Ukrajina hoří a požárníkům (vlastně hasičům) došla voda

Ona jim asi nedošla, ale nějak se ty hasičské sbory nemohou dohodnout na tom, kdo by měl ten požár hasit.

Oni ti hasiči sice vidí oheň, ale nejvíce je zajímá to, kdo ten oheň založil a komu budou vystavovat fakturu za svůj zásah. A jelikož delší požár znamená i větší škodu, tak i konečná odměna pro zachránce bude větší...

Nedávno jsem viděl v televizi film „Bohové musí být šílení 2“ a tam hlavní hrdina (mimochodem to byl Křovák) bojoval proti stepnímu požáru tím, že prostě založil menší požár kousek vedle, ten hlavní oheň narazil na spálenou step a prostě neměl co spalovat. Jenže ten kyjevský požár je poněkud větší. Ale to nevadí všem těm odborníkům, kteří prostě jen zakládají ty menší požáry jen proto, aby (snad) zabránili šíření toho požáru hlavního.

Jenže v tom filmu bylo jasné, kdo založil ten hlavní požár. Tam to prostě bylo jasné, viník byl znám už ve chvíli, kdy škrtl sirkou a byl po zásluze potrestán. Tohle pro Ukrajinu bohužel neplatí... Tady prostě zapalují všichni a hájí se tím, že to dělají jen proto, aby tím uhasili ten hlavní požár. A ani ten prvotní žhář už si není jistý tím, zda opravdu prvně škrtl sirkou právě on...

A hasiči jen nevěřícně hledí na obrovský oheň a vůbec netuší, ze které strany mají začít hasit. Ovšem jedno vědí jistě... Musí začít hasit dříve, než začnou hasiči z vedlejší vsi! To by se potom mohlo stát i to, že by zásah vyfakturoval někdo jiný.

V našich končinách bývá zvykem, že když hoří dům, nemocnice, kino, les či hokejový stadion, tak se nejdříve hasí a teprve potom, se zjišťuje kdo to zapálil. V případě Kyjeva je to naopak. Tady se hledá viník, místo toho aby se hasilo. Aby se hasilo třeba i tak, že se prostě spojí hasičské jednotky ze všech okolních obcí... Ono se totiž může stát i to, že začnou hořet i všechna dostupná hasičská auta. A potom už nebude nikdo, kdo by případný zásah vyfakturoval. Nehledě na to, že dnes už zřejmě není koho fakturovat... Přeji, pokud možno, hezký den.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Nitka | pátek 21.2.2014 11:26 | karma článku: 13,48 | přečteno: 267x