Víš co je to lopata, umělče?

Ty si jen tak pobíháš po prknech které pro tebe znamenají svět, drnkáš na kytaru, prozpěvuješ si a nebo mlátíš do bubnů, ale.. Ale makat se ti nechce! Lopata, umělče, lopata tě uživí vždycky...

Do dneška ti to vycházelo, ale konečně spadla klec. Konečně se ukáže, že tvá schopnost zahrát všechny akordy i poslepu či schopnost zahrát na jevišti nefunkční radiátor je zbytná. Lidé dnes konečně poznají, že se bez draze placených umělců obejdou. Lidé potřebují pekaře, řezníky, instalatéry, zedníky, prodavače a soused potřeboval minulý týden kominíka. Z těchto profesí by sis měl, milý umělče, vzít příklad a vzít se za ruce s úředníky a chopit se lopaty či krumpáče.

S lopatou v ruce konečně poznáš co je to práce a nebudeš mít čas a ani chuť na nějaké kavárenské kecy o humanitě a lidských právech pro všechny. A přestaneš natahovat svou línou ruku k daňovým poplatníkům, za účelem získání dotace na další bezstarostný život. A drnkat na kytaru či napodobovat kůrovcem obléhaný (zatím nedobytý) smrk můžeš ve svém volném čase. Stejně jako všichni ostatní slušní lidé provozují své koníčky. 

S pozdravem Pavel Nitka, dělník…

------------------------------------------------------------------
Ne nelekejte se, nezbláznil jsem se. Jen jsem dal dohromady velké množství diskusních příspěvků pod články o omezení kulturních akcí a vytvořil jsem z nich takový krátký imaginární dopis. A nechtěl jsem použít žádné smyšlené jméno, protože člověk nikdy neví… Co kdyby někdo toho smýšleného jména opravdu existoval a ozval by se? Tak jsem to raději vzal na sebe… Jistota je jistota.

Ale teď trochu vážněji. Všimli jste si v poslední době ve virtuálním prostoru stále rostoucí antipatie k hercům, zpěvákům, muzikantům, malířům a dalším umělcům? A víte, že v tom našem internetovém prostoru existuje podobná antipatie i k učitelům, vědeckým pracovníkům a vzdělaným lidem vůbec? A že antipatie k meteorologům už někde přerostla v nenávist?

Já vím, diskuse na internetu nejsou relevantním vzorkem názorů občanů naší malé republiky, ale… Ale hodně těch diskutérů to myslí opravdu vážně a dovedu si představit, že by se k moci dostal politik, který by právě na ně sázel. Někdo, kdo vyslyší své voliče a pošle entomology z AV k lopatě s tím, že brouky mohou pozorovat po práci. Stejně to nikomu nic nepřináší..

Někdo, kdo pošle filharmoniky zametat chodníky s tím, že si mohou fidlat až poté co odstraní z chodníku poslední spadlý list. Vždyť čistý chodník potřebují VŠICHNI, zatímco filharmonii jen NĚKTEŘÍ…

A potom přijdou na řadu ti NĚKTEŘÍ… Ale to je už hodně černý scénář, který už úspěšně realizoval v daleké Kambodži jistý Saloth Sar, známější pod jménem Pol Pot… Chci věřit, že u nás se nikdy nic podobného stát nemůže. I když má Vysoká škola Života stále více absolventů… 

Přeji všem hezký den a usmějte se prosím. Úsměv sluší každému a kdo by nechtěl, aby mu to slušelo? 

Ještě jednou se podepíšu, tentokrát pod něco, co myslím vážně. 

S pozdravem Pavel Nitka, dělník.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Nitka | pondělí 12.10.2020 14:58 | karma článku: 31,77 | přečteno: 1636x