Ten čuník musel být dobrák od kosti

A aby taky ne, když po dosažení jateční váhy a humánní popravě stojí jeho kostičky více, než jeho maso.... Račte vstoupit do prodejen s masem a masnými výrobky.

Možná to bude vypadat tak, že jsem dnes stanul před pultem tvořeným chladicími boxy plnými svaloviny poražených jatečních zvířat poprvé, ale opak je pravdou.  Já už maso nakupoval nesčetněkrát. Už v raném dětství jsem se totiž rozhodl nebýt vegetariánem a k této stolovnické filosofii vedu docela úspěšně i své potomky.  Prostě kus flákoty musí na stole být, i kdyby na brambory nezbylo…

Takže takové kvalitně vyuzené vepřové kolínko je pro nás mnohem větší pochoutkou, než sebelépe připravený dušený celer. A prasátko, které má to štěstí, že nikdy nebude poraženo rituální vraždou halal a bude prostě jen tak obyčejně zamordováno na českých jatkách je častým hostem na našich talířích.

A tak jsem se dnes zase vydal koupit trochu té svaloviny pro nasycení hladové rodiny. Vyrazil jsem hned ráno. Červencové ráno poznám podle toho, že sluníčko už pěkně připaluje, ale všechny hospody které cestou míjím mají ještě zavřeno. Prošel jsem okolo zajímavého kráteru, kterým se pyšní náš městský obvod a zamířil do nejbližšího, zákonem dosud ve svátek nezavřeného hypermarketu.

O tom kráteru vůbec nic nevím, ale jistě jej vytvořil nějaký meteorit. Ale byl to meteorit zcela neškodný a v naší čtvrti nikoho nevyhubil. Jsme tu totiž pořád všichni… Cestou jsem však potkal osm těhotných holek! Určitě tam budou mít někde hnízdo.

Ale to jsem trochu odbočil. Spokojen s tím, že se zřejmě blíží nějaká další populační exploze (asi Zemanovy děti), jsem dorazil k řeznickému pultu. A tam jsem se samozřejmě koukl na ceny…

A světe div se, vlastně zákazníku div se, byly ceny zase totálně postavené na hlavu. Vždyť jak si vysvětlíte to, že jeden kilogram vepřové plece stojí necelých šest pětek a uzená plochá žebra stejného živočicha, na kterých bychom hodně těžko hledali větší kousek masa je skoro o sto procent dražší? To prasátko muselo být opravdu dobrák od kosti, že jsou jeho žebra takto oceněná. Nebo mezi každým sedmým a osmým žebrem roste lanýž a po rozlomení žebra pátého, můžeme nalézt perlu? Jen tak se dá pochopit, že jsou kosti dražší než maso.

Ale jak jsem již stihl podotknout, nejsem v nákupu masa žádný panic a tak to není první cenový nesoulad, kterého jsem si všiml. Už jste viděli obchod, kde hovězí falešná svíčková stojí v akci jedno sto sedmdesát korun a za kilogram kořeněných vepřových škvarků vysolíte dvě kila a dvacet korun k tomu? Bude to asi tím, aby neznalí zákazníci toužící po zahradním grilování koupili právě tu svíčkovou a nehodili na rošt vyškvařený a kořeněný vepřový tuk.

Takže ta cenová politika je vlastně osvěta. To kvalitnější je prostě levnější a cenou donutíme zákazníka to koupit. A pokud to tak není, tak tomu nerozumím. Přeji hezký zbytek prvního a nádherný druhý sváteční den. A neberte to zase tak vážně a usmějte se občas. Nic to nestojí a je to příjemné.

 

Autor: Pavel Nitka | úterý 5.7.2016 14:33 | karma článku: 25,69 | přečteno: 920x