Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Heydrichiáda a síla slabých

Před sebou mám zašlou fotku, na které sedí moji prarodiče spolu s mým otcem a strýcem. Skoro bychom řekli rodinná idylka, až na výraz očí, který u prarodičů vidíte. Je to výraz smutku, snad i trochu strachu a nevím jakých dalších podobných emocí. Kdysi mi můj otec vysvětlil, proč tomu tak bylo. Snímek je udělaný po atentátu na Heydricha. Prarodiče jakýmsi zázrakem unikli smrti, i když se účastnili pomoci parašutistům.

Navíc bydleli ve stejném domě jako rodina Moravcových a Hajských, tedy v Biskupcově ulici. Jak známo obě tyto rodiny patřily ke klíčovým pomocníkům parašutistů a obě byly vyvražděny, popř. někteří jejich členové spáchali sebevraždu. Vzpomínám si, jak mi babička povídala o tom, jak kukátkem dveří viděla, jak gestapo vtrhlo do bytu Moravců, jak vytahovalo mrtvou paní Zelenkovou (která se během zatýkání otrávila), jak…. Dnes, když jsou prarodiče řadu let po smrti,  jen lituji, že jsem se jich tenkrát nezeptal na více detailů. Ale znáte to – puberťáka zajímaly jiné věci než historie. Navíc si vzpomínám, že pro prarodiče toto období zůstalo traumatem, o kterém moc rádi nemluvili. Jakkoli si moc nedovedu představit hrůzu, kterou museli prožívat, zcela chápu, že jim vzpomínky na toto období působily bolest. Po válce si opět otevřeli obchod, aby jim po pár letech byl zase sebrán. Další historii už dobře znáte.

Děda ale i mnozí další byl mobilizován a velmi těžce nesl demobilizaci. Stejně jako tisíce mladých mužů chtěl svoji vlast a rodinu bránit. To, co dnešní (nejen) mladé generaci může znít jako patos, fráze, byla pro prarodiče svatá věc. Mám na mysli slovní spojení „bránit vlast“ nebo „položit život za národ“.  Když se děda s babičkou dozvěděli o možnosti pomoci parašutistům, brali to jako možnost vyjádřit svůj odpor k okupantům. Na rozdíl od těch, kteří kalkulovali o poválečném rozdělení Evropy, o sférách vlivu atd., tyto věci neřešili. Bylo jim jasné, že Heydrichova přezdívka blonďatá bestie sedí a že jeho vláda rozpoutává teror, který do té doby neměl obdoby. Proto se spolu se stovkami a možná tisíci bezejmennými rozhodli riskovat život nejen svůj, ale celé své rodiny. Na rozdíl od současných „svatých bojovníků“, kteří na sebe dávají bomby a zabíjejí nejen druhé, ale i sebe, oni život milovali, báli se o něj a nijak netoužili zemřít. Přesto se rozhodli neskutečně riskovat. Bylo to i proto, že věřili, že existuje ještě vyšší smysl, než plná lednička, plné břicho, či dokonce klidný život. Jakkoli někteří diskutují nad smyslem atentátu, pro mě moji prarodiče a mnozí další, kteří měli co do činění se zabitím Heydricha, byli hrdinové. Poznali, že zlu se musí odporovat a to nikoli skrze brblání po hospodách, ale aktivním činem. Skrze jejich příklad jsem později poznal, že platí jedna stará moudrost: „Aby se zlo šířilo, stačí, aby slušní lidé nedělali nic.“ Díky mnoha slušným lidem, kteří konali, zlo v podobě nacismu nepohltilo nejen Čechy, ale celý svět. Jenže jak známo, historie pokračovala, a nacismus vystřídal komunismus. A tak si vzpomínám, jak ve svém obchodě, který byl prarodičům ukraden (tedy znárodněn), nakonec babička dělala za pokladnou. Děda nemohl dělat ani to – byl poslán vykládat pytle z vlaků. Zde vidím jejich druhou úžasnou vlastnost – nikdy nezatrpkli, ani když jim další diktatura vzala majetek. Moc rád bych si alespoň něco z toho, co mi ukázali, nejen vzal do života, ale předal to i svým dětem. 

Jednoho však lituji. Rád bych jim za jejich statečnost poděkoval. Kdysi mě to za jejich života ani nenapadlo… Tak alespoň děkuji těm několika, kteří jsou doposud naživu. A to jak těm, kteří se nesklonili před nacismem, tak těm, kteří se nesklonili před komunismem. 

Autor: David Novák | neděle 27.5.2012 16:08 | karma článku: 21,51 | přečteno: 1263x
  • Další články autora

David Novák

Ruská agrese – když se lež stane pravdou

Jeden z doprovodných jevů ruské agrese je nestoudné lhaní ruských představitelů. Že lidé lžou, je běžné, stejně tak, že lžou politici.

14.5.2022 v 16:14 | Karma: 32,20 | Přečteno: 1072x | Diskuse| Politika

David Novák

K výročí začátku operace ANTROPOID

Možná jsme v ruchu posledních dnů roku ani nezaznamenali, že uplynulo přesně 80 let od chvíle, kdy z letiště Tangmere v jihoanglickém Sussexu odstartoval bombardér Handley-Page Halifax 138. perutě pro speciální úkoly.

28.12.2021 v 12:08 | Karma: 20,22 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politika

David Novák

Výročí popravy M. Horákové spojené se slavnostními přípitky

Zítra si připomeneme výročí justiční vraždy M. Horákové. Je dobře, že o této kauze v poslední době vyšlo mnoho skvělých článků, které připomínají hrůzy padesátých let, výborný pořad na toto téma měla i mnohými zatracovaná ČT.

26.6.2020 v 15:08 | Karma: 25,42 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika

David Novák

Co třeba strhnout sochy Karla IV a sebelikvidace Západu

Včera mi psal kamarád, který bydlí v New Yorku a který má dva sousedy, kteří jsou policisté. Jeden je nyní v neschopnosti, protože ho přizabil jakýsi demonstrant hasicím přístrojem.

19.6.2020 v 14:09 | Karma: 39,31 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

David Novák

Konec války, dvě diktatury a otázka viny

Krátce po druhé světové válce napsal německý filosof Karl Jaspers knihu Otázka viny. Jaspers se v této knize vyrovnává s fenoménem viny svého národa.

7.5.2020 v 21:36 | Karma: 22,59 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Íránský prezident je po smrti, potvrdila televize. Našly se trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  7:07

Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní...

Bouřky, déšť i slunce. Teploty ke konci týdne vyšplhají až k 25 stupňům

20. května 2024  6:31

Počasí v Česku bude proměnlivé. Podle meteorologů během týdne se vyskytnou bouřky a déšť, vysvitne...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Pronájem kancelářských prostor 90m2
Pronájem kancelářských prostor 90m2

Vaníčkova, Ústí nad Labem - Ústí nad Labem-centrum
9 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik