Tak jsem viděl přenos ze sněmovny pairů

Vysílali jej včera před půlnocí na televizi Barrandov a jednalo se o projednávání zrady hraběte de Morcerf.

Byl to asi záznam, protože horní sněmovna francouzského parlamentu známá jako „Sněmovna pairů“ o této kauze jednala v dobách krále Ludvíka XVIII a možná se jednalo jen o rekonstrukci, neboť v té době asi ještě neznali ten zázrak, kterému se říká „přenos z jednání parlamentu“.

Ale o čem vlastně chci psát. Hrabě Fernando de Morcerf, velevážený člen sněmovny byl nařčen zlotřilým tiskem ze zrady a začal se, před svými kolegy pairy, bránit. A šlo mu to velmi dobře, nejprve napadl snad všechny své protivníky, označil je za hlupáky a potom se snažil zesměšnit snad vše co je jen trochu jiné, než to co uznává jen on sám.

A dařilo se, kolegové pairové mu tleskali, plácali jej po zádech a křičeli to obligátní „FUJ“ V závěru svého emotivního proslovu se hrabě de Morcerf obrátil na své kolegy a pohrozil jim katastrofickým scénářem: „Tak jako jsem zde obviňován já, tak můžete být obviněn třeba vy, vy či vy!“ A ukázal na kolegu peara po pravé i po levé straně. A pokračoval: „A nakonec snad obviní i krále! Tohle se musí zarazit, protože když to tak půjde dál, bude vše, co jsme tady vybudovali, v troskách a budou nám vládnout oni.“

Sklidil potlesk na otevřené scéně. Jenže potom se do sálu dostavila jistá janinská princezna, kterou tam nasměroval nějaký Edmond Dantes. Hrabě ještě chvíli vykřikoval něco o konspiraci, ale potlesk slábl. A potom ho už nikdo neposlouchal a jemu se začal vytrácet z tváře úsměv.

Plácání po ramenou ustalo a hrabě de Morcerf sklesle zapadl do své poslanecké lavice.

Proč o tom píšu? Protože jsem nedávno viděl v přenosu z naší sněmovny podobného řečníka. Taky se snažil zesměšnit vše, co mu není po chuti, taky hřímal něco o tom, že nebezpečí hrozí i jeho kolegům a taky byl odměněn potleskem. Jen ten Edmond Dantes, který by přivedl janinskou princeznu tam chyběl. A taky zatím chyběl ten skleslý výraz v obličeji, který zdobil tvář hraběte de Morcerf po skončení jednání.

Ale teď se dívám, že to nebyl přenos. Koukám, že to byl jen nějaký seriál…. Tak se omlouvám za mystifikaci, ale nechce se mi mazat výše napsané litery a tak to tak nechám. A budu se těšit na to, že i do našeho parlamentu jednou nějaký Dantes přivede janinskou princeznu… Přeji hezký večer.

Autor: Pavel Nitka | neděle 21.7.2013 19:46 | karma článku: 19,43 | přečteno: 770x