímá, že pan Svoboda už nebude chodit na pivo k panu Dvořákovi, nebude nakupovat denně čerstvé pečivo u paní Novotné nebo se už nikdy nenechá ostříhat u slečny Jany. Pokud jde o jednoho zaměstnance, nemusí to řešit ani výše zmínění lidé. Pokud jde ovšem o hromadné propouštění či plošné snižování platů, měli by začít být na pozoru.  Stát musí přemýšlet jinak, vláda musí zvažovat důsledky svého jednání a analyzovat, zda plánovaná úspora nebude nakonec ještě dokonce ztrátou.

Každá reformní rovnice má sice dvě strany, ale nemá jen náklady a výnosy.  Nelze si představovat, že škrtneme číslo na jedné straně a objeví se nám na druhé. O čemž se ostatně přesvědčil ministr Kalousek, když ztráta z výběru daní prakticky kopírovala výnos z desetiprocentního snížení mezd státních zaměstnanců. Mě se zase nedávno snažil přesvědčit jeden diskutující, že když bychom škrtli na důchodech a sociálních výdajích 150 miliard, umořili bychom tím 150 miliard ze schodku, respektive z dluhu. Když by to takto fungovalo, zajímalo by mě, co s těmi prostředky vlastně důchodci a lidé pobírající dávky dělají. Splachují na toaletě? Vážně? Kam se ty peníze ztrácí?

Stát si navíc nemůže dovolit nechat lidi být. Pokud nezvládne prevenci a nemá silný sociální stát jako např. Dánsko nebo Norsko, jenž efektivně pomáhá občanům v návratu do pracovního procesu, musí financovat represi. Musí řešit sociální nepokoje, nárůst kriminality. Musí zvyšovat výdaje na bezpečnost, stavět vězení nebo podporovat soukromý vězeňský obchod jako v USA. Tak jako tak musí svými prostředky zajišťovat stabilitu a klid v zemi.

V jiných případech, kdy by si stát naopak mohl od firem vzít příklad a chovat se tržně, nečiní tak. Uvedu příklad. Ministr Kalousek chtěl zvýšit výnos spotřební daně z nafty. Nápad jistě dobrý, ale výsledek? Kalousek zvýšil spotřební daň tak moc, že všechna nákladní auta, která křižují naši zem jako o závod, tankují všude, jen ne u nás. A mohl bych pokračovat. Plánuje se zvýšení DPH až na 20%. Pokud bychom byli uzavřenou ekonomikou s uzavřenými hranicemi, mohl bych říci: "Dobře, chvilku to vydržíme". Takhle to ale přeci není. Kdo má auto, může velmi snadno nakupovat v Německu, Polsku či Rakousku, kde jsou sazby nižší než u nás a výlet se finančně vyplatí. Doplatí na to nejvíc ti, kteří nejsou mobilní a celkový výběr žádný zázrak stejně nebude .

Obecně ale není možné řídit stát jako firmu. A zrovna tak není možné řídit stát jako bychom byli stále uzavřenou ekonomikou. Nejsme a hranice už máme také otevřené. Aspoň, že tak.

Autor: Jan Novak | sobota 3.3.2012 9:57 | karma článku: 19,32 | přečteno: 1250x
  • Další články autora

Jan Novak

Má cenu bojovat

Aktivní člověk v občanském sdružení nebo politické straně se velmi často setká s názorem, že jeho činnost nemá žádnou cenu. Je mu každým dnem opakováno, že se současným stavem občanské společnosti respektive celé společnosti nelze nic udělat. Lidé jsou apatičtí a rezignují na svou ohromnou sílu, kterou jim dává demokracie.

14.11.2013 v 11:44 | Karma: 15,95 | Přečteno: 977x | Diskuse| Politika

Jan Novak

O společnosti a rovnosti

Každý člověk je originál. Bere si to nejlepší i nejhorší od svých rodičů a narozením vstupuje do koloběhu, který jsme pojmenovali život. Jsme různí. Nikdo z nás nemůže žádným způsobem ovlivnit, komu se narodí a jak bude mentálně či fyzicky způsobilý obstát v dané rodině, společnosti, zemi. Mnoho zařídí geny, mnoho výchova, ale mnoho i prostředí ve kterém daný člověk vyrůstá, společnost, která mu může vytvářet šance, ale i bariéry.

30.9.2013 v 1:12 | Karma: 15,21 | Přečteno: 620x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Pohádka o politické přehradě

Byla jednou jedna vesnice Demokratice. Ležela u obrovské přehrady. Ve vesnici žili velmi aktivní a rozumní lidé. Uvědomovali si, že demokracie je ohromně důležitá a chtěli se aktivně podílet na všem, co se ve vesnici děje. Proto měli pro každou důležitou pozici v obci své volby. Nejdůležitější zde ovšem nebyl ani starosta, ani policejní ředitel. Nebyl to ani ředitel školy, ani ředitel pracovního úřadu. Nejvyšším a nejdůležitějším byl pro ně správce přehrady. Člověk, který se staral o přísun pitné vody i ochranu před povodní. Byl volen vždy na 4 měsíce.

28.9.2013 v 11:33 | Karma: 8,91 | Přečteno: 294x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Jmenuji se Martin Komárek a jsem ANOholik

Kamkoliv se podívám, kouká na mě přívětivý pohled majitele Agrofertu, Mafry a bůhví čeho ještě. Andrej Babiš rozjel naplno svou kampaň a k tomu, aby mi vnutil svůj obličej i se svými novými kamarády, využívá všechny možné cesty. Vidím ho na billboardech, reklamách na internetu, v tisku nebo na sociálních sítích. Propagují ho však i lídři jeho hnutí. Jedním z nich je Martin Komárek.

21.9.2013 v 22:38 | Karma: 29,25 | Přečteno: 2399x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Kritika z gauče a od monitoru

Jednou za čas se nahrnou události a vedení politické strany (jedno jaké) musí udělat zásadní rozhodnutí. Rozhodnutí, které ovlivní voliče, budoucí vývoj či charakter samotné politické strany. V ten moment přichází kritika daného rozhodnutí, aniž by dotyčný udělal cokoliv, aby proces rozhodování ovlivnil a svými argumenty či hlasy třeba i změnil.

7.8.2013 v 11:51 | Karma: 10,74 | Přečteno: 526x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2078x
Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Seznam rubrik