Jak to hráli naši? V televizi vám to řeknou.

V přechylovací mánii posledních dnů, bylo velmi často zmiňováno jméno šéfa sporťáků České televize, Otakara Černého. Většinou to bylo velmi kritické.

Kritika zněla ze všech stran a snad na všechno co ČT ve své sportovní redakci dělá. Nepřenášení zápasů, špatné komentování, vzhled šéfredaktora... Každý si našel tou svou parketu a už se kritizovalo.

Vím, že co se týká sportu na obrazovkách České televize, není všechno zrovna nejlepší, ale v něčem se musím veřejnoprávní televize zastat. Pořád ještě kvalitou sportovních zpráv válcuje své komerční konkurenty. Ano, mluvím o sportovním zpravodajství, které je oproti jiným stanicím na velmi vysoké úrovni.

Pokud chci mít nějaký přehled o dění ve sportu tak vždy zvolím Branky, body, vteřiny. Zprávy jsou v nich dosti podrobné, pokud to jen trochu jde, tak jsou seřazeny podle důležitosti (alespoň někdy) a je jich hodně. Snaží se vyrábět kvalitu a já si myslím, že se jim to daří.

Oproti tomu komerční zpravodajství se ubírá úplně jiným směrem. Na Nově se Václav Tittelbach hodí jen k tomu ledabylému odhazování papírů s již přečteným textem na stůl a očividně se těší až ukáže divákům toho borce na konec.

A televize Prima? Ta snad ani žádné sportovní zprávy nemá. V den, kdy se hraje čtvrtfinále hokejové Extraligy, losuje se Davisův pohár, atleti odjíždějí na halové Mistrovství Evropy a určitě se stalo i mnoho jiných zajímavých věcí, ukázali divákům jako hlavní zprávu trénující korejské babičky. V Korei se totiž dalo několik důchodkyň na bojové sporty a záběry stařenek v kimonech byly pro redakci důležitější, než cokoliv jiného co se ten den ve sportu stalo.

Netuším co by se dělo, kdyby takto začaly zprávy na ČT. Ale to se určitě nikdy nestane, tam totiž pracují lidé kteří sportu rozumí. Ale taky lidé, kteří jsou daleko kritizovanější než jejich neprofesionální kolegové od konkurence. Přeji hezký den.

 

Autor: Pavel Nitka | pátek 6.3.2009 10:06 | karma článku: 20,83 | přečteno: 1432x