Obloha bez letadel aneb Když příroda poručí....

Kdyby Bůh chtěl, aby lidé létali, nevynalezl by španělskou letovou kontrolu! Že vám to něco říká?

Dovolil jsem si vypůjčit tuto hlášku z fantastického britského sitcomu „Červený trpaslík“ i když s obsahem tohoto článku nemá nic společného. Jen se mi nechtělo hledat něco moudřejšího... (pokud něco moudřejšího existuje)

Tak nám to holky a kluci na Islandu pěkně zavařili! V době kdy většina států zakázala biologické a chemické zbraně, kdy dvě největší jaderné mocnosti snižují své jaderné arsenály na minimum (při použití nezničí Mléčnou dráhu, ale jen Sluneční soustavu), tak odpálili nový typ zbraně... Island, země která nemá ani vlastní armádu, země která nepotřebuje Pandury, Gripeny, náčelníky štábu, konzervované dávky potravin, krátkodobá volna k opuštění posádky (KVOP) či povolávací rozkazy odpálila GEOTERMÁLNÍ ZBRAŇ!

Zbraň na kterou se žádné mezinárodní smlouvy nevztahují, zbraň která se sice nedá prodávat třetím zemím, ale zbraň která umí spolehlivě ochromit velký kousek globalizovaného světa! Ze dne na den se stal Island nejsilnější světovou mocností, zemí ke které se obrací zraky finančníků, leteckých přepravců, železničních přepravců, politiků, majitelů letišť a bohužel i polských funebráků.... (omlouvám se, ale ono to tak opravdu bylo!)

Tisíce lidí přišlo na to, že vlaky už netáhnou parní lokomotivy, že se do dálkových autobusů nastupuje předními dveřmi a že se při dojezdu na cílové nádraží strojvůdci netleská... A několik dalších milionů lidí vidělo čistou oblohu...

V neděli ráno bylo jasno, každý by čekal oblohu plnou bílých čar po přeletu letadel a ono nic... Obloha byla nádherně modrá... Příroda rozhodla, že o tomto víkendu člověk létat nebude! A člověk nelétal...

Nevím, jestli si ještě pamatujete dobu, kdy těch letadel nebylo tolik jako dnes. Nemyslím tím dobu bratří Wrightů, myslím dobu nedávno minulou. Na obloze se sem tam objevilo nějaké to „TÚČKO“, nějaká ta „Andula“ a sem tam nějaký práškovací „Čmelák!... O tom, že se na nebi něco děje nám dávalo vědět pár „MIGů“ , které při přechodu na nadzvukovou rychlost suplovaly pro rockové fanoušky v zemích bývalého východního bloku metalové koncerty!

Že nevíte o co jde? Prostě stíhačka někde nad Krakowem dosáhla rychlosti zvuku a v Ostravě se po následné ráně třásly okna... Další stíhačka to udělala nad Libercem a špatně usazená skla v polských oknech se sesypala! A co teprve nebe nad Šumavou! Pilot sešlápl plyn a kapitalistický sklenář v pošumavském Rakousku (Německu) mohl vykořisťovat své zaměstnance několik týdnů!

Ale to už jsem hodně odbočil! V těchto dnech nám příroda ukázala, kdo je na této planetě pánem! Tisíce špičkových ekonomů, špičkových logistiků, tisíce nejvyvolenějších politiků či miliony akcionářů všemocných nadnárodních společností se mohou jen dívat, jak nějaký kopeček pod ledovcem likviduje jejich plány. Dívají se na to, jak nějaká sopka znečistí nebe a přitom ho vyčistí od něčeho, co tam nemá co dělat... Kdyby Bůh chtěl, aby lidé létali...

Teď budu asi za nějakého vědeckotechnického kontrarevolucionáře a to určitě nechci! Letecká doprava je super a já jsem rád, že existuje... Jen je třeba pochopit, že na té obloze jsme stále ještě jen hosté! A hostitel nás může velice rychle poslat domů.... Na zem, tam kam patříme! Přeji hezký den!

 

 

 

 

 

 

Autor: Pavel Nitka | středa 21.4.2010 19:44 | karma článku: 9,72 | přečteno: 980x