Soudruzi nám budou platit našimi penězi?

Někdo pomazaný dostal nápad. Komunisté a estébáci by mohli částí svých tučných a nemravných důchodů zasponzorovat své tehdejší oběti. Dvacet let po protikomunistické revoluci se to zdá jako vtip.

Někteří dosud spokojeně žijí, jiní jsou už v pekle, ale všichni si krásně užívali jako poražení v nekrvavé a směšné revoluci. Místo toho, aby zcela logicky byli za své činy potrestáni, dožívají jako ctihodní občané a celá léta se vysmívají všem a všemu. Není síla a chuť je postavit tváří spravedlnosti a napravit ty hrozné křivdy a zločiny z minulosti.

Ten dobře živený potkan, jenž mlátil a týral svého bližního, bude přispívat trýzněnému penězi, které dostal formou renty nebo penze z daní, vybraných od jeho oběti. Nestranní a bohabojní občané, za minulého režimu smýkaní a omezovaní lidmi zvláštního ražení, dnes platí vysoké daně, kterými jsou, mimo jiné, bohatě honorováni ti, kteří je v minulosti týrali. A oni nepotrestaní mocipáni teď milostivě hodí pod stůl kost, o kterou se oni chudáci mohou porvat. Fakt výhra, pánové a dámy, a nejistá.

Spousta lidí kritizuje mnoho let ono strašlivé nevyrovnání se s minulostí a další křivdy na to navazující. A ti, kteří o tom dříve i dnes rozhodují tvrdí, že to nelze změnit, neboť je to vše dle zákona. Ale to, že onen zákon je špatný a protispolečenský, už nikdo nemluví. Rád bych věděl, jak své činy zdůvodnili ti, kteří tehdy onen hrůzyplný zákon navrhly, obhájili a schválili. A proč jej nelze jednoduše zrušit, to je stále záhada. Radši budeme dál platit a držet hubu.

Členové současné vlády se shodli, že je to výborný nápad. Jakoby poslední roky nežili v této zemi a neslyšeli trvalé volání po odstranění této anomálie. O minulých vládách nemluvě, ty měli pravděpodobně jiné starosti. Všechny léta byli ti, kteří se snažili o změny v těchto a podobných případech, označováni za populisty a řešení byla choulostivá a politicky neprůchodná. Proč tak, zůstává záhadou.

Dnes by se nám ty ušetřené miliardy hodili, nehledě na morální aspekty a někým a něčím zprofanované vítězství pravdy. I když je to napsané na české standartě, pravda zde nevítězí. A dle všeho dlouho vítězit nebude. Soudruzi to dobře vědí a podle toho se chovají. Úsměv na tváři jim nemizí.

 

Autor: Jiří Nohava | úterý 8.2.2011 19:41 | karma článku: 21,52 | přečteno: 1578x