Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poděkování učitelům

Za pár dní začne další školní rok, a proto bych chtěl poděkovat těm, kdo mají odvahu se postavit za katedru a někdy napravovat to, co jsme my, rodiče, ale i společnost pokazili. Před vámi budou mnohokrát sedět děti s nejrůznějšími poruchami chování, děti, které si přináší zranění a někdy zranění hluboká ze svých rodin. Tato traumata se často budou projevovat právě ve škole a to, co se odehrálo a odehrává doma, si do velké míry „vyžerou“ učitelé. Učíte ve společnosti, která z mnoha důvodů prožívá hlubokou krizi a to jak krizi morální, tak krizi důvěry a krizi autorit.

Tuto krizi v první řadě odnášejí děti, ale v mnohém i vy, učitelé. Když jsem zmínil krizi autorit, potom se stalo normální, že ten a ten politik dostává nálepky nejrůznějších zvířat či pohlavních orgánů a tak proč to neříci i o učiteli, který má být pro děti v jistém věku autoritou? Budete se zřejmě setkávat s nejrůznějšími drzými výlevy na svoji osobu, za které bychom svým dětem normálně dali pár facek nebo alespoň něco ostrého řekli. Vy budete muset mlčet, protože nemáte skoro žádné pravomoci. Tělesné tresty jsou zakázány, nechat děti poškole se nesmí a sami se tím okrádáte o čas, když vám povolí nervy a vy začnete křičet, děti si vás nahrají a vystaví na youtube. Druhý den budete na titulních stránkách hlavních internetových serverů a nahrávka vás může profesně zlikvidovat. Zápis do třídnice dnes působí mnohokrát směšně a vyhodit dotyčného ze školy chce hodně velké úsilí. Navíc jste v tlaku nejen od dětí, ale i od rodičů, kteří jsou dost často ke svým ratolestem hodně nekritičtí. Mnozí rodiče očekávají, že s nulovými pravomocemi dokážete děti perfektně motivovat a  připravit do života. Pokud to dokážete, je to samozřejmost – prostě děláte svojí práci, pokud to nedokážete, jste neschopní a je to vaše chyba, nikdy nebo téměř nikdy chyba dítěte či výchovy v rodině.

Budete zřejmě v tlaku někdy i od vedení školy, které potřebuje hlavně studenty. I proto se na některá gymnázia lze po prvních kolech dostat bez přijímacích zkoušek, což v dobách minulých šlo pouze na učební obory bez maturit… Navíc mnozí vaši studenti vlastně ani nemají motivaci učit se, protože nejednu vysokou školu si dnes lze koupit. Studenti to vědí, a pokud rodiče zaplatí, tak proč se snažit? Vzhledem k  pracovnímu vytížení, práci, kterou si nosíte domů a zodpovědnosti, kterou máte, pracujete za nízký plat, protože žádná vláda od roku 1989 nepřijala myšlenku, že investice do vzdělání se národu z dlouhodobé perspektivy vyplácí. Pracujete v rezortu školství, který mnohokrát změnil svoji „strategii“, což v reálu znamenalo chaos. Vaši nejvyšší šéfové (rozuměj ministři) byli mnohokrát zmatení, vy ale musíte působit vyrovnaně. V očích společnosti máte „veget“, protože máte dva měsíce prázdnin (což není pravda, ale mnozí lidé fakta nehledají).  V žebříčku rizikových profesí, které podléhají tzv. burn-out syndromu (syndromu vyhoření) jste na prvních místech a i to ukazuje na nesnadný úkol, který máte.  

Vím, že mezi učiteli, stejné jako v jakýchkoli jiných profesích jsou i ti, kdo na tuto práci nestačí a kteří jsou špatní. Jenže to nic nemění na tom, že je zde mnoho skvělých lidí a že práce učitele těžká je. Sami víme, jak je někdy těžké zvládnout své děti a teď si představte, že podobných nebo horších dětí máte ve třídě třicet, že je máte donutit skoro bez jakýchkoli výchovných pák ke klidu a proti jejich vůli je něco naučit…

Vím, že někdy se sejde dobrá třída a dobrý učitel…. Nicméně vím, že učit je stále složitější.

Zřejmě někteří namítnou, že pokud je tak těžké učit, tak ať to učitelé, kterým se tato práce zajídá, nedělají a hledají si jinou práci. I to je určitě možnost. Jiná možnost je poděkovat jim. V tomto článku si dovolím možnost č. dvě, tedy poděkování. 

Úplně na závěr – tímto článkem nijak nepodkuřuji sám sobě. Sice učím, ale nikoli na základní či střední škole nebo na učilišti.

Autor: David Novák | čtvrtek 30.8.2012 9:37 | karma článku: 20,98 | přečteno: 2738x
  • Další články autora

David Novák

K výročí smrti J. Palacha a ceně svobody

Díky předvolebnímu šílení a poněkud absurdnímu pokusu vyslovit důvěru vládě, byla téměř zapomenuto výročí sebeupálení studenta Jana Palacha.

16.1.2018 v 21:32 | Karma: 14,81 | Přečteno: 288x | Diskuse| Politika

David Novák

Ovčáčkův fíkus a co třeba příště inzulínová injekce?

Před pár dny proběhla na TV Barrandov „diskuse“ prezidentských kandidátů, která nakonec neproběhla, protože náš současný prezident nechce zneužívat svého postavení.

4.1.2018 v 12:11 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Politika

David Novák

Otec a hledání jeho role

Začtěme se do následujícího nepříliš povzbuzujícího příběhu, jak nám ho popsal S. Freud. Otec Freuda se jmenoval Jakob a byl obchodníkem se suknem. Jednoho večera se oblékl, vzal si novou kožešinovou čepici a šel se projít.

2.1.2018 v 21:17 | Karma: 19,22 | Přečteno: 552x | Diskuse| Společnost

David Novák

A proč jste ohledně Ondráčka neprotestovali dříve?

Ve svém minulém článku, který vyvolal čilou diskusi, jsem psal o hanebnosti, bude-li zvolen komunista Ondráček do čela komise pro kontrolu GIBS. Důvodů, proč je to nepřijatelné, je jistě celá řada...

20.12.2017 v 22:14 | Karma: 36,62 | Přečteno: 3466x | Diskuse| Politika

David Novák

Jeruzalém JE hlavním městem státu Izrael

Jeruzalém se stal hlavním městem židovského státu někdy kolem roku 1000 před Kristem za panování krále Davida. Jeho syn Šalamoun v Jeruzalémě nechal vystavět chrám, který se stal nejposvátnějším místem judaismu.

7.12.2017 v 1:08 | Karma: 34,97 | Přečteno: 1276x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik