Peake na obraně aneb divadlo absurdity

Když jsem četl, že Karolina Peake má jít na rezort obrany, myslel jsem, že se jedná o novinářskou kachnu. Představa že paní, která podle svých vlastních slov „nebyla s tématem obrany moc spojená“ , má řídit jedno z klíčových ministerstev, mě děsí. Není pravda, že ministerstvo obrany (stejně jako jiné ministerstvo) je jen politická funkce. Je to i politická funkce, což ale nijak nevyvrací to, aby v jeho čele byl člověk, který se v problematice dobře orientuje. Ministerstvo obrany prochází dlouhodobou transformací, navíc by se ministr obrany měl velmi dobře orientovat v oblasti zahraniční politiky. Tedy jedná se o oblast nesmírně komplexní a složitou.

Dále je třeba, aby případný ministr tohoto resortu byl člověk, který se prokázal jako schopný manažer. Vzhledem k tomu, že Peake pracovala tři roky jako koncipientka, poté jako tlumočnice a pak byla na mateřské, o vedení druhých si mohla maximálně tak někde přečíst. Další šílenost je, že budoucí ministryně takto důležitého resortu je předsedkyní strany, která nejen nebyla řádně zvolena, ale která, alespoň dle předvolebních průzkumů, v podstatě neexistuje. Ano – zákon tuto absurditu připouští, jenže…  LIDEM zvolena nebyla. Ministerstvo obrany je opředeno mnohými korupčními skandály a do jeho vedení přichází jedna z politických rychlokvašek, která část svojí krátké politické kariéry prožila v Bártově VV – tedy straně korupcí prolezlé. Navíc se nad Peakce vznáší nevyjasněný stín podivné transakce prodeje domu její rodiny.

Peake prokazuje absurditu naší politiky, kdy k tomu, abyste se mohli dostat do špičkových postů a rozhodovali o miliónech, nemusíte v životě dokázat vůbec nic. Stačí náležitá loajalita svým šéfům (což byl Bárta) v případě Peake ještě slabomyslný slogan, se kterým šla do voleb: „Kluky pusťte k vodě, volte naše holky“. Nic proti ženám v politice, ale představoval bych si v rámci předvolební kampaně něco trochu nosnějšího…

Celá výše popsaná trapnost ukazuje, že zřejmě nezáleží, kdo ministerstvo vede. Prostě jede samospádem a ministr je od toho, aby se čas od času ukázal na tiskovce. Strašlivé je, že premiérovi to prý „přijde logické“.

Jiná varianta je, že NENÍ jedno, kdo to které ministerstvo (a zvláště ministerstvo obrany) vede. Tedy že by ho měl vést člověk zkušený, který se v problematice orientuje. Skutečnost, že jsme v případě Peake svědky opaku, ukazuje, že naše politika stále více sklouzává k nechutným rošádám, v kterých jde především o posty.

Na závěr poněkud cynický humor – snad nám v nejbližších měsících nikdo nevyhlásí válku… 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Novák | středa 5.12.2012 14:59 | karma článku: 48,45 | přečteno: 19796x