Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Máš mne vůbec ještě rád?

Takto se zeptala žena a otočila hlavu. Muž překvapeně zakašlal a křečovitě se zasmál. To je snad samozřejmé, pronesl, jinak bych tu neseděl. Zamyslel se a zjistil, že jsou okamžiky, kdy by ji nejraději uškrtil. 

Takováto, či velmi podobná situace se děje na zemi často a opakovaně. Lidé se scházejí, žijí spolu a posléze rozcházejí z různých důvodů, zásadních, ale i velmi malicherných. Stejně jako jsou jednotliví tvorové originály, i jejich jednání, emoce a city jsou velmi specifické. Jsou popsány případy z praxe, kdy velmi vzdělaní a slušní lidé se po mnoha letech společného života dramaticky rozešli z těžko pochopitelných důvodů, ať zlozvyků, či nepochopení.

Žena vytrestala muže proto, že mnoho let neustále deformoval tubu s pastou na zuby a nebyl schopen si zapamatovat, že se to dá vymačkávat i jiným, méně destruktivním způsobem. Každé ráno a večer nacházela manželka v koupelně poprskané zrcadlo a znetvořený elmexový obal a probouzelo to v ní stále větší výbuchy bezmoci a vzteku. Vyvrcholilo to tím, že po jedné takové ranní návštěvě umývárny její emoce a odpor explodovaly a ona s věcmi a oděvy onoho nebohého muže vyhodila i jeho samého. Jeho první cesta na svobodě patrně vedla do drogerie, kde si zakoupil několik různobarevných tub a pak je v parku svobodně a beztrestně znehodnotil.

Jiný poctivý občan léta pravidelně po příchodu k domovním dveřím dostal automaticky do ruky koš s odpadky a byl nucen tento nezbytný akt vykonat. Konal jej poctivě, zprvu beze slov, ale posléze se stále hlasitějším brbláním. Vždy zodpovědně spěchal z fabriky domů, zastavil se v šenku na jedno na stojáka a přes lákavé zdržování spolustolovníků odkvačel k rodnému paneláku s nadějí, že dnes se před ním jako vždy tiše neotevřou dveře a zpoza nich mu bude pod nos vstrčen smradlavý košík. Leč situace se neměnila a jednoho krásného dne se pánovi tento obřad zprotivil do té míry, že si cestou domů k pivu sedl, po prvním si dal další a k paní už se nevrátil. Ona nebožačka pak byla spatřována, jak s pytlem odpadků bloudí po sídlišti a poptává se, kde že jsou kontejnery. Prý to neví, protože tu bydlí pouze patnáct let.

Manželství velmi milých a oblíbení lidí v důchodovém věku skončilo v troskách posléze, kdy se mnoho let nemohli dohodnout, kudy budou chodit na procházky. Muž chtěl prakticky začít na hřbitově, přes most krátce na zahrádku a s delší zastávkou v hostinci domů na večeři a na fotbal. Žena byla zásadně proti, neboť v tomto postupu pociťovala záludnost mužského plemene. Vůbec nechtěla do hospody, preferovala cestu na zahrádku, tam hnojit, šlechtit a sklízet a posléze se odebrat na hřbitov, podumat nad ostatky předků a se sourakem domů na seriál. Maximální povolená odchylka byla před domem do cukrárny, čehož se manžel upřímně děsil, poněvadž to byla vyhlášená místní drbárna. Navenek působili pohodově a usměvavě, ale pokaždé po návratu domů vyprovokoval ten, podle jehož not se onen den nehrálo strašlivou hádku, při níž šlo mnohdy o zdraví. Zmiňovaní se rozloučili od stolu i od lože a v rodném maloměstě se poté potkávali při pravidelných procházkách, ale každý v opačném směru. Dál žili ve společném bytě, zásadně spolu nemluvili a maximálně se pomlouvali, on v hostinci s cirhózou, ona v cukrárně s diabetem. 

Další spoluobčané, po letech dýchání jeden pro druhého, zasedli v důchodu do fotelů a nastal problém. V bytě byla jedna televize a jeden ovladač, ale dva lidé, kteří měli na kvalitu televizního vysílání diametrálně odlišné názory a stále méně byli ochotni podřidit se tomu druhému. Oba dva byli dost tělnatí, stále více rozhádaní, neústupní a televizní hlasy se stali jejich jedinými společníky. Pán by rád zprávy a přírodopisné dokumenty, s čímž paní zásadně nesouhlasila a prosazovala úplně jiný žánr. Jejím životem byly seriály a tak žila v zajetí všelijakých ordinací, ulic a vékávéček a nebylo ji pomoci. Již hrozilo, že se oba dotyční navzájem pokoušou, když při návštěvě vzdálený příbuzný přes utajování pochopil vážnost situace a v bazaru zakoupil stejnou televizi a umístil ji do druhého rohu místnosti v jejich jednopokojovém bytě. Rázem bylo po problému a každý z nich si ve svém koutě sledoval své. Oba blahořečili dobrotivému prasynovci, ale již méně byli nadšeni sousedé, neboť dotyční byli mimo jiné i nahluchlí a tak jejich miláčci z televizí řvali jako krávy. Ale to už je jiná věc.

Má to pán na světě roztodivnou čeládku. Myslím, že trocha pokory a tolerance ještě nikoho nezabila.

Hezké Velikonoce.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Nohava | sobota 3.4.2010 19:03 | karma článku: 33,45 | přečteno: 3951x
  • Další články autora

Jiří Nohava

Prý útok na zboží, to je ale vůl!

Ten kdo sledoval pondělní pohovory s Babišem na téma Rusko, má jasno. Větší tragéd v premiérském křesle nikdy neseděl. A to už tam byli kapacity. Zbývá přetrpět tu hrůzu do podzimu a pak ho nabrat na vidle.

20.4.2021 v 5:16 | Karma: 23,26 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika

Jiří Nohava

Prvním vyhoštěným agentem musí být Zeman!

A současně musí být rozprášena ruská diverzantská buňka, která v Praze na hradě zakořenila s příchodem šmatlavého a uslintaného zrádce.

19.4.2021 v 0:03 | Karma: 24,28 | Přečteno: 485x | Diskuse| Politika

Jiří Nohava

Tvrdíku, jseš ubožák!

Padesát let fandím Slavii, v časech dobrých i zlých, ale ještě nikdy jsem nezažil takový hnus, jako teď. Tvrdík odhalil svou křivou hubu zrádce a všem fandúm plivl do tváře. Jde sice "jen o fotbal", ale...

15.4.2021 v 19:11 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1134x | Diskuse| Politika

Jiří Nohava

I (po)slušnost má své hranice.

Moje trpělivost je u konce. Nepochopitelná, zmatečná a škodlivá nařízení lidí kolem Babiše nás dostihly. Jsou to zločinci a historie to jistě potvrdí.

28.2.2021 v 10:19 | Karma: 22,69 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Jiří Nohava

Novoroční výprodej vakcíny za skvělé ceny, do vyprodání zásob!

Tak jako třeba, klobouky, náušnice nebo zubní pasty jsou po Vánocích podivně zlevňovány, dle posledních důvěrných informací Ústavu pro výzkum neviditelné ruky trhu přijde první pondělí roku 2021 na řadu i zatím neznámá vakcína.

30.12.2020 v 17:45 | Karma: 7,16 | Přečteno: 325x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

„Co tým předvádí, je neskutečné.“ Hokejisté bojují o zlato, Staromák je plný

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  20:21

Česko v neděli zažívá hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

ANALÝZA: Boj s korupční chobotnicí. Kyjev vede dvě války, s Rusy a úplatky

26. května 2024

Premium Na frontě je jasným nepřítelem Rusko, v Kyjevě úplatkářství. Ukrajinské vedení se tak chtě nechtě...

Programátoři z Úřadu práce. Kvalifikaci změnilo 15 tisíc lidí, chválí si jeho šéf

26. května 2024  19:20

Zvýšit svou kvalifikaci nebo se naučit úplně nový obor. Úřad práce má projekt za více než 5 miliard...

Útočník v metru ve francouzském Lyonu zranil nožem čtyři lidi

26. května 2024  17:33,  aktualizováno  18:31

Čtyři lidé utrpěli zranění při útoku nožem v metru ve francouzském městě Lyon. Policie zadržela...

  • Počet článků 237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1479x
Nesnáším hloupost, nespravedlnost a bezpráví, mám rád lidi veselé, slušné a spolehlivé.

Seznam rubrik