Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mediální svět odstřihnutý od reality

V minulém týdnu jsem se pustil do zajímavého rozhovoru s člověkem, který na rozdíl ode mě poznal období před rokem 1989 jako dospělý člověk. Mluvili jsme o současném tisku, televizi zkrátka mediálním světě. Společně jsme našli jednu velmi smutnou paralelu. Tak jako tehdy i dnes popisují novináři v tisku nebo reportéři v televizi život takový, jaký ve skutečnosti není. Mnoho lidí to cítí a podle toho tak i na svět médií reagují.

Dříve ukazovaly televizní pořady i novinové články, jaký by život v tehdejším Československu měl být. Realita byla však odlišná. Dnes dochází k tomu, že lidé přecházejí od seriózního tisku k bulvárním médiím typu Blesk, Parlamentní listy apod. Ne proto, že by snad byli všichni tak povrchní. Mají pocit, že tam jim ještě říkají pravdu, aspoň někdy. Upozorní na jejich problémy, spočítají rozdíl v nákupech u nás a v zahraničí nebo se nebojí napsat, že důchodová reforma z pera současné vlády je paskvil, který nikomu nic nepřinese. Snad kromě finančních skupin.

I v dnešní době jsou média plná zpráv, které lidi vůbec nezajímají. Pokud žijete v sousedství lidí, kde několik Vašich známých ztratí práci, soused bojuje s exekucí, druhý soused přijde o dávky na postižené dítě, jsou Vám kauzy typu Putna, ÚSTR nebo jmenování velvyslanců s prominutím úplně ukradené. Lidé chtějí vědět, jestli pro ně bude práce, zda umístí dítě do školky nebo zda najdou pečovatelský dům pro své rodiče.

Rychlostí doby, centralizováním mediálních center není již čas jezdit do regionů a snažit se lidem důkladněji porozumět, zeptat se na jejich problémy. Odtržení od reality narůstá. Novináři jsou soustředění do velkých měst s nadstandarními službami i nadstandardními platy. Pokud se v takovém městě koná demonstrace, stávka, občas se dokonce neubrání veřejnému posměchu. Málo jsou vidět články, kde by se většího počtu účastníků ptali, proč tam jsou, co jim na současném systému vadí. Málo se snaží pochopit, kde se bere zloba lidí.

Nejlepším příkladem odtržení od reality byla přímá volba prezidenta ČR. Každý, kdo mě zná, ví, že jsem podporoval a volil Jiřího Dienstbiera. I dnes jsem přesvědčen, že lepší volba mezi kandidáty nebyla. Nicméně zejména druhé kolo ukázalo něco, co bychom neměli ignorovat. Lidé odpustí lhaní, neférovou kampaň, nehezkou rétoriku u někoho, kdo vypadá, že chce hájit jejich zájmy. I přes obrovskou, pozitivní a nápaditou kampaň Karla Schwarzenberga, jež byla navíc podepřena podporou řady herců, zpěváků, podnikatelů, lékařů či vědců, nedokázali voliči dát hlas někomu, kdo dopustil jako předseda strany TOP09 jmenování Drábka ministrem práce a sociálních věcí, Kalouska ministrem financí nebo Hanákovou ministryní kultury. I přes obrovskou mediální podporu, prohrál s člověkem, jenž u voličů vzbudil pocit, že je jeden z nich. Možná není, ale na rozdíl od "Karla" vzbudil!

Pokud Vás zajímají mé názory, přidejte s k mé stránce na Facebooku:
www.facebook.com/jan.novak.idcz

Autor: Jan Novak | sobota 1.6.2013 14:43 | karma článku: 23,70 | přečteno: 1053x
  • Další články autora

Jan Novak

Má cenu bojovat

Aktivní člověk v občanském sdružení nebo politické straně se velmi často setká s názorem, že jeho činnost nemá žádnou cenu. Je mu každým dnem opakováno, že se současným stavem občanské společnosti respektive celé společnosti nelze nic udělat. Lidé jsou apatičtí a rezignují na svou ohromnou sílu, kterou jim dává demokracie.

14.11.2013 v 11:44 | Karma: 15,95 | Přečteno: 977x | Diskuse| Politika

Jan Novak

O společnosti a rovnosti

Každý člověk je originál. Bere si to nejlepší i nejhorší od svých rodičů a narozením vstupuje do koloběhu, který jsme pojmenovali život. Jsme různí. Nikdo z nás nemůže žádným způsobem ovlivnit, komu se narodí a jak bude mentálně či fyzicky způsobilý obstát v dané rodině, společnosti, zemi. Mnoho zařídí geny, mnoho výchova, ale mnoho i prostředí ve kterém daný člověk vyrůstá, společnost, která mu může vytvářet šance, ale i bariéry.

30.9.2013 v 1:12 | Karma: 15,21 | Přečteno: 620x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Pohádka o politické přehradě

Byla jednou jedna vesnice Demokratice. Ležela u obrovské přehrady. Ve vesnici žili velmi aktivní a rozumní lidé. Uvědomovali si, že demokracie je ohromně důležitá a chtěli se aktivně podílet na všem, co se ve vesnici děje. Proto měli pro každou důležitou pozici v obci své volby. Nejdůležitější zde ovšem nebyl ani starosta, ani policejní ředitel. Nebyl to ani ředitel školy, ani ředitel pracovního úřadu. Nejvyšším a nejdůležitějším byl pro ně správce přehrady. Člověk, který se staral o přísun pitné vody i ochranu před povodní. Byl volen vždy na 4 měsíce.

28.9.2013 v 11:33 | Karma: 8,91 | Přečteno: 294x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Jmenuji se Martin Komárek a jsem ANOholik

Kamkoliv se podívám, kouká na mě přívětivý pohled majitele Agrofertu, Mafry a bůhví čeho ještě. Andrej Babiš rozjel naplno svou kampaň a k tomu, aby mi vnutil svůj obličej i se svými novými kamarády, využívá všechny možné cesty. Vidím ho na billboardech, reklamách na internetu, v tisku nebo na sociálních sítích. Propagují ho však i lídři jeho hnutí. Jedním z nich je Martin Komárek.

21.9.2013 v 22:38 | Karma: 29,25 | Přečteno: 2399x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Kritika z gauče a od monitoru

Jednou za čas se nahrnou události a vedení politické strany (jedno jaké) musí udělat zásadní rozhodnutí. Rozhodnutí, které ovlivní voliče, budoucí vývoj či charakter samotné politické strany. V ten moment přichází kritika daného rozhodnutí, aniž by dotyčný udělal cokoliv, aby proces rozhodování ovlivnil a svými argumenty či hlasy třeba i změnil.

7.8.2013 v 11:51 | Karma: 10,74 | Přečteno: 526x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2078x
Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Seznam rubrik