Nastal den kladení věnců aneb Ten kdo klade není Čech!

Blíží se den, kdy si připomeneme šedesáté šesté výročí konce nejhoršího válečného konfliktu v dějinách lidstva. I když připomeneme...

Den, kdy skončila 2.světová válka, bývá v našich zeměpisných šířkách dosti nestálý. Na rozdíl od Velikonoc se nemění podle jarního úplňku, ale podle hlasování poslanců (kteří o válce vůbec nic nevědí), jejichž hlavním cílem bylo udělat nějakou změnu v zákonu o státních svátcích. A když se nedá přidat nový svátek, tak alespoň jeden stávající posuneme! Stačí o den dříve a ušetříme miliony! V prvním postkrizovém roce (2011) budou svátky v neděli a státní pokladna ušetří!

Vždyť stejně už uvažoval tvůrce našeho kalendáře, který stanovil ten den Štědrý, sedm dnů před dnem posledním! A tak pokud přijde Ježíšek v pondělí, tak Silvestr své jmeniny oslaví taky první den v týdnu. A pokud přijde v neděli....

Ale na něco se nezapomíná... Dnes je tomu šestašedesát let, kdy Rudá armáda osvobodila naše město od německých okupantů. Bojovalo se, umírali lidé a... Válka skončila! Co více si mohli tehdy lidé přát?

Jenže nás asi osvobodila ta špatná armáda! V předvečer výročí se před památníkem osvobození (který jsme zatím neodstranili) konala pietní akce. Několik důchodců a několik levičáků se sešlo a položilo kytice před sochu ruského vojáka! Zahrála jim k tomu dechová kapela a... Bylo po akci!

Kousek od památníku obětí té velké války je supermarket a tak kolem lidí připomínajících si konec války, chodí nákupuchtiví občané, hosté v blízké restauraci popíjeli pivo a většinou netuší, proč někdo nese kytičku k soše toho vojáka v komunistické uniformě.

A přitom stačilo tak málo! Stačilo, aby nás osvobodila armáda americká! Pietní akt by byl sledován ve všech médiích, jména mrtvých vojáků by znali všichni místní školáci a účast by byla povinná (povinná proto, že kdo tam není, tak ten není!)

    Tak dnes několik pamětníků položilo věnce k památníku obětí jedné velké války, několik tisíc lidí pozdravilo novou Vévodkyni z.. A několik tisíc lidí se chystá k oslavám osvobození naší Vlasti americkou armádou... A tam nějaké vozíky ze supermarketu nepovolí! Osvoboditelé se neurážejí, někteří i položili život!

    U nás položili k památníku moc hezké květiny a já se rád (i když celkem náhodou) poklonil oněm vojákům, kteří pětadvacet let před mým narozením zemřeli v místech, na kterých jsem si jako dítě tak rád hrál. A vůbec mi nevadí, že jsou jejich jména psána Azbukou! Přeji hezký víkend a...

     

    A... Že je ta nová Vévodkyně z Cambridge hezká holka? Vlastně už paní...

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Autor: Pavel Nitka | sobota 30.4.2011 5:49 | karma článku: 16,28 | přečteno: 1203x