Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prague pride a ochrana dětí

Předloni jsem na průvodu byl, dokonce jsem šel dost vepředu, loni nebyl. Ač sám heterosexuál letos asi zase vyrazím. Akce má smysl. Pokusím se vysvětlit, v čem hlavní smysl vidím a proč ji podporuji.

Nedokážu si představit, jaké to musí být, když někdo žije před svým okolím ve lži, bojí se přiznat, že ho přitahuje někdo jiný, než od něj většinová – a přiznejme si ne příliš milá – společnost očekává. Od malička si každé dítě ve skupině ostatních dětí přeje ničím se nelišit. Každý drobný nedostatek nebo naopak přednost, která je za nedostatek okolím označena, jsou totiž "po zásluze odměněny". Nejsem homosexuál, ani mí rodiče nejsou, přesto si i na mně děti ve škole něco našly. Člověk se tomu musel postavit a naučit se přežít ve skupině. Děti si musí nakonec v životě poradit. Tím, že budeme pedantně dbát na tradičním vzorci rodiny, je neuchráníme. Sakra co to je vlastně ta tradiční rodina? Podívejme se na statistiky. Kolik dětí žije jen s matkou, jen s otcem?

Mladý člověk s odlišnou sexuální orientací je vystaven mnohem většímu tlaku. Celá společnost je postavena na předsudcích, zažitých trendech, vzorech. Kdo se jakkoliv vymyká, "dostane to sežrat". Každý se se svým osudem musí srovnat, uvědomit si, že je možná trošku jiný než většinová společnost. A je vlastně zcela jedno, v čem se odlišuje. Ne každý má liberální rodiče. Musí počítat s tím, že jakýmkoliv "coming outem" (zveřejnění informace, která je utajována), riskuje negativní reakci nebo nepochopení. Mnohdy se toho člověk bojí, někdy má proč, jindy vůbec. Každá rodina, skupina přátel, parta známých, kolegů je různá. Někdy to může být snadný krok, jindy krok k nepřekročení.

Jednou ročně se v Praze koná tzv. Prague pride - pochod hrdosti. Konečně tedy jeden den, kdy může každý, kdo chce, své "tajemství" vykřičet do světa a být prostě šťastný ze své otevřenosti. Je to akce na bourání předsudků, antipatie, neznalosti. Ale kromě všech těchto popisů, je to hlavně ohromná show a zábava. Ano, je to veselý průvod plný smíchu, radosti a legrace. Jaký rozdíl proti tzv. "protipochodům", jež jsou plné zloby, nenávisti. Prague pride říká: Mějte se rádi, jedno kdo s kým, jak... buďte prostě šťastní. Všichni. Bez rozdílu.

V souvislosti s pochodem se vždy objeví nějaké liberální téma. Letos jsem zaznamenal, že do Poslanecké sněmovny má přijít zákon o osvojení si dítěte, jehož jeden z registrovaného páru je biologickým rodičem. Já osobně bych povolil úplnou adopci. O tu ale nejde. Jde o to, aby svazky, ve kterých děti již dnes vyrůstají, dostaly určitý právní rámec. Jde o práva rodičů, ale i jejich povinnosti. Jaká práva? Mohou je vyzvednout ze školy, být s nimi v nemocnici, dostat do péče, když druhý partner zemře. Kromě práv, které Češi tak neradi někomu udělují, jsou tu ale ještě povinnosti. A ty považuji za ještě důležitější. Jaké povinnosti? Například alimenty. Osvojení si syna nebo dcery není jen radost, ale je to i zodpovědnost. Jakmile tento krok učiníte, je nevratný, dítě máte na starosti a musíte se podílet na jeho vývoji a výchově. Nejdůležitější je tedy ochrana dětí. Proto až se bude o zákonu hlasovat, měl by si to každý poslanec opakovat. Znovu a znovu. A znovu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Novak | pondělí 28.7.2014 23:59 | karma článku: 15,46 | přečteno: 1127x
  • Další články autora

Jan Novak

O společnosti a rovnosti

Každý člověk je originál. Bere si to nejlepší i nejhorší od svých rodičů a narozením vstupuje do koloběhu, který jsme pojmenovali život. Jsme různí. Nikdo z nás nemůže žádným způsobem ovlivnit, komu se narodí a jak bude mentálně či fyzicky způsobilý obstát v dané rodině, společnosti, zemi. Mnoho zařídí geny, mnoho výchova, ale mnoho i prostředí ve kterém daný člověk vyrůstá, společnost, která mu může vytvářet šance, ale i bariéry.

30.9.2013 v 1:12 | Karma: 15,21 | Přečteno: 620x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Pohádka o politické přehradě

Byla jednou jedna vesnice Demokratice. Ležela u obrovské přehrady. Ve vesnici žili velmi aktivní a rozumní lidé. Uvědomovali si, že demokracie je ohromně důležitá a chtěli se aktivně podílet na všem, co se ve vesnici děje. Proto měli pro každou důležitou pozici v obci své volby. Nejdůležitější zde ovšem nebyl ani starosta, ani policejní ředitel. Nebyl to ani ředitel školy, ani ředitel pracovního úřadu. Nejvyšším a nejdůležitějším byl pro ně správce přehrady. Člověk, který se staral o přísun pitné vody i ochranu před povodní. Byl volen vždy na 4 měsíce.

28.9.2013 v 11:33 | Karma: 8,91 | Přečteno: 294x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Jmenuji se Martin Komárek a jsem ANOholik

Kamkoliv se podívám, kouká na mě přívětivý pohled majitele Agrofertu, Mafry a bůhví čeho ještě. Andrej Babiš rozjel naplno svou kampaň a k tomu, aby mi vnutil svůj obličej i se svými novými kamarády, využívá všechny možné cesty. Vidím ho na billboardech, reklamách na internetu, v tisku nebo na sociálních sítích. Propagují ho však i lídři jeho hnutí. Jedním z nich je Martin Komárek.

21.9.2013 v 22:38 | Karma: 29,25 | Přečteno: 2399x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Kritika z gauče a od monitoru

Jednou za čas se nahrnou události a vedení politické strany (jedno jaké) musí udělat zásadní rozhodnutí. Rozhodnutí, které ovlivní voliče, budoucí vývoj či charakter samotné politické strany. V ten moment přichází kritika daného rozhodnutí, aniž by dotyčný udělal cokoliv, aby proces rozhodování ovlivnil a svými argumenty či hlasy třeba i změnil.

7.8.2013 v 11:51 | Karma: 10,74 | Přečteno: 526x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Česko na křižovatce

Česká republika se nenachází v dobrém stavu. Stále trvá nejdelší recese v historii, nezaměstnanost je na nejvyšší úrovni a roste zadluženost země. Ve společnosti je velký sociální neklid a celkově se zvyšuje napětí. Do tohoto velmi výbušného koktejlu přichází Zemanova vláda odborníků.

27.6.2013 v 16:53 | Karma: 18,45 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2078x
Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Seznam rubrik