Nenávidím tě, a co ty? Taky mne nenávidíš?

Vím, jsem tím už trapný, ale zase se musím vrátit k internetovým diskuzím. A taky se vracím k tomu, jak vidí kraj ve kterém bydlím někteří internetoví diskutéři.

Přiznávám, že kdykoli najdu na nějakém zpravodajském serveru nějakou zmínku o Ostravě, Ostravsku, Moravskoslezském kraji nebo o severní Moravě, vždy se kouknu na diskusi. Copak se tam asi dočtu? Který zasvěcený ubožák zase napíše, že tady žijeme ve špíně, smrdíme, nechce se nám pracovat, mluvíme polsky, ničemu nerozumíme a jsme jen tupá agresivní zvířata. A že je takových ubožáků dost a dost!

Dnes jeden zpravodajský server uvedl svůj článek titulkem: Fotbalisté z Ostravy díky lsti chytili zloděje z vlastních řad. To byla voda na mlýn, těm vyznavačům svobody slova na internetu. Okamžitě jsem zjistil, že co Ostravák to zloděj, podvodník a chuligán. A že to tak v tom Baníku muselo dopadnout! (článek je o několika chlapech, kteří po práci chodili hrát fotbal do tělocvičny, která je kousek od továrny). Taky se našlo dost cestovatelů, kteří znají celý svět a všude by se jednou rádi vrátili, ale do Ostravy už nikdy ani nepáchnou... protože prý páchneme my, na severu Moravy žijící spoluobčané, se kterými nechtějí nic mít!

Ptám se, kde se bere ta averze mezi lidmi, kteří bydlí jen pár kilometrů od sebe? Vždyť Ostrava je od Prahy vzdálená nějakých 350 km a to je, třeba na americké poměry, vzdálenost takřka nulová! Vždyť v této zemičce jsme si všichni vlastně sousedy!

Jak mají rodiče ostravských dětí svým ratolestem vysvětlovat, proč ten pán s tím divným jménem (myslím tím nick diskutéra) píše, že tady máme všichni blechy a vši? A proč píše, že tady byl, když je nad slunce jasné, že ani neví kde ta Ostrava vlastně leží? Proč tolik lidí chce, aby nás někdo zahrnul hlínou a buldozery nechal stát na místě, aby jsme se už nevyhrabali? Co jsme vlastně těm lidem udělali?

Rád cestuji, sbírám pohlednice měst a vesniček celého bývalého Československa.  A všude se mi líbilo. Všude je něco pěkné, něco méně pěkné, všude jsou lidé dobří i lidé špatní. Ale to je samozřejmé... Jsme jeden národ, máme stejnou školní výchovu, sledujeme stejné televizní programy, jsme odkojení stejnou Nemocnicí na kraji města a když jsme byli malí, tak k nám promlouval stejný Maxipes Fík. Tak proč mezi sebou musíme neustále hledat nepřítele? Proč je člověk bydlící v Ostravě horší než člověk z Liberce, Pardubic nebo Postoloprt?

Možná jsem optimista, ale věřím, že ta zloba v srdcích lidí, je jev pouze přechodný a že té nenávisti mezi občany bude stále méně. Jen nevím, kdy se tak stane. Přeji hezký den na západ, jih a sever republiky z jejího severovýchodu...


Autor: Pavel Nitka | čtvrtek 26.2.2009 14:34 | karma článku: 20,66 | přečteno: 1518x