Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vedení bez integrity a S. Covey

Jeden z lidí, kteří zřejmě nejzásadněji ovlivnili pohled na vedení, je Stephen R. Covey. Na přebalech jeho knih se dočtete, že ho časopis Time zařadil mezi 25 nejvlivnějších Američanů. Jak známo, klíčovou oblastí, kterou se tento autor zabývá, je oblast vedení.  Po zkušenostech z mnohými lídry v české kotlině by člověk možná očekával, že dobrý vedoucí se vyznačuje náležitou asertivitou, ostrými lokty, schopností zastrašit své konkurenty, tím, že dává patřičně najevo svoje úspěchy a též tím, že pochopil, že poctivost, férovost, integrita či morálka patří možná do komiksů typu Rychlé šípy, nikoli ovšem do světa byznysu či dokonce do politiky.

Covey však přináší jiný úhel pohledu. Píše o vedení postavené na morálních principech a na hodnotách: „Rolí lídra je být ostatním vzorem a přinášet vizi a udávat směr, motivovat druhé prostřednictvím lásky a inspirace, vybudovat tým, v němž se lidé vzájemně doplňují a respektují“. Toto vychází z jeho přesvědčení, že „osobní kouzlo, předstíraný zájem a další naučené techniky, které rychle přinesou úspěch v dlouhodobých vztazích, nevystačí. Covey píše: „Bez výrazné osobní integrity a silného charakteru nakonec dojde k tomu, že pravé motivy vyplavou napovrch.“ V zásadě by se jeho myšlenky dali shrnout do toho, že jakkoli lídr musí mít mnohé dovednosti, zásadní je jeho charakter. Pokud není schopen uspět v malých slibech, o to více selže ve velkých.  Nechci se více rozepisovat o Coveyho knihách, nicméně jsou psány v prostředí byznysu, který v Americe není o nic snazší než u nás. Tedy nejedná se o jakési moralizující výkřiky člověka, který je mimo realitu.

Domnívám se, že za Coveyho filozofii vedení je mj. i to, že lidé jsou ochotni následovat leckoho, pokud mu mohou důvěřovat. Důvěra se potom rodí nikoli skrze silná prohlášení, reklamní agentury, proslovy, kázání či volební nebo jiné programy, ale skrze osobní integritu, kdy integritou mám na mysli propojení svého života a svých tvrzení. Covey hovoří o tzv. Etice charakteru. Lidem, kteří tuto etiku žijí, se dá důvěřovat. Když pozorujeme současnou politickou tragikomedii, potom v ní jde pouze zčásti o zdražování, zvyšování daní a další nepříjemné věci – jakkoli toto absolutně nechci bagatelizovat. Domnívám se, že další obrovský problém je ve ztrátě kapitálu důvěry v lídry této země. Myslím, že Češi si byli i jsou ochotni utáhnout si opasky, ale potřebují důvěřovat těm, kdo k těmto krokům vyzývají. A důvěra se rodí skrze příklad, kterým mnoho lídrů této země prostě není. Zásadní problém není v tom, že by současná, ale i minulá vláda neuměla počítat. Problém je v tom, co popisuje Covey – v čele stojí lidé bez „silné osobní integrity a charakteru“. Pochopitelně je otázkou, zda „ti nahoře“ neodráží i nás – „ty dole“.

V České republice došlo k zásadnímu odtržení etiky od politiky a ekonomiky. Zpráva Světové banky Doing Business 2012 (Podnikatelské prostředí 2012) hodnotí a srovnává kvantitativní ukazatele pro regulaci podnikání a ochranu vlastnických práv ve 183 zemích. Záměrem zprávy je poskytnout byznysmenům a politikům údaje pro jejich rozhodnutí a výzkum toho, jak regulace podnikání a instituce ovlivňují některé hospodářské ukazatele konkrétních zemí, například produktivitu, investice, klientelismus, korupci, nezaměstnanost a chudobu. Zpráva řadí Českou republiku, pokud jde o podmínky pro podnikání, na 64. místo na světě. Před ní jsou všechny země Evropské unie s výjimkou Rumunska, Itálie a Řecka.

Pokud budou v čele státu, ale i jakékoli korporace či podniku stát lidi zkorumpovaní, bez jakési vnitřní brzdy, je jedno, zda vládne pravice či levice. Politická fraška, kterou sledujeme v online přenosu, je potvrzením nejen knih S. Coveyho, ale i toho, co se píše v Bibli. Tedy že ten, kdo vládne, má být staročesky „bezúhonný“, v našem jazyce člověk pevného charakteru. Pokud tomu tak není, potom má a bude mít problém každá organizace, která je takovýmto člověkem vedena. Církví počínaje, přes byznys po stát.

Zbývá otázka co s tím? Snad se příště poučit a ptát se nejen po volebních programech, ale i po těch, kdo jsou jejich garanty. Pokud to jsou dvacetileté blondýny se „super image“, politici, kteří nikdy nic jiného než politiku nedělali nebo lidé namočení v různých kauzách, potom se z problémů zřejmě nevylížeme. A nebo… do toho sami jít.

Autor: David Novák | sobota 28.4.2012 10:36 | karma článku: 13,81 | přečteno: 963x
  • Další články autora

David Novák

Ruská agrese – když se lež stane pravdou

Jeden z doprovodných jevů ruské agrese je nestoudné lhaní ruských představitelů. Že lidé lžou, je běžné, stejně tak, že lžou politici.

14.5.2022 v 16:14 | Karma: 32,20 | Přečteno: 1072x | Diskuse| Politika

David Novák

K výročí začátku operace ANTROPOID

Možná jsme v ruchu posledních dnů roku ani nezaznamenali, že uplynulo přesně 80 let od chvíle, kdy z letiště Tangmere v jihoanglickém Sussexu odstartoval bombardér Handley-Page Halifax 138. perutě pro speciální úkoly.

28.12.2021 v 12:08 | Karma: 20,22 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politika

David Novák

Výročí popravy M. Horákové spojené se slavnostními přípitky

Zítra si připomeneme výročí justiční vraždy M. Horákové. Je dobře, že o této kauze v poslední době vyšlo mnoho skvělých článků, které připomínají hrůzy padesátých let, výborný pořad na toto téma měla i mnohými zatracovaná ČT.

26.6.2020 v 15:08 | Karma: 25,42 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika

David Novák

Co třeba strhnout sochy Karla IV a sebelikvidace Západu

Včera mi psal kamarád, který bydlí v New Yorku a který má dva sousedy, kteří jsou policisté. Jeden je nyní v neschopnosti, protože ho přizabil jakýsi demonstrant hasicím přístrojem.

19.6.2020 v 14:09 | Karma: 39,31 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

David Novák

Konec války, dvě diktatury a otázka viny

Krátce po druhé světové válce napsal německý filosof Karl Jaspers knihu Otázka viny. Jaspers se v této knize vyrovnává s fenoménem viny svého národa.

7.5.2020 v 21:36 | Karma: 22,59 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z otevření přehrady

19. května 2024,  aktualizováno  16:41

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Přes AI zneužili její tvář k propagaci Ruska v Číně. Urážlivé, říká Ukrajinka

19. května 2024  16:15

„Bylo to děsivé.“ Tak shrnula 21letá ukrajinská studentka Olha Lojeková moment, kdy svůj obličej...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik