Tak copak jsem to včera dělal?

Byl jsem v práci, cestoval jsem vlakem, koupil jsem si los za stokorunu, vyhodil jsem sto korun oknem, vystál jsem frontu na poště a… A dostal jsem první účtenku EET.

Přiznávám, že jsem byl zvědavý  jak to funguje. A taky jsem byl zvědavý, o kolik těžce vydělaných korunek zdražili pivo v hospůdkách, do kterých na ten zlatavý mok občas zajdu. A nebylo to zase tak strašné.

V Olomouci mi servírka dala pěnivý půllitr za cenu běžnou před tím Babišovým experimentem. Jen mi při placení řekla, že mám chvíli počkat, že mi musí přinést tu pí… Tak jsem si na tu pí… počkal a uložil jsem ji do prkenice.  Až bude čas, tak si ji zarámuji.  Je první…

Ale byl jsem opravdu dost zvědavý a tak jsem se na to několika servírek zeptal. A všechny řekly, že je to prostě jen trochu zdržuje, ale neobtěžuje. Od toho obtěžování jsou tam někteří hosté a ne pokladna, která nahlásí mé vypité pivo úředníkům ministerstva přes stokoruny a jiné drobné peníze.

Jedna servírka, která je mimochodem i spolumajitelkou malé hospůdky ve které si můžete dát k jídlu maximálně sýrové tyčinky či cibulové kroužky řekla, že více než nějaké EET se bojí plošného zákazu kouření v restauracích. Ona ta elektronická pí… co musí vydat zákazníka neodradí tak, jako jej odradí ten zákaz kouření.  Nějak totiž odmítá věřit teoriím o tom, že po zákazu kouření se její malá pivnice zaplní dosud abstinujícími nekuřáky a rodinami s malými dětmi.

Já osobně si myslím, že EET je zbytečná kravina, která prostě jen prohloubí byrokratickou buzeraci drobných živnostníků. Ale je to jen jedna z mnoha podobných kravin (samičky hovězího skotu mi snad prominou), které se na drobné podnikatele valí ze všech stran. Takže hysterie okolo této zbytečnosti mi přijde poněkud přehnaná.

Myslím si, že ona ani tak nevadí EET, jako spíše její duchovní otec. Ale o tom psát nechci. V něčem bych se jej totiž zastal a v něčem bych jej zkritizoval. A pak bych to schytal ze všech stran. A ona je sobota večer a já nemám náladu řešit Andreje a nechat si nadávat od jeho odpůrců i jeho příznivců.

A když už máme ten sobotní večer, tak vám přeji krásný zbytek víkendu. A pokud se chystáte do hospůdky na pivo, usmějte se na obsluhu. Dostanete za to e-účtenku.

Autor: Pavel Nitka | sobota 3.12.2016 21:15 | karma článku: 23,01 | přečteno: 658x