Pane, vy určitě pijete! aneb Jak jsem potkal pouličního prodavače..

Je zima... Venku mrzne, všude je plno sněhu a klouže to! Kdo nemusí, nezůstává venku ani minutu navíc, ale pokud někdo musí...

Poštovní doručovatelky nosí úřední upomínky, holky od novin plní naše schránky denním tiskem a popeláři ulehčují naším popelnicím. Reportéři naších televizních stanic stojí kousek od dopravních nehod a usmívají se do kamer, silničáři sypou sůl všude kam dosáhnou a Vietnamci nás nutí k vyzkoušení nových kalhot přímo na tržišti (tady máte kartón, aby vám nebyla zima od chodidel).

Kominíci čistí komíny, ošetřovatelé hřebelcují lední medvědy, řidiči domlouvají motorům svých vozů a ledaři, dodávající svůj produkt do hospod, se těší na dožínky... Vlastně na doledánky, ale na tom nesejde, protože kdo z nás zná nějakého ledaře.

Taky jsem dnes vykoukl z domu. Vyřídil jsem vše co bylo potřeba, vymrznul jsem na zastávce autobusu a později i tramvaje, zavzpomínal na svého kulicha (kterého jsem někde ztratil a který by mi určitě pomohl při tomto mrazivém větru), zažil jsem teplotní šok při vstupu do přehřáté tramvaje a vyhnul se padajícímu rampouchu.

Byl nejvyšší čas odjet domů, ale jízdní řád byl poněkud proti. Stál jsem na zastávce v Mariánských Horách, kdysi známých díky starostce Lianě Janáčkové jako rasistická čtvrť a dnes známých díky vítězi Česko-Slovenské superstar jako „Chodúrovy Hory". Stavil jsem se do hospody a navzdory chladu jsem si dal pivo. (Já mám pivo rád) Zaplatil jsem a vydal jsem se zpátky na zastávku...

Venku byla opravdu zima, foukal vítr a... Přímo proti mně stáli dva pouliční prodavači! Nevypadali tak a klidně bych si je spletl s vedením Romské Občanské Iniciativy! Byli hezky a teple oblečeni, usmívali se a pozdravili.

„Hej pane! Vy určitě pijete!" Proboha, co chtějí? Opravdu vypadám jako nějaký alkoholik? „Byl jste v hospodě! My pro vás máme vodku!" Já nemám rád vodku, ale zpozorněl jsem... „Pane koukněte se!" Jeden z prodavačů ukázal kapsu ze které koukalo hrdlo láhve. A co teprve druhá kapsa! Další hrdlo!

A co teprve, když vedoucí tohoto pouličního obchodu vytáhl celou láhev! „Pravá vodka! Pane, pro vás jen za 180 korun!" A ejhle i on ukázal další hrdlo v kapse!

Nekoupil jsem... A myslím, že nás bylo více. Mají to ti pouliční prodavači těžké.... Ale moc by mne zajímalo, kde budou ty hrdla, které jsem viděl, chybět při inventuře. Vím ale stoprocentně, kde budou ti pouliční prodavači chybět koncem února... Na berňáku... Při podávání daňového přiznání... Přeji hezký den...

 

 

 

Autor: Pavel Nitka | čtvrtek 28.1.2010 17:52 | karma článku: 12,36 | přečteno: 1011x