Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Média, společnost a rodičovská dovolená

Už dva dny se nese mediálním světem poselství, že ČSSD by snad mohla nutit manžely a manželky, kteří nejsou na rodičovské dovolené, aby přestali vykonávat svou práci, vystřídali partnerku respektive partnera a jali se péče o své potomky. Mnohokrát bylo řečeno, že tento výrok není zcela pravdivý. Respektive že se nezakládá na pravdě zcela. Nikdo nikoho nutit nemůže a ani nebude.

Občanské sdružení Oranžový klub navrhlo inspiraci skandinávským modelem a podporu rodiny, kde se rozhodnou o potomka starat oba. A to tak, že s příchodem druhého partnera na rodičovskou dovolenou a návratem prvního do pracovního procesu se prodlouží celková délka rodičovské dovolené nad rámec standardní doby.

Média, (a přiznejme si) že spíše pravicová (nebo alespoň plná redaktorů s těmi „správnými“ a tedy pravicovými názory), se tématu věnují a stále dokola hrají stejnou písničku o tom, jak úspěšný manažer bude muset skončit v práci, opustit svou kancelář z tmavého buku a skončit doma u výměny plenky svého plačícího potomka. Naučil jsem se zprávy vnímat kriticky (u nás to bohužel ani jinak nejde), o to víc mě ovšem děsí, jak zmíněnou - doslova poplašnou - zprávu lidé dále šíří a naříkají na možné budoucí zákazy, příkazy apod. Nikoho nenapadne, že zákon, který by toto nařizoval, je naprostá blbost a žádná politická strana ho nikdy nenavrhne.

Ze sociologických studií například vychází, že dítě, o které pečovali v jeho raném rozletu oba rodiče, má k oběma mnohem silnější vztah. Rodina se celkově rovněž více propojí, partner porozumí partnerce a naopak, dochází k méně rozvodům etc. etc. I proto sám vnímám podobné návrhy velmi pozitivně. Co však pozitivně vnímat nemohu, je snaha médií (např. ČT) i po několikátém vysvětlení strašit lidi příkazy nebo zákazy, které by mohly přijít, když vyhrají volby sociální demokraté. A jak pozoruji v diskuzích, musíme vnímat i další problém a tím je absence kritického myšlení u české online společnosti. Diskutující vyhrknou svůj kritický názor, aniž by se zastavili a zamysleli se, zda se jim jen někdo nesnaží něco vsugerovat a zda to není náhodou úplná blbost.

Autor: Jan Novak | úterý 14.5.2013 21:45 | karma článku: 16,39 | přečteno: 862x
  • Další články autora

Jan Novak

Má cenu bojovat

Aktivní člověk v občanském sdružení nebo politické straně se velmi často setká s názorem, že jeho činnost nemá žádnou cenu. Je mu každým dnem opakováno, že se současným stavem občanské společnosti respektive celé společnosti nelze nic udělat. Lidé jsou apatičtí a rezignují na svou ohromnou sílu, kterou jim dává demokracie.

14.11.2013 v 11:44 | Karma: 15,95 | Přečteno: 977x | Diskuse| Politika

Jan Novak

O společnosti a rovnosti

Každý člověk je originál. Bere si to nejlepší i nejhorší od svých rodičů a narozením vstupuje do koloběhu, který jsme pojmenovali život. Jsme různí. Nikdo z nás nemůže žádným způsobem ovlivnit, komu se narodí a jak bude mentálně či fyzicky způsobilý obstát v dané rodině, společnosti, zemi. Mnoho zařídí geny, mnoho výchova, ale mnoho i prostředí ve kterém daný člověk vyrůstá, společnost, která mu může vytvářet šance, ale i bariéry.

30.9.2013 v 1:12 | Karma: 15,21 | Přečteno: 620x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Pohádka o politické přehradě

Byla jednou jedna vesnice Demokratice. Ležela u obrovské přehrady. Ve vesnici žili velmi aktivní a rozumní lidé. Uvědomovali si, že demokracie je ohromně důležitá a chtěli se aktivně podílet na všem, co se ve vesnici děje. Proto měli pro každou důležitou pozici v obci své volby. Nejdůležitější zde ovšem nebyl ani starosta, ani policejní ředitel. Nebyl to ani ředitel školy, ani ředitel pracovního úřadu. Nejvyšším a nejdůležitějším byl pro ně správce přehrady. Člověk, který se staral o přísun pitné vody i ochranu před povodní. Byl volen vždy na 4 měsíce.

28.9.2013 v 11:33 | Karma: 8,91 | Přečteno: 294x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Jmenuji se Martin Komárek a jsem ANOholik

Kamkoliv se podívám, kouká na mě přívětivý pohled majitele Agrofertu, Mafry a bůhví čeho ještě. Andrej Babiš rozjel naplno svou kampaň a k tomu, aby mi vnutil svůj obličej i se svými novými kamarády, využívá všechny možné cesty. Vidím ho na billboardech, reklamách na internetu, v tisku nebo na sociálních sítích. Propagují ho však i lídři jeho hnutí. Jedním z nich je Martin Komárek.

21.9.2013 v 22:38 | Karma: 29,25 | Přečteno: 2399x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Kritika z gauče a od monitoru

Jednou za čas se nahrnou události a vedení politické strany (jedno jaké) musí udělat zásadní rozhodnutí. Rozhodnutí, které ovlivní voliče, budoucí vývoj či charakter samotné politické strany. V ten moment přichází kritika daného rozhodnutí, aniž by dotyčný udělal cokoliv, aby proces rozhodování ovlivnil a svými argumenty či hlasy třeba i změnil.

7.8.2013 v 11:51 | Karma: 10,74 | Přečteno: 526x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2078x
Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Seznam rubrik