Mých TOP 10 oblíbených míst

Kolega bloger Přemysl Čech dnes napsal o svých nejmilejších místech v naší vlasti. Zamyslel jsem se nad tím a rozhodl jsem se taky něco sepsat..

Jenomže já se narodil jako Čechoslovák a myslím si, že jako Čechoslovák i umřu... A proto je ta má vlast poněkud větší, než momentálně ukazují mapy. A taky v žádném případě nebudu sestavovat nějaký žebříček, neboť když má někdo nějaké místo rád, ať už pro nějaké vzpomínky či se mu tam prostě jen líbí, nikdy neuvažuje nad tím, na které místo onen kraj či třeba jen rybník zařadí... Takže tady je ten můj TOP seznam deseti krásných míst.
- Višňové
 Malá obec pod majestátním Čachtickým hradem. Když jsme se dvěma kamarády procházeli západním Slovenskem tak jsme na tuhle vesničku narazili pouhou náhodou. A návštěvu místního "kina" jsem už kdysi popsal v samostatném článku. Na Višňové nikdy nezapomenu!

-Poleň
A ze západního Slovenska rovnou do západních Čech. Poleň to pro nás vojáky základní služby byla především tanková střelnice... A že bychom tam jezdili zrovna rádi, to se říci nedá! Ale přesto se mi tam moc líbilo... Když se po listopadu 89 střelnice rušila, tak jsme tam celý měsíc vysazovali stromky. Vždy od pondělí do pátku a na víkendy nás vozili zpátky do kasáren. Prý abychom tam nedělali žádnou ostudu armádě! Jako bychom tu ostudu nedělali přes týden.... Dodnes si pamatuji krásnou krajinu a výhled na rozhlednu Bolfánek v zahradě Chudenického zámku...
-Brestovany
Kupodivu zase vesnice. A zase na západě, tentokrát Slovenska. Kousek od jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice a je plná vinohradů. Byli jsme tam taky jen náhodou, asi tři dny po návštěvě ve Višňovém. Vlastně jsme tam jen přespali na poli a ráno nás (ne)vzbudil traktorista, který to pole oral a okolo nás jen projížděl... Prý nás nechtěl budit, vypadali jsme tak spokojeně...
 
-Spišský hrad
Jediný hrad na kterém jsem kdy přespal... Stačilo se při prohlídce nenápadně vytratit a večer si prostě lehnout pod hradby... Ráno nás vzbudil návštěvníci, paní průvodkyni jsme prý dost pobavili! Dnes by to asi nešlo...Dnes by to vlastně určitě nešlo!
-Drahlín
A zase vesnice, tentokrát u Příbrami. Proč? Co je komu do toho!
-Rožnov pod Radhoštěm
Tak to je má srdeční záležitost... A proč? Tak to netuším! Je tam prostě krásně a jsem nadšený, že v našem kraji něco tak nádherného máme. I když to už vlastně náš kraj není...
-Starý Smokovec
Kde to je? Tak to asi ví každý! A není to jen Starý Smokovec, jsou to celé Vysoké Tatry. Nejkrásnější hory na světě o které jsme rozdělením republiky přišli. Má cenu o tom ještě něco psát? Jeďte do Tater i Gustav Anděl tam byl a líbilo se mu tam!
-Horehroní
A konečně celý region. Horehroní jsem trochu poznal v roce 1984 když jsem tam strávil část prázdnin mezi základní a střední školou. Byl jsem tam na táboře (pionýrském, který ale s pionýry kromě názvu nic společného neměl) A taky jsem se tam (jako vlastně o každých prázdninách) zamiloval... Ale bylo to poněkud jednostranné a má tehdejší vyvolená si o pár let později vzala mého bratrance... Co se dá dělat.
-Nové Mesto n Váhom
A s ním i rekreační oblast Zelená voda a blízká zřícenina hradu Beckov! A vůbec, nejkrásnější holky jsou v okoli Váhu! To mi nikdo nevymluví! I když ta nejhezčí, servírka jedné tamní hospody, se narodila v Přerově... Kdo nevěří, at se jde přesvědčit sám! I když Mária tam už asi nebude...
- Vojenský újezd Javorina
Jak může mít někdo rád vojenský prostor a přitom nemít gumový a zelený mozek? A vidíte jde to! A on už to vlastně vojenský prostor není a může tam kdokoliv! I když jsem tam hodně vytrpěl rád bych se tam ještě někdy podíval. Vždyť je to nádherné místo ze kterého je snad nejkrásnější výhled na Vysoké Tatry. A ani vojáci to nedokázali zničit a to byli na ničení nějací experti!
A tak máme mou  TOP desítku. A co vy, přidáte se a popíšete některá svá oblíbená místa? Přeji hezký zbytek víkendu.

Autor: Pavel Nitka | sobota 9.3.2013 13:15 | karma článku: 15,33 | přečteno: 519x