Smrt si prý nevybírá aneb Kubo Dařbujáne, krutě jsi se zmýlil!

Všichni to znáte, havíř z Kocandy Kuba hledá kmotra pro své dvanácté dítě... Zrovna kolem proletěla vrána a tak mu nic jiného nezbylo.

Bylo to v dobách, kdy se při každém náhodném průletu onoho krkavcovitého opeřence rodily děvčata a při průletu dlouhonohého žabožrouta (čápa) se rodili kluci. V zimě se těch kluků asi moc nenarodilo...

A tak Kuba hledal pro svou novou ratolest kmotra! Kmotrů byl v té době nedostatek, protože havíři byli nemajetní a chudákovi nikdo nepomůže. Ale pokud se nenajde kmotr na zemi, najde se někde jinde! Vždyť existuje tolik nadpřirozených bytostí, že nemůže být problém vyhlásit mezi nimi výběrové řízení a... A najít ideálního kmotra, kmotra nejspravedlivějšího a tím pádem i kmotra nejlepšího!

Vodník a drak se výběrového řízení nezúčastnili, Bůh a Ďábel neprošli a vítězem se stal Smrťák! Kuba Dařbuján, jako předseda a zároveň jediný člen výběrové komise přišel na to, že Smrt je jedinou světskou spravedlností, která si nevybírá na koho zaměří akční rádius své kosy a měří všem opravdu spravedlivě!

A tady se Kuba hodně sekl! Svým zdravým selským (vlastně havířským) rozumem sice pochopil, že kosa kmotra jeho dvanáctirozené dcery dopadne na všechny a nebere rozdíl mezi střední třídou, chudáky z Kocandy, pivovarníkem Pandrholou, exekutorem či berním úředníkem. Ale poněkud opomenul způsob, kterým Smrťákova kosa dopadá na týl umírajícího... Ano umírajícího, neboť nikdo jiný se klientem Dařbujánova kmocháčka nikdy nestane.

Kuba pochopil, že ta kosa dopadne časem na všechny (bez ohledu na majetek či známosti), ale nějak si neuvědomil, že onen žací nástroj může někdy býti tupý a někdy se může měnit v kombajn..

Ostrá kosa ukončí pouť klienta okamžitě, tupá jej jen pořeže a nechá ho vykrvácet! Smrt může být krutá i milosrdná, její klient může umřít ve spánku a nebo v krutých bolestech. Tady se nějak spravedlnost Smrťáka vytrácí... Smrt si totiž vezme devadesátiletého důchodce stejně chladnokrevně, jako devítiletou školačku!

Smrt odkládá kosu a bere si kombajn při živelných katastrofách a vůbec se nedívá na to, koho „sklízí“! Smrťákovi je jedno, jestli svým kombajnem někoho jen poranil a klidně ho nechá trpět! Hlavně, že splnil plán!

Smrt dopadne jednou na všechny a nikdo jí neunikne, ale spravedlivá určitě není! Neměří totiž všem stejně a chová se, jak se jí zamane. A nějaká spravedlnost? Ta ji vůbec nezajímá.

Až budu hledat kmotra pro své dvanáctirozené robátko, tak si Smrťáka určitě nevyberu... Díky informacím (které Dařbuján neměl) vím, že jsou i spravedlivější nadpřirozené bytosti. A možná bych vzal na milost i toho Boha a Ďábla... A třeba se přihlásí i Polednice. Přeji hezký den.

 

PS: „Dvanáctirozené“ je novotvar, který jsem vymyslel jen pro tento článek.. Ale když může být dítě prvorozené, druhorozené....

 

 

 

Autor: Pavel Nitka | pátek 18.3.2011 18:39 | karma článku: 10,23 | přečteno: 1601x