Jeden velikonoční aneb Jaké hodnoty jsou podle vás křesťanské?

Ano, mám na mysli ty křesťanské hodnoty, kterými se spousta lidí v dnešní době tak ráda zaštiťuje. A přitom…

Díky dnešním informačním možnostem si mnoho, i jakoukoliv Vírou nepolíbených lidí přečetlo o požehnání Urbi et Orbi, které u příležitosti Slavnosti Zmrtvýchvstání Páně udělil Svatý otec František. Ano ten František, díky kterému ještě nedávno mnoho zavilých ateistů začalo tvrdit, že jim začíná být ta církev i trochu (opravdu jen trochu) sympatická. Jenže už je zase všechno úplně jinak.

Dnešní slova tohoto pontifika totiž vyvolala docela velký odpor. A to nejen na internetových diskusích, ale zaznamenal jsem ohlasy i v autobuse či na nádraží. Papež prostě opravdu oslovil mnoho lidí. Jenže netuším, co vlastně čekali…

Samozřejmě jsem se dozvěděl, že ten pán co dnes sedí na Petrově stolci je obyčejný sluníčkář a vítač, že sám slouží perským ajatolláhům či saudským imámům. Vlastně jsem se dozvěděl, že slouží ručníkářům, ale to vyjde na stejno… Ale nikoho tak nějak nenapadá, že svá slova pronesl při příležitosti oslav Zmrtvýchvstání Ježíše z Nazaretu a jako někdo, kdo je nejpovolanější vést lidi v jeho šlépějích prostě nic jiného říci nemohl.

Nebo snad někdo čeká, že František vyzve ke svaté válce, povolá křižáky a vyzve Evropany k tomu, aby uprchlíky házeli zpátky do moře? Jenže právě díky křesťanským hodnotám, na které se tolik lidí odvolává, tohle nikdy říci nemůže. Základní křesťanskou hodnotou je právě láska a ať se vám to líbí nebo ne, i jinověrci a bezvěrci jsou děti Kristovy… On totiž právě Mariin syn, který se díky sčítání lidu narodil v Betlémě (mimochodem právě proto dnes chodíme o Vánocích obdivovat do kostelů jesličky) byl zřejmě prvním sluníčkářem a pravdoláskářem.  Ale uznávám, že za to docela krutě zaplatil…

Já osobně si myslím, že si papež František moc dobře uvědomuje obrovská rizika neřízené migrace a taky si všiml toho, že ta rizika už vlastně přecházejí do kruté reality. Ono se to evropským a americkým politikům opravdu šíleně vymknulo z rukou, ale…

Ale říci, že papež nerozumí křesťanským hodnotám je nesmysl. Zvláště když to tvrdí někdo, kdo se hrdě hlásí k ateismu a křesťanskými hodnotami se zaštiťuje, jen když se mu to hodí. Papež prostě vyzval k lásce a míru přesně podle Ježíšova učení a nic jiného bych od něj nečekal. On si tohle totiž může dovolit, na rozdíl od politiků, kteří mohou jednat. Kteří vlastně musí jednat, pokud jim v tom nebrání nějaké vyšší zájmy. A těmi vyššími zájmy nemyslím ty zájmy nejvyšší. Přes ty je tu právě papež František.

Ono to vypadá asi beznadějně a vyřešit nastalou situaci (úplně) podle křesťanských hodnot už asi nejde, ale trochu bychom na ně ohled brát měli. Omývat nohy nepřátelům a nastavovat druhou tvář už po nás nechce ani ta církev. Ta tyhle věci dnes bere na sebe, i když to tak občas nevypadá. Ale tu lásku k  bližnímu (který ani nemusí být v nouzi) bychom pochopit mohli. I když to dneska není tak jednoduché a zdá se to být nemožné. Jenže právě tohle je ta křesťanská hodnota, ke které se církev tak dlouho a tak pracně propracovávala.

Já sám nevím na kterou stranu se mám přidat. Chybí mi nějak ta třetí strana. Opravdu se necítím jako sluníčkář či vítač, ale taky si nepřipadám jako někdo, kdo by chtěl deportovat vše, co jen trochu zavání Islámem. Já nechci, aby nám přes hranice proudily davy lidí, o kterých nic nevíme a kteří můžou být (a někteří i jsou) velkou hrozbou, ale taky nechci zakazovat muslimským pacientům našich lázní modlitebny. Nelíbí se mi hoaxy šířené na netu o uprchlících a přitom vím, že se něco z těch poplašných zpráv může vyplnit. Prostě se bojím extrémů na obou stranách. Jeden totiž provokuje toho druhého a tím mu rekrutuje další příznivce. A to nejde do nekonečna, jednou se to prostě zlomí a dopadne to špatně…  Ale to už je zase na jiný článek.

 

 Boží hod už máme za sebou a čeká nás Velikonoční pondělí. To už nemusíte brát jako svátek církevní a můžete si užívat svátky jara. Přeji vám všem krásné Velikonoce a bohatou pomlázku.

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Nitka | neděle 27.3.2016 21:12 | karma článku: 21,01 | přečteno: 884x