Tak tu máme další Svátky!

Měsíc dnes dosáhne svého dalšího úplňku a jelikož to bude první jarní úplněk, tak nás čekají Velikonoce. Další prodloužený víkend je tady.

V kalendáři najdeme dvanáct svátků, a kdyby ten první (Nový Rok) vyšel na správný den, tak to znamená dvanáct dnů volna navíc. Nechce se mi to počítat a tak nevím, jestli je ten správný den v pondělí či v pátek. Možná to ani nejde, aby všechny svátky připadly na všední den, ale jedno je jisté... Velikonoční pondělí bude vždy v pondělí, ať máme jakoukoli vládu, fotbalovou reprezentaci, ať je krize nebo není! Tenhle den volna je zkrátka daný!

Ale co s tím volnem uděláme? Až na vyjímky (lékaři, hasiči, řidiči MHD, jeřábnici, dispečeři, administrátoří internetových serverů, profesionální demonstranti, nový premiér atp.) lidé nemusí do práce! Budou odpočívat? Drtivá většina bude, ale existuje i mnoho lidí, kteří Velikonoce přiřadí k Prvnímu Máji, Dni Osvobození, Dni příchodů Věrozvěstů a dalším svátkům a vrhnou se do práce.

Už od brzkého rána se bude, nejen na vesnicích, ozývat kvílení cirkulárek, rytmické klepání, způsobené zednickými kladívky, vrčení sekaček na trávu či rachot motorových pil. Vždyť máme volno a tak konečně můžeme pracovat!

My jsme na to samozřejmě zvyklí, ale co na to případný cizinec který k nám zavítá, ať už na Velikonoce, či třeba 28.října? Pochopí, že jsou nějaké Svátky? Pochopí proč si tolik lidí v den, který je v kalendáři vyznačen červenou barvou, hned ráno obléká montérky? Jak vysvětlit Američanovi, že v den státního svátku místo vlajek, vyvěšujeme za okna čerstvě vyprané prádlo...

Ještě, že máme ty Vánoce! To jsme všichni naměkko a slavíme. Ale ty ostatní Svátky? Ty nás zase tak moc nezajímají, hlavně, že nemusíme do práce... Přeji hezké Velikonoce!

 

Autor: Pavel Nitka | čtvrtek 9.4.2009 14:14 | karma článku: 10,31 | přečteno: 795x