Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mé dětství s Michalem Davidem

Přiznávám i bez mučení, že mým oblíbeným zpěvákem byl Michal David! A jeho "Nenapovídej" či "Proč právě já", byly mými oblíbenými hity!

Bylo mi přibližně jedenáct či dvanáct let a holky ve škole se právě zbláznily do Michala Davida. Bylo to pár měsíců před tím, než vypukla ta mánie se sbíráním barevných plastových „céček“ a krátce před tím, co do Tuzexů vtrhl maďarský inženýr Rubik, se svou magickou kostkou.

Na našem gramofonu se pořád dokola otáčely SP desky s písničkami tohoto zpěváka a já se domníval, že když se mi Míša Davidů bude líbit, tak se budu i já líbit holkám. No nestalo se, ale vůbec toho nelituji. Denně sem hned po návratu ze školy zapínal rádio a čekal jsem, zda na stanici Hvězda zahrají toho mého oblíbence…

Jenže ani slovenská „Zákruta“ či následující pořady se k tomu nějak neměly. A dokonce ani v televizi se Michal David moc neobjevoval, a když tak jen v TKM (Televizní klub mladých), kde se občas vyskytl v Hitšarádě. Ale ani tam nikdy nevyhrál, protože jej spolehlivě převálcovali pánové Kotvald s Hložkem a jejich „Holky z naší školky“ či „Bílá královna“.

Naši hudební scénu v té době ovládaly hvězdy typu Pavla Horňáka, Pepy Melena, Markéty Muchové či Arnošta Pátka. Ale díky slovenské televizi se k nám naštěstí začaly dostávat kapely, jako byl Elán či Tublatanka. Naštěstí pro mne, protože jsem se od písniček typu „Vejdem“ či“ Já ty pátky dobře znám“ dostal k něčemu dosti kvalitnějšímu.

Bylo mi už patnáct a já se ještě jednou k Michalu Davidovi vrátil. Probíhala poslední spartakiáda a já chodil do prvního ročníku střední školy. Takže můj cílový ročník byly holky které právě končily školu základní a ty cvičily v rajcovních trikotech spartakiádní skladbu, ke které jim pěl právě David. Ano, byla to Poupata!

Dovedete si představit, jak to vypadalo při nácviku na vítkovickém stadionu, kde jsem zastával místo praporečníka v „bráně borců“ a kolem mne těch holek několikrát denně proběhlo asi tisíc? A k tomu jsem poslouchal, že krásný úděl mají dnes…

Abych řekl pravdu, tak v té době jsem rádio moc neposlouchal a nějaké televizní estrády šly taky mimo mne, ale myslím si, že ani tehdy tam Michal David moc nevystupoval. Byla to doba Mekiho Žbirky či Dalibora Jandy a myslím si, že právě (zase) končili svou kariéru Olympici.

O to více mne udivilo, když jsem začal po roce 1989 číst, že Michal David byl v osmdesátých létech všude! Že to byla vlastně taková ikona socialismu a média nedala prostor nikomu jinému. Tak to je blbost, protože já jej v první polovině těch proklínaných osmdesátých let v éteru vyhledával a většinou nenašel!

Ale asi jsem přišel na to, proč se píše o tom, že v osmdesátých letech všude prudil ten kolotočář. Pokud totiž někomu někdo leze krkem, tak jako MD leze krkem mnoha svým odpůrcům, tak stačí aby se objevil v televizi jednou za týden, a dotyčný jej tam okamžitě vidí pořád! A to není jen případ výše zmíněného zpěváka, ale i dnes se najdou zpěváci, zpěvačky, herci i herečky, které někdo vidí jednou za čas, ale připadá mu to, že je vidí deset hodin denně.

Netuším, proč to odnesl právě Michal David a lidé jako Petr Kotvald, Stanislav Hložek, Pavel Horňák či Pepa Melen a Sagvan Tofi vyvázli s celkem čistým štítem. A proč je dělán ze strůjce některých těch normalizačních popových hrůz Františka Janečka vzorový podnikatel?  Ale nějaký ten obětní beránek se asi najít musel…

Z obdivu k Michalu Davidovi jsem sice vyrostl ještě na základce, ale ta štvanice na něj mi trochu vadí. On prostě dělal to, co jej bavilo a dosti lidem se to líbilo. Takže nevím, proč by zrovna on měl být ikonou normalizační popové muziky. Ty ikony přece zpívaly hlavně na festivalu politické písně v Sokolově a tam se on myslím moc neobjevoval. Přeji hezký den.

P.S. Loni jsem na jedné slavnosti narazil na jednu šílenost. „Michal David Revival“! A světe div se, toto vystoupení mělo obrovský úspěch a bylo jedno, jestli byly v publiku pubertální děti, vzorní čtyřicátníci či důchodci! Bavili se všichni a o to přece u zpěváků jde především. Kdyby se to nelíbilo, tak by to nedělali.

P.P.S. A hlavně, neberte to zase tak vážně, usmějte se a koukněte se z okna. Je léto a tak si jej užívejte, ať už s hudbou Michala Davida či Leoše Janáčka. Nebo se starými deskami AC/DC, jako to dělám dnes já…

Autor: Pavel Nitka | čtvrtek 4.7.2013 14:38 | karma článku: 11,41 | přečteno: 541x
  • Další články autora

Pavel Nitka

Není klaun jako klaun, aneb Jak jsem přišel ke strachu z klaunů

Psal se rok 1977 a v našem městečku zakotvil malý cirkus. Bohužel pro mně... Netušil jsem, že ve mně propukne coulrofobie.

20.4.2024 v 21:05 | Karma: 12,85 | Přečteno: 336x | Diskuse| Ostatní

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma: 14,40 | Přečteno: 614x | Diskuse| Ostatní

Pavel Nitka

Jak jsem potkal samomluvce

A nejen já, určitě jste ho potkali i vy. Sedí sám někde na zastávce a mluví. A někdy i trochu křičí...

18.11.2023 v 17:39 | Karma: 15,13 | Přečteno: 384x | Diskuse| Společnost

Pavel Nitka

Já bych ty roušky zavedl navždy!

A když už, tak absolutně pro všechny, kojence nevyjímaje. Ať si na to ti človíčci zvykají pěkně ze startu...

11.12.2021 v 16:30 | Karma: 24,84 | Přečteno: 777x | Diskuse| Ostatní

Pavel Nitka

K čemu ti lidé vůbec jsou aneb Do fabriky s nimi...

Senátoři škodí, poslanci se perou, novináři lžou, učitelé se válejí doma a meteorologové nám v lednu oznamují, že je zima. A to všechno za naše daně! To se musí změnit...

22.1.2021 v 17:30 | Karma: 30,30 | Přečteno: 1192x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Starosta platil vědmu z obecního rozpočtu. Věřil, že mluví s jeho mrtvým otcem

1. června 2024  18:17

Francouzský starosta Gilles d’Ettore skončil ve vazbě poté, co naletěl vědmě oblíbené mezi tamní...

Problémovou čtvrť ovládl islám. Vrací se tam klid a ze Švédů je malá menšina

1. června 2024  18:06

Migrace a problém se začleňováním migrantů do společnosti je ve Švédsku důležitým tématem voleb do...

Nikdo mi neřekl, jak o jizvy pečovat, říká zakladatelka organizace Císařovnám

1. června 2024  17:32

Seriál Před pěti lety čekala Eva Zubec svého prvního syna. Během porodu lékaři vyhodnotili, že bude muset...

V Indii po šesti týdnech skončily parlamentní volby. Očekává se vítězství Módího

1. června 2024  17:30

V sobotu završila Indie po šesti týdnech proces parlamentních voleb, ve kterých současný premiér...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!