O zemi, v níž jsou násilníci a vrazi chráněni.

Je to jako zlý sen. Zase jeden chudák, jenž se nudil a tak zabil mladou ženu. Není však nebezpečný a po pár letech ve fešném kriminále jej pustíme, aby si to mohl zkusit znovu.

Nepochopitelná situace se opakuje stále dokola. Zločinec, mnohdy těžký recidivista, spáchá zločin a policisté jej dostihnou a usvědčí. Zástupce státu navrhne výši trestu a soud prvního stupně jej odsoudí k trestu na dolní hranici sazby. Kriminálník se, na radu advokáta odvolá, a soud vyšší instance trest ještě zmírní. Že se mnohdy jedná o vysoce nebezpečné psychopaty a výsledkem jejich řádění jsou těžké zločiny, násilnosti a bestiální vraždy, nehraje roli.

To, že máme idiotské zákonodárce a mnoho stejně debilních zákonů, je už skoro všem jasné. Třeba trestní zákoník. Nepochopitelný případ třináctiletého vraha z Kmetiněvsi, kdy je hájen proti zájmům společnosti, či story slovenského pedofilního vraha z Havlbrodu, jenž pro sebe žádá trest smrti, jeho advokát je z toho zhnusen a s trestem smrti souhlasí a na základě této reakce je vyloučen z advokátní komory a spousta podobných, nepochopitelných kolapsů zdravého rozumu.

Poslední případ, vrah Cimbál. Opilec, narkoman, recividista a nebezpečný pro své okolí, jak zdůrazňují posudky lékařů. Bestiálně zvraždil stopařku, když neměla pochopení pro jeho milostné návrhy a mnoho měsíců se dovedně vyhýbal spravedlnosti. Po třech letech byl dopaden, usvědčen a královéhradecký soud jej odsoudil, zcela správně, na doživotí. Co také jiného, nemáme li možnost jej oběsit. On se ale odvolal, po srcervoucím televizním vystoupení jeho advokáta a nadřízený soud jeho trest zmírnil na pětadvacet let, s možností propuštění o dvou třetinách trestu. Pro spoustu nevěřících lidí nepochopitelně, podle soudce  je však polehčující okolností to, že zločin nespáchal zvlášť zavrženíhodným způsobem  a že je, i když už byl v minulosti čtrnáctkrát trestán, možná jeho náprava.

Uff, zatím to rozdýchávám. Nechápu, co je podle soudce zavrženíhodný způsob vraždy, ale nepřeji mu, aby příští obětí této zrůdy byla jeho dcera nebo vnučka. Ale bojím se o všechny.

Autor: Jiří Nohava | pondělí 15.2.2010 12:35 | karma článku: 27,74 | přečteno: 1529x