Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jarolíme, jdi už konečně do ..., třeba do Sparty!

Fotbalová Slavia se zmítá v kómatu, čas utíká a tak vedení dostalo spásný nápad. Hodlá povolat do zbraně nedávno vyhozeného trenéra Jarolíma a čeká, že se stane zázrak. Ale doufá marně, zázraky se už více než dva tisíce let nedějí.

Karel Jarolím jako trenér proslul svoji zásadovostí a nekompromisností. Jsou to vlastnosti jistě chvályhodné a potřebné, zejména v prostředí českého fotbalu, jenže bohužel v jeho případě je provázejí i vlastnosti méně ctnostné. Těmi jsou nadřazenost, ješitnost a nedostatek tolerance. Ony vlastnosti jsou limitující a nevhodné ve všech oblastech života, ale v kolektivech, v mnoha případech individualit, jsou vyloženě škodlivé. Tam, kde by všichni měli mít před sebou pouze společný cíl, je nositel těchto vlastností, i když kapitán, nežádoucí osobou.

Vedení Slavie pravděpodobně ztratilo veškerou soudnost, protože tento krok je velmi riskantní a těžko pochopitelný. Širokému okruhu sešívaných fandů se dosud nedostalo odpovědí na mnoho otázek, souvisejících se zmarem loňského týmu a už je tu další zapeklitý otazník. Co to všechno znamená, dělají si snad z nás legraci? Reakce slávistů na návrat kontroverzní osoby je vesměs negativní, jak v kabině, tak na tribunách. A nikdo se tomu nemůže divit. Ostatně zděšené anonymní výkřiky většiny hráčů tomu jen nasvědčuje. A dlouholetý exmasér sešívaných Petrák, jenž byl mimochodem také v Jarolímově nemilosti pro velkou oblíbenost v kabině, stejně jako kapitán Brabec, to může jen potvrdit.

Jmenovaný udělal ve Slavii kus práce, svědčí o tom mimojiné i dva tituly. Jeho nekritičtí příznivci to berou jako důvod k doživotnímu bezmeznému obdivu a postavení sochy v životní velikosti. Všichni ostatní jsou ovšem poněkud rezervovanější. Jarolím měl ve Slavii postavení, jež v našem fotbale dosud nemělo obdoby. Měl obrovské kompetence, dostal k dispozici naditou peněženku a vedení mu splnilo vše, co mu na očích vidělo. Ovšem se zodpovědností to už bylo horší. Dokud všichni stáli v pozoru a poslouchali, byl relativní klid. Jakmile se ale někdo ozval, měl na věci jiný názor než zmíněný vršovický Napoleon, bylo zle. Buď byl umlčen, nebo vyhozen, ostatně důsledky byly stejné. O tom by zase mohli zasavěceně vyprávět třeba  Brabec, či synovec šéfa, kteří mimochodem dluží veřejnosti odtajnění svých minulých problémů při odchodu, jenž rozhodně neprobíhal usměvavě, jak dříve slíbili. Ostatně důvody oné mizérie, která dosud neskončila, asi fanoušci od vedení neuslyší nikdy.

Je to jako jinde v životě na celém světě. Dokud se daří, je to pohádka, každý je kamarád, ale jakmile něco přestane fungovat, stává se hrdina vyděděncem a snese se na něho veškerý hněv. A na něco takového Jarolím nebyl připraven. Tím spíš, že si většinu nastalých problémů zavinil on sám, vinou výše zmiňovaných vlastností. To, že sestavil a ukočíroval tým po cestě za dvěma tituly je hezké, ale není to až tak jeho zásluha. Povedlo se to spíš komickou neschopností konkurence, třeba úhlavnímu nepříteli Řepkovi by za jeho pomoc měli slávisté postavit pomník spíše, než Jarolímovi. A nikdo se nemůže dovolávat současného ocenění za úspěchy v minulosti, ty byli už jednou ohodnoceny. I vynikající pracovník v jakémkoliv oboru, mnoho let svědomitě konající ve prospěch firmy a radosti šéfa, při zpronevěře či ztrátě důvěry bude bez milosti vyhozen, bez ohledu na nějaké zásluhy z minulosti. Tak to prostě v životě chodí, ač se to může někomu zdát nespravedlivé. A Jarolím si pod sebou větev uřízl sám, což si při totálním zničení a rozmetání týmu snad ani neuvědomoval.

Proto nemá v současné Slavii místo. Vedení by se mělo ohlédnout spíš po trenérech typu Zemana nebo Hřebíka, kteří potřebnou kvalifikaci a vlastnosti mají a mohli by mužstvo slavné tradice zase bez kotrmelců dovézt tam, kam patří. A Jarolím by mohl své experimenty zkoušet jinde.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Nohava | sobota 15.5.2010 16:46 | karma článku: 5,63 | přečteno: 706x
  • Další články autora

Jiří Nohava

Prý útok na zboží, to je ale vůl!

Ten kdo sledoval pondělní pohovory s Babišem na téma Rusko, má jasno. Větší tragéd v premiérském křesle nikdy neseděl. A to už tam byli kapacity. Zbývá přetrpět tu hrůzu do podzimu a pak ho nabrat na vidle.

20.4.2021 v 5:16 | Karma: 23,26 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika

Jiří Nohava

Prvním vyhoštěným agentem musí být Zeman!

A současně musí být rozprášena ruská diverzantská buňka, která v Praze na hradě zakořenila s příchodem šmatlavého a uslintaného zrádce.

19.4.2021 v 0:03 | Karma: 24,28 | Přečteno: 485x | Diskuse| Politika

Jiří Nohava

Tvrdíku, jseš ubožák!

Padesát let fandím Slavii, v časech dobrých i zlých, ale ještě nikdy jsem nezažil takový hnus, jako teď. Tvrdík odhalil svou křivou hubu zrádce a všem fandúm plivl do tváře. Jde sice "jen o fotbal", ale...

15.4.2021 v 19:11 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1134x | Diskuse| Politika

Jiří Nohava

I (po)slušnost má své hranice.

Moje trpělivost je u konce. Nepochopitelná, zmatečná a škodlivá nařízení lidí kolem Babiše nás dostihly. Jsou to zločinci a historie to jistě potvrdí.

28.2.2021 v 10:19 | Karma: 22,69 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Jiří Nohava

Novoroční výprodej vakcíny za skvělé ceny, do vyprodání zásob!

Tak jako třeba, klobouky, náušnice nebo zubní pasty jsou po Vánocích podivně zlevňovány, dle posledních důvěrných informací Ústavu pro výzkum neviditelné ruky trhu přijde první pondělí roku 2021 na řadu i zatím neznámá vakcína.

30.12.2020 v 17:45 | Karma: 7,16 | Přečteno: 325x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

„Co tým předvádí, je neskutečné.“ Hokejisté bojují o zlato, Staromák je plný

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  20:21

Česko v neděli zažívá hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

ANALÝZA: Boj s korupční chobotnicí. Kyjev vede dvě války, s Rusy a úplatky

26. května 2024

Premium Na frontě je jasným nepřítelem Rusko, v Kyjevě úplatkářství. Ukrajinské vedení se tak chtě nechtě...

Programátoři z Úřadu práce. Kvalifikaci změnilo 15 tisíc lidí, chválí si jeho šéf

26. května 2024  19:20

Zvýšit svou kvalifikaci nebo se naučit úplně nový obor. Úřad práce má projekt za více než 5 miliard...

Útočník v metru ve francouzském Lyonu zranil nožem čtyři lidi

26. května 2024  17:33,  aktualizováno  18:31

Čtyři lidé utrpěli zranění při útoku nožem v metru ve francouzském městě Lyon. Policie zadržela...

  • Počet článků 237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1479x
Nesnáším hloupost, nespravedlnost a bezpráví, mám rád lidi veselé, slušné a spolehlivé.

Seznam rubrik